HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

suklaamunat

Suklaamunat kuuluvat ehdottomasti pääsiäisajan herkkuhetkiin. Itsetehtyjä suklaamunia ei ole turhilla sokereilla ja lisäaineilla pilattu. Tummasuklaakuorrute kätkee alleen raakasuklaamassasta pyöritellyn munan, jossa on karkeaa maapähkinätahnaa, vatsaa hellivää pellavansiemenrouhetta ja vaahterasiirappia. Ota hyvillä mielin toinenkin!

Pääsiäinen lähestyy, minkä huomaa taas kauppojen karkkiosastoilla. Munia löytyy joka lähtöön; on töhnistä, täyteläistä, halppista, tuhtia, teennäistä, teollisen näköistä, maskuliinista, supermakeaa, yllätyksetöntä ja maxi suprise -juttuja. Suomessa myydään miljoonia suklaamunia joka vuosi, sillä ne kuuluvat erottamattomasti tähän kevään juhlaan.

Pääsiäismunalla on historiallinen ja uskonnollinen ulottuvuus. Kansallisrunossamme Kalevalassa kerrotaan, miten koko luomakunta syntyi sotkan munasta, joka rikkoontui vierähtäessään veteen.

Vuosituhansia sitten germaanien tiedetään palvoneen maanviljelyksen jumalaa, jonka symbolina oli muna. Munia uhrattiin keväisin viljelyspelloille paremman sadon toivossa.

Kristinuskossa muna on ylösnousemuksen ja uuden elämän symboli. Päältä eloton ja kylmä kuori kätkee sisäänsä uuden elämän. Koristeltu muna on myös hedelmällisyyden tunnus.

suklaamunat8

Minua ei hävetä tunnustaa, että olin vuosia sitten koukussa suklaamuniin. Vaalin mieheni vastustuksesta huolimatta meidän perheen sokeriperinteitä. Meillä on sellainen vajaa kolmen litran perintökulho, jonka täytin joka pääsiäinen erilaisilla munilla. Suklaamunat oli niin sanotusti ”ostettu virpojille”, joita ei kuitenkaan koskaan käynyt niin paljon, etteikö munansyönnistä olisi itsekin saanut kyllikseen.

Suussa tuntui hyvältä, mutta vatsassa ei. Mutta kun sen tekee kerran vuodessa, niin eihän se nyt niin paha ole, lohduttelin. Palaa sitten taas normaaliin järjestykseen.

Siis mihin?

Sokeria himoitsevalla normaali järjestys on omintakeinen. Sokeri on osa päivittäistä ruokavaliota, eikä sen himo mihinkään muutu – oli pääsiäinen tai ei.  

Nykytutkimusten valossa tiedetään, että sokerinhimo ja huonokuntoinen suolisto kulkevat käsi kädessä. Olen siitä elävä esimerkki. On tutkittu, että suolistobakteerit ovat syyllisiä siihen, että ihminen kokee voimakkaita mielihaluja joihinkin ruoka-aineisiin – olipa kyse sitten porkkanasta tai suklaasta.

Toisaalta sokerinsyönti voi olla myös huono tapa tai sitten sillä tyydytetään erilaisia fyysisiä, psyykkisiä tai emotionaalisia tarpeita.

Kun aloin hoitaa suolistoani luonnonmukaisesti FODMAP-ruokavaliota noudattaen, sokerinhimo alkoi laantua ilman, että tein asialle mitään. Toki tähän vaikutti suuresti se, että aloin lisätä ruokavaliooni hyviä asioita, jolloin huonoille valinnoille jäi vähemmän tilaa. Pikkuhiljaa myös asioiden merkitys muuttui.

Kun suoliston bakteeriepätasapaino alkoi korjaantua, hyvien bakteerien vaatimukset alkoivat voimistua ”pahisbakteerien” kustannuksella. Alkoi tehdä enemmän mieli vihreää, marjapitoisia smoothieita, terveellisiä juureksia ja hyviä rasvoja, eli kaikkea sitä, mitä hyvät suolistobakteerit rakastavat ja tarvitsevat elääkseen. Lautasmalli muuttui, ja hyvästä olosta tuli vähitellen pysyvä.

Muutos ei tietenkään tapahtunut yhdessä yössä, mutta yllätyin siitä, miten helposti se tapahtui. Ja mikä parasta: paluu vanhaan ei ole käynyt mielen vieressäkään.

Myös moni Tervehdyttävä Detox-, Hormonit hallintaan! ja Rakas keho! -verkkokurssin suorittanut on ilokseen huomannut saman: uudenlaisen ruokavalion ja verensokerin tasoittumisen myötä pääsee helposti irti sokerikoukusta. Herkuttelua ei silti tarvitse kieltää itseltään, kunhan opettelee valitsemaan ja valmistamaan herkkuja, jotka tukevat vatsan hyvinvointia. 

Tänä vuonna suklaamunat ovat siis ihan sallittujen listalla. Tehdään niistä vaan astetta parempia.

Aurinkoista ja virkistävää pääsiäisen aikaa – tervetuloa kevät!

suklaamunat1

Raakasuklaamunien (noin 20 kpl) valmistamiseen tarvitset:
1 dl maapähkinätahnaa
½ dl vaahterasiirappia
3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (juoksevana)
½ tl jauhettua vaniljaa
ripaus Himalajan ruususuolaa
½ dl pellavansiemenrouhetta
½ dl raakakaakaojauhetta
⅔ dl kookosjauhoja
2 rkl kaakaonibsejä

Tummasuklaakuorrute:
80 g tummaa suklaata* (70 %)

*Tarkista, että tummasuklaan makeutuksessa ei ole käytetty keinotekoisia makeutusaineita tai tärkkelysmakeuttajia, kuten esim. glukoosi-fruktoosisiirappia. Ne eivät sovi herkälle vatsalle.

suklaamunat2

Ohje:

Valmista raakasuklaamunat. Yhdistä kulhossa huoneenlämpöinen maapähkinätahna, vaahterasiirappi, juoksevaksi lämmitetty kookosöljy, vanilja ja ripaus suolaa.

Lisää kaikki kuivat aineet ja sekoita kerralla tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia.

Ota pieni nokare suklaamassaa kädellesi ja pyörittele se munan muotoiseksi. Aseta suklaamunat tarjottimelle leivinpaperin päälle. Jähmetä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Valmista tummasuklaakuorrute sulattamalla suklaa vesihauteessa. Työnnä suklaamuna cocktailtikkuun ja dippaa suklaaseen. Pyörittele suklaamunaa ilmassa sen verran, että ylimääräinen suklaa valuu pois. Laita suklaamunat jähmettymään tikun nokassa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Tikut pysyvät pystyssä, jos tökkäät ne esim. isokokoiseen banaaniin tai pahviseen kananmunakennoon.

Irrota jähmettyneet suklaamunat tikuista. Säilytä suklaaherkut kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

suklaamunat4

Tämän postauksen keväinen kuvausrekvisiitta on saatu lainaan Pentikiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram