HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Porkkana-appelsiinismoothie

Pidä huolta suolistostasi, niin se pitää huolta sinusta. Tunnelmia FLT Ravintovalmentaja Annika Havasteen suolistoluennolta ja vatsaa hellivää porkkana-appelsiinismoothieta. Kevät saa tulla!

Astun jäätävästä tihkusateesta Era Novan kirjakauppaan, jonka takaosassa avautuu pieni teehuone ja sali.

Maksan pääsylipun ja suunnistan kohti takaseinustalle katettua pöytää. Kuuma teekuppi lämmittää kohmeisia käsiä.

Takanani seisova tuntematon nainen kertoo nähneensä minut kympin ratikassa. Kuulemma arvasi, että olen matkalla suolistoluennolle.

Apua. Näkyykö sekin naamasta? 

En kehtaa kysyä. Otan keskustelunavauksen kohteliaisuutena.

Sali täyttyy naisista. Yksi mieskin saapuu paikalle ja istuu eturiviin. Asetelma on hyvin klassinen ja kuvastaa terveyskiinnostukseen liittyvää jakaumaa sukupuolten välillä.

”Hyvät naiset ja Herra”, aloittaa Carina Ekström, nyökäten eturiviin päin. Sali hörähtää hieman, vaikka mitä nauramista siinä on, jos suolistoluennolla istuukin mies. Kaikki ovat tervetulleita.

Vatsavaivoja pidetään yleensä naisten ongelmana. Helposti ajatellaan, että suolistoluento on tarkoitettu vatsavaivaisille.

Miksi minä tulisin luennolle – ei minulla ole suolistossa mitään ongelmia?, sain monelta tuttavaltani vastaukseksi yrittäessäni löytää seuraa tähän tapahtumaan.

Suolistoa ei hoidetakaan pelkästään suoliston itsensä vuoksi. Kun suolistosta pitää huolta, niin se pitää huolta sinusta, FLT Ravintovalmentaja® Annika Havaste ohjeistaa.

Annikan tittelin FLT tulee sanoista funktionaalinen lääketiede, jonka periaatteisiin Annika nojaa toimintansa. Kyse on kokonaisvaltaisesta ajattelusta sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, ja sitä noudattaa yhä useampi terveydenhoitoalan ammattilainen. Periaatteisiin kuuluu myös se, että ravinnolla on aina merkitystä terveyttä hoidettaessa.

Miten suoliston huonovointisuus ja pahat suolistobakteerit sitten näkyvät meissä?

Oireet ovat yksilöllisiä. Havaste listaa näkyviä merkkejä suolistohäiriöistä.

Jollakin on kestouupumusta ja voimattomuutta. Aivosumun tunnetta ja keskittymishäiriöitä. Suolistosta lähtevät ongelmat voidaan sekoittaa jopa kilpirauhasen häiriöihin. 

Yksi ei pysty nukkumaan. Toista uni ei virkistä. Joku kärsii villiintyneestä hiivasta.

Mielialat vaihtelevat. Menee jatkuvasti hermot tai mieli on ärtynyt. Nämä oireet on helppo pistää hormonivaihteluiden piikkiin, mutta yhtä lailla kyse voi olla myös suoliston epätasapainosta.

Lihakset ovat kipeät tai jäseniä särkee. Voi olla iho-oireita, kuten finnejä tai ihottumaa. 

Joku puolestaan kärsii painon noususta, vaikka ei syö juuri mitään. Turha syyllistää itseään. Syy voi olla pahojen bakteerien.

Havasteen viesti on selkeä. Lähes aina, kun kehossa on joku epätasapaino tai sairaus, katse olisi kohdistettava ensiksi suolistoon. Suolisto ei aina oireile voimakkaasti, ja lieviin vaivoihin tottuu. Joskus on vaikeaa tunnistaa, että kaikki ei olekaan kunnossa.

Katson kuvaa suolistonukasta ja -poimuista, joiden tehtävänä on sulattaa ravintoa. Jos kaikki ruoansulatukseen osallistuvat poimut avattaisiin, niistä koostuva pinta-ala täyttäisi kokonaisen tenniskentän.

Hoidettavaa on siis paljon.

Havaste esittää eri tutkimuksiin viitaten, miten hyvän bakteerikannan tehtävänä on ravinnon sulattamisen lisäksi osallistua painonhallintaan, mielenterveyden ylläpitämiseen, aivotoimintaan ja jopa reagointitapaan. Ravinto vaikuttaa bakteerikantaan, sillä se on sitä, mitä syöt.

Toisessa kuvassa näkyy vaurioitunut suolisto, jonka bakteerikanta ei ole kunnossa. Suoli vuotaa, minkä seurauksena verenkiertoon päätyy haitallisia ainesosia. 

Miten ihmeessä suolisto joutuu tuollaiseen epäkuntoon?

Havasteen mukaan syitä on monia. Huono ruokavalio aiheuttaa ravintoainepuutoksia. Stressillä on myös vaikutusta, sillä se sekoittaa aineenvaihduntaa ja häiritsee suoliston bakteerikantaa. Toisaalta ruoansulatus voi heikentyä myös iän myötä. Lisäksi nautintoaineet, ympäristömyrkyt, ruokien lisäaineet ja lääkkeet kuormittavat suolistoa.

Suolistobakteerien epätasapaino ei välttämättä tarkoita vatsakipuja, turvotusta tai ummetusta. Vaivojen laatu nimittäin vaihtelee. Siksi suoliston hoitokin on aina yksilöllistä, Havaste muistuttaa. 

Toki suoliston hoitoon löytyy joitakin yleisohjeita ja listauksia suolistoystävällisistä ruoista. 

Vihreää väriä ja kasviksia pitää olla paljon. Ja riittävästi kuituja sekä hyvälaatuisia rasvoja. Proteiinia pitäisi tulla tarpeeksi, ja sokeria vain vähän. Joissakin tilanteissa ei ehkä ollenkaan. Pitkälle prosessoidut ruoat ja keinomakeuttajat eivät kuulu suolistoystävälliseen ruokavalioon.

Havasteen puhe keskeytyy säännöllisesti. Kysymyksiä on paljon. Ihmiset myös jakavat avoimesti kokemuksiaan. 

Erästä naista huolestuttaa gluteenittomaan ruokavalioon liittyvä vaivannäkö. Kolme naista avaa yhtä aikaa suunsa; siihen tottuu nopeasti.

Tällaista foorumia olen kaivannut.

Suoliston hoitamiseen ei ole kaiken kattavaa ohjenuoraa. Olennaista ei ole myöskään väitellä tai hakea eroavaisuuksia eri tutkijoiden tekemistä ruoka-aineisiin liittyvistä tutkimustuloksista. Täällä ei tehdä politiikkaa eikä saivarrella, vaan haetaan ratkaisuja arjen hyvinvointiin.

Tietoa tulee ja menee. Tärkeintä on löytää oma tasapaino joko yksin tai yhdessä suoliston hyvinvointiin perehtyneen ravintovalmentajan kanssa. 

Kun suolisto voi hyvin, voi keskittyä siihen olennaiseen: elämään.

Luennon jälkeen alkoi tehdä mieli jotain hyvää ja terveellistä.

Tästä porkkana-appelsiinismoothiesta löytyy oikeaoppisesti vähän vihreää, kuituja, hyviä rasvahappoja ja proteiinia. Pohjalla on makean mausteinen ayurvedinen yrttitee.

Ayurveda juontaa juurensa Intiaan yli 5000 vuoden taakse, tiettävästi vanhimpaan säilyneeseen terveydenhoitojärjestelmään. Ayurvedinen mauste- ja yrttitee sisältää yrttivalmisteita, joilla on tunnetusti kehoa puhdistava ja tasapainottava vaikutus.

Jos haluat valmistaa smoothiesta maidottoman version, jätä luonnonjogurtti pois ja lorauta blenderiin hieman mantelikermaa. Sillä on midaksen kosketus kaikkeen, mihin se osuu. Olen kokeillut.

Tällä ohjeella syntyy 1,2 litraa valmista juomaa:

4 porkkanaa
2 appelsiinia
2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl laktoositonta luonnonjogurttia tai 1dl mantelikermaa
2 dl kylmää vahvaa yrttiteetä (esim. Shotimaa Emotional Detox*)
2 rkl pellavansiemeniä*
2 rkl kauralesettä tai gluteenittomia kaurahiutaleita
2 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
2 rkl sitruunamehua
½ ruukku tuoretta rucolaa

*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta.

Huomaa, että tavanomainen kauralese saattaa sopia FODMAP-ruokavalioon. Jos kaura ei sovi vatsallesi edes gluteenittomana, vaihda se kvinoa- tai hirssihiutaleisiin.

 Ohje:

Valmista ensin yrttitee. Kiehauta vesi ja laita yksi teepussi hautumaan kahteen desilitraan vettä. Pidä teepussia vedessä niin kauan, että tee on jäähtynyt. Purista teepussi kuivaksi.

Lisää valmiin teen joukkoon pellavansiemenet, kauralese ja hamppuöljy. Anna seoksen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai vaikka yön yli, jotta kauran kuidut turpoavat ja pellavansiemenet geeliytyvät.

Kuori ja paloittele porkkanat ja appelsiinit. Lado ne blenderiin. Raasta sekaan pala tuoretta inkivääriä ja lisää joukkoon muut ainekset.

Hurauta sekaisin. Nauti kylmänä.

2 Comments

  1. Anonyymi
    6.3.2015 @ 15:28

    Kommentti raitsikassa tapaamisesta ja luennolla menosta oli tarkoitettu kohteliaisuudeksi, olemus hehkui hyvääoloa!
    Luento oli erittäin hyvä ja mielenkiintoinen
    Taina

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    6.3.2015 @ 18:16

    Voi kiitos, Taina. Tunsin, että tarkoitit hyvää <3 Ehkä se on sitten niin, että suoliston tasapaino näkyy meistä jotenkin, kuten epätasapainokin. Riittävästi on tullut katuja tallattua myös kärsivän näköisenä 🙂

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram