perjantai, 29 heinäkuu 2016 17:39

Kuningatarpiirakka lasissa

Kesänmakuinen gluteeniton kuningatarpiirakka ladotaan rennosti lasiin. Piirakan valmistamiseen ei tarvita uunia. Vatsaa hellivä raakapiirakka toimii raikkaana jälkiruokana, välipalana tai arjen herkkuhetkissä. 

Kesäloman aloitukseen ja lopetukseen voi liittyä ilon ja tuskan tunteita. Yleensä aloitus koetaan iloisena tapahtumana, ja lopetus hieman tuskaisempana. Tänä vuonna en kokenut lomalle lähtöä erityisen innostavana, sillä kesästä oli tulossa aivan liian työläs.

Olin juuri sopinut kustantajan kanssa uudesta ruokakirjasta ja järjestelin jo teemaa päässäni. Mielessä siinsivät kupit ja kipot ja kuvauksiin tarvittava rekvisiitta. Mietin tarvittavia tuotteita ja kaikkia ihania reseptejä, jotka ottaisin kirjaan.

Samaan aikaan pohdiskelin, minkä verran ehdin kirjoittaa kahta blogiani, joita kukaan vakavasti otettava bloggaaja ei laita loma-aikanakaan tauolle.

Blogitekstiä kirjoittaakseen pitää kehitellä uusia reseptejä ja testata niitä moneen kertaan. Minulla uusi resepti syntyy yleensä melko helposti silloin, kun olen sopivassa mielentilassa. Jos olen stressaantunut tai liian tapissa, hyvää ja kaunista ei tässä keittiössä synny.

Kesäajalle oli tiedossa myös ennätyksellisen paljon juhlia, joiden laittaminen on aivan ihanaa, mutta aikaa vievää puuhaa. Takaraivossa jäyti erään ystävän toteamus: muista, että ennen juhlia viikkosiivous ei tarkoita jokaviikkoista huitaisua vaan sitä, että siivotaan viikko.

Katsoessani pesemättä jääneitä ikkunoita, levahtaneita lastenhuoneita, värittömäksi kuluneita patioita ja maalia huutavaa piha-aitaa, tajusin, että tätä huushollia ei laiteta viikossa kuosiin. Tarvitaan vähintään kolme viikkoa plus vahva taistelumieli. Ajatus työleiristä ahdisti eniten.

Odotin myös malttamattomana intensiivistä, mutta samalla niin terapeuttista marja-aikaa. Olin liian pitkään tuijotellut tyhjiä pakastimenpohjia ja kuunnellut nuorison nurinoita kaupan einesmustikoista.

Johonkin väliin pitäisi mahduttaa myös ihan sitä lomaa, jolloin ei tarvitsisi tehdä mitään ja jonka aikana omakin hyvinvointi lisääntyisi.

Koko kuvio näytti ihan absurdilta. Kaikki hommat eivät millään mahtuisi yhteen kesään. Ja jos sen tekisin, saisin keräillä syksyllä repaleisia hermojani.

kuningatarpiirakka lasissa9

Mieheni kommentti oli varsin suoraviivainen: jätä puolet pois – elämän ei tarvitse tulla yhden kesän aikana valmiiksi.

Onneksi tein niin. Uskalsin asettaa tekemisilleni rajat.

Niinpä kesän aikana ei syntynyt yhtään uutta blogireseptiä, tekstiä eikä kuvaa. Ei syntynyt myöskään uuden ruokakirjan alkua. Sen sijaan konttasin polvet ruvelle pihatöissä ja sain sormet siniseksi mustikkametsässä. Juhlatkin onnistuivat, kun valmisteluihin jäi riittävästi aikaa, eikä tekeminen kiristänyt hermoja. 

Kuntosalin vaihdoin hetkeksi uusiin juoksulenkkareihin ja aamulenkkeihin sekä omatoimiseen kahvakuulaan. Ulkona liikkuminen tuuletti ajatuksia ja virkisti mieltä. Loppukesästä oli taas kiva palata salille.

Lämpimien ruokien sijaan söin loputtomasti salaatteja, nopeatekoista munakasta ja vatsaa helliviä smoothieita. Testailin rohkeasti myös FODMAP-pitoisia kasviksia ja hurahdin tuoreisiin herneisiin, vehnänorasjauheeseen ja kaaliraasteeseen. Vatsakin voi paremmin kuin koskaan.

Minulla oli myös aikaa siemailla puutarhatuolissa kaakao-kurkumalattea ja suunnitella tulevia juttuja: syksyn ruokakursseja, yrityksille suunnattuja virkistyspäiviä ja uuden ruokakirjan sisältöä.

Loma teki tehtävänsä; syksy saa tulla.

Tämä raakapiirakka on oikeasti kesän ensimmäinen marjapiirakkani. Vadelmista ja mustikoista valmistettu piirakka kasataan rennosti juomalasiin. Valmistustapa on nopea ja helppo, sillä uunia ei tarvita.

Pohjassa olen käyttänyt Urtekramin karkeaksi jauhettua, miedosti suolattua maapähkinätahnaa, pellavansiemenrouhetta ja kaurahiutaleita. Myös muut hiutaleet ja pähkinä- tai siementahnat sopivat tähän piirakkapohjaan.

Täytteeseen laitoin paksua jugurttia, mutta voit ihan hyvin valmistaa täytteen myös kasvipohjaiseen jugurttiin. Täyte napakoituu karkealla psylliumkuorijauheella.

Lasiin kasatussa kuningatarpiirakassa on siis myös vatsaa hellivät kuidut mukana. Eikä pinnalle tulevia marjoja voi koskaan olla liikaa.

Kesä maistuu vielä syksylläkin.

Iloa ja aurinkoa alkavaan työviikkoon!

kuningatarpiirakka lasissa1

Ohjeesta tulee 4 annosta

Pohja:
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 rkl intiaanisokeria
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 tl jauhettua kanelia
2 rkl luomu maapähkinätahnaa (esim. Urtekram Peanut butter crunchy)
1 rkl kylmää vihreää teetä

Täyte:
200 g laktoositonta turkkilaista jugurttia tai kasvipohjaista jugurttia
2 rkl raakaruokosokeria
1 tl tuorepuristettua sitruunanmehua
veitsenkärjellinen jauhettua vaniljaa
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta

Pinnalle:
suomalaisia mustikoita kevyesti survottuna (lisää makeutusta tarvittaessa)
suomalaisia vadelmia 

kuningatarpiirakka lasissa5

Ohje:

Valmista ensin pohja. Yhdistä kaurahiutaleet, intiaanisokeri, pellavansiemenrouhe ja kaneli kulhossa. Lisää maapähkinätahna ja tee. Sekoita lusikalla tasaiseksi massaksi.

Jaa massa neljään lasiin ja painele kevyesti tasaiseksi pohjaksi.

Valmista täyte. Sekoita vatsallesi sopivaan jugurttiin raakaruokosokeri, sitruunanmehu ja vanilja. Lisää lopuksi psyllium koko ajan sekoittaen.

Jaa täyte neljään lasiin. Nosta jääkaappiin 10 minuutiksi tekeytymään.

Lisää täytteen päälle kevyesti survotut mustikat ja lopuksi kokonaiset vadelmat. Nauti.

kuningatarpiirakka lasissa6 

Luettu 4832 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 01 elokuu 2016 10:54
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Hasselpähkinä-suklaajäätelö proteiinipatukat »