Ruokakirja

Herkan vatsan kokkikoulu ruokakirja

Herkän vatsan kokkikoulu -ruokakirja on julkaistu tammikuussa 2016. Kirja sisältää herkälle vatsalle ja koko perheelle sopivia herkullisia ruoka-, leivonta- ja välipalareseptejä. Reseptien lähtökohtana on lääkäreiden ja ravitsemusterapeuttien laajasti hyväksymä FODMAP-rajoitus, johon yhdistän funktionaalisen terveysfilosofian näkemyksiä ravinnon laadullisesta merkityksestä vatsavaivojen ja suoliston hoitamisessa.

Herkän vatsan kokkikoulu ei ole tietokirja vaan käytännönläheinen ruokakirja kaikille, jotka haluavat hyvän olon ja terveen vatsan. Maistuvan, monipuolisen ja terveyttä tukevan ruoan valmistukseen ei tarvita mitään titteleitä. Riittää, että välittää itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan sekä ajattelee ruoanlaittoa ja leipomista hieman uudella tavalla.   

Ruokakirjan reseptit soveltuvat maidotonta, gluteenitonta ja FODMAP-ruokavaliota noudattaville. On kuitenkin aivan mahdotonta kehittää sellaisia reseptejä, jotka olisivat kaikille herkkävatsaisille täydellisen sopivia. Siksi voit joutua tekemään ohjeisiin pientä hienosäätöä vatsasi herkkyyttä kuunnellen ja makumieltymystesi mukaan. 

RUOKARESEPTIT 

herkanvatsankokkikoulu keitto

Ruokaresepteihin olen kehittänyt erilaisia kala-, kana- ja kasvisruokia. Pääpaino on kasviksissa, joita ei oikein koskaan voi syödä liikaa. Ruokien maustamisessa ei käytetä vatsaa herkistävää sipulia eikä valkosipulia. Ruokien makumaailma tulee tuoreista ja kuivatuista yrteistä, terveellisistä marjajauheista ja ihanista mausteista. Ajatukseni on, että hyvää tekevä, oikea ruoka sopii koko perheelle.

Jotta ruoanlaitto olisi mahdollisimman helppoa, olen koonnut kirjaan myös pienen raaka-ainesanaston ja listauksen FODMAP-ruokavalioon soveltuvista aineksista. Näin sinulla on kaikki oleellinen tieto keittiössäsi käden ulottuvilla. Kerron myös, millaisia ruoka-aineisiin liittyviä laadullisia valintoja olen tehnyt suoliston rauhoittamiseksi. Herkän vatsan hoitaminen ruokavaliolla on yksilöllistä, joten sovella rohkeasti ja luovasti kehittämiäni ruokaideoita keittiöösi.   

GLUTEENITTOMAT LEIVONNAISET

hampurilaissampyla

Gluteenittomat leivonnaiset ovat bravuurini. Olen koonnut kirjaan gluteenittomaan leivontaan liittyvän opetusosion, jotta vasta-aloittelevat leipojatkin ymmärtävät, millaisista leivontaperiaatteista on kysymys. Jotta onnistut gluteenittomassa leivonnassa, sinun pitää unohtaa lähestulkoon kaikki se, mitä tiedät vehnäleivonnasta. Gluteeniton leivonta on helppoa mutta uudenlaista. Pienillä jutuilla on suuri merkitys lopputuloksen kannalta. 

Suolaisista leivonnaisista löytyy muun muassa tummakuorisia riisipiirakoita, rapeakuorista patonkia, hampurilaisiin sopivia sämpylöitä, tummaa rullarieskaa, välimerellisiä pitsakiekkoja ja muuta kielenvievää. Tästä kategoriasta löydät myös muutamia hyvänmakuisia levitteitä, jotka soveltuvat leivän päälle, kasvisten dippailuun tai vaikka voileipäkakkujen väliin. (Voileipäkakkuun soveltuvaa vuokaleipää et löydä tästä kirjasta, mutta sellainenkin tulee vielä.)

Makeiden leivonnaisten joukossa on kohtuullisesti makeutettuja arki- ja juhlaherkkuja. Kirjan ohjeista löytyy muun muassa tahinipohjaisia suklaakeksejä, kesäkurpitsa-kookosfudgekakku, monikäyttöinen marjapiirakan pohja, vanhan ajan pullamustikkapiirakka, kuppikakkuja ja superterveellisiä pähkinättömiä raakakakkuja sekä muuta ihanaa. Herkkuosaston antimet maistuvat kaikille.

Moni on kysynyt minulta, miten herkkä vatsa sietää makeita herkkuja; eikö niiden pitäisi olla pysyvsti kielletyllä listalla?

Joissakin tilanteissa sokeria sisältävien herkkujen välttäminen voi olla tarpeellista. Jos vatsa on oikein änkyrällä päällä, en ehkä yrittäisi kohentaa olotilaa leipomalla pullaa. Meille herkkävatsaisillekin herkuttelu on kuitenkin sallittua, kunhan valitsee herkut järkevästi vatsan hyvinvointia kuunnellen. Yksi hyvä lähtökohta on se, että opettelee valmistamaan makeat herkut hieman kohtuullisemmalla makeutuksella kuin mihin länsimaisessa ruokakulttuurissa on totuttu. Vatsa turpoaa takuuvarmasti sokerilla. Siksi on hyvä opetella kohtuullista sokerinkäyttöä.  

VÄLIPALAT JA SMOOTHIET

smoothie

Välipalareseptit sisältävät muun muassa vatsantoimintaa tukevia kuitupitoisia smoothieita ja proteiinipitoisia raakapatukoita ja -keksejä. Lasten ja nuorten makunystyrät herkistyvät viimeistään vatsaystävällisen sorbetin, jäätelön ja pikkulettujen äärellä.

Välipalat tukevat hyvää ateriarytmiä, pitävät nälän loitolla ja antavat pikaenergiaa liikkuvan ja urheilevan ihmisen arkeen. Terveyttä tukevilla välipalaherkuilla on myös helppo korvata palaveripullat ja iltapäivän suklaahoukutukset.   

HALUATKO VATSAVAIVOISTA EROON PYSYVÄSTI?

kuidut

Ruokakirja sisältää myös  FLT Ravintovalmentaja® Annika Havasteen ohjeita herkän vatsan hoitoon. Annika on innostanut, kannustanut ja motivoinut asiakkaitaan jo kohta 10 vuoden ajan pysyviin elämäntapamuutoksiin luonnollisin keinoin.

Annikan ravinto-opetus on varsin yksinkertainen. Unohda kaikki dieetit ja kielteiset ajatukset ankeista ruokarajoituksista. Syö sen sijaan oikeaa, ravintopitoista ja mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa, riittävästi kuituja ja hyviä rasvoja sekä vain vähän sokeria. Näillä ohjeilla minäkin löysin kehon ja mielen tasapainon, jossa on hyvä olla.

Tämän ruokakirjan resepteillä pääset hyvään alkuun. Osta kirja omaksesi ja ota suunta kohti hyvää oloa ja tervettä vatsaa!

MISTÄ KIRJAN VOI OSTAA?
Ruokakirjaa löytyy ainakin Akateemisen ja Suomalaisen kirjakaupan hyllyiltä, hyvinvarustelluista yksityisistä kirjakaupoista ja monista verkkokirjakaupoista. 

Jos haluat samaan pakettiin herkälle vatsalle sopivia luomuelintarvikkeita, lisäravinteita tai vaikka luomukosmetiikkaa, kannattaa tilata kirja esimerksi Ruohonjuuresta

Lisäksi kirjaa myyvät:

HELSINGISSÄ:
Ruohonjuuri Kamppi, Salomonkatu 5, 00100 Helsinki 
Ruohonjuuri Itäkeskus, Kauppakeskus ITIS, Itäkatu 5, 00930 Helsinki 
Ruohonjuuri Keskusta / Citycenter, Keskuskatu 6, 00100 Helsinki 
Ruohonjuuri Hakaniemi, Sörnäisten rantatie 5, 00530 Helsinki

JÄRVENPÄÄSSÄ:
FysioSalus, Alhotie 14, 04430 Järvenpää
Lounaskahvila Tyyni, Sibeliuksenkatu 14, 04400 Järvenpää

MÄNTSÄLÄSSÄ:
Kipa Kirjakauppa, Keskuskatu 5, 04600 Mäntsälä

OULUSSA:
Ruohonjuuri Oulu, Kirkkokatu 8, 90100 Oulu 

RAISIOSSA:
Ruohojuuri Raisio / Kauppakeskus Mylly, Myllykatu 1066, 20280 Turku 

TAMPEREELLA:
Ruohonjuuri Tampere, Hämeenkatu 15, 33100 Tampere 

TURUSSA:
Hyvinvointikeskus Sydänpuu, Sairashuoneenkatu 8, 20100 Turku
Ruohonjuuri Turku, Yliopistonkatu 23, 20100 Turku 

Voit tilaa kirjan näppärästi kotiisi myös Uskalla Innostua -verkkokaupasta: 

Tilaa ruokakirja

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Kokkikurssit »