HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Miksi ravintoaineet eivät imeydy?

Elimistö tarvitsee toimiakseen välttämättömiä suojaravintoaineita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyy usein vuotava suoli eli ohutsuolen lisääntynyt läpäisevyys. Mikä sen aiheuttaa ja miten se vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen?

Monipuolinen, kasvispainotteinen ruokavalio on pääasiallinen ravintoaineiden lähde. Kuva: Hermes Rivera, Unsplash.

– – – Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä GutGuide Oy:n kanssa – – –

Suolistovaivaisilla on usein ongelmia ravintoaineiden imeytymisen kanssa. Tällöin elimistö ei saa syödystä ruoasta tarvitsemiaan ravintoaineita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, mikä johtaa ennen pitkää puutostiloihin ja terveydentilan heikentymiseen.

Mikä heikentää ravintoaineiden imeytymistä?

Suolen pintarakenteiden kunto ja suolen läpäisevyys vaikuttavat ravinteiden imeytymiseen. Suolen pintaa peittää suolinukka eli villus, jonka imeytymispinta-ala on noin sulkapallokentän kokoinen.

Imeytymisongelmia syntyy, mikäli suolen rakenne on päässyt vaurioitumaan tai toimii puutteellisesti.

Ohutsuolen liiallinen läpäisevyys eli vuotava suoli piilee ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) ja tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) taustalta. Sitä on havaittu myös keliakiassa, suolistoinfektioissa, ruoka-aineallergioissa ja ei-alkoholiperäisessä rasvamaksassa.

Suolen limakalvon solut muodostavat terveessä suolistossa täysin tiiviin kerroksen, jossa solujen väliset liitokset estävät haitallisten aineiden – bakteerien ja niiden osien, kemikaalien ja huonosti sulaneiden ruoka-ainepartikkeleiden – pääsyn elimistöön.

Vain elimistön tarvitsemat ravintoaineet pääsevät solu- ja limakerroksen läpi päätyen verenkierron mukana eri puolille kehoa sinne, missä niitä tarvitaan.

Ohutsuolen solu- ja limakerroksen vaurioituessa ja tiiviiden liitosten rakoillessa tämä säätelytehtävä ei toimi oikein, mistä seuraa imeytymisongelmia.

Hyödylliset suolistomikrobit – bifidobakteerit, laktobasillit ja faecalibakteerit – suojaavat tervettä villusta eli suolinukkaa. Ne vaikuttavat villuksen kasvuun ja kuntoon sekä läpäisevyyteen tiivistämällä suolen rakennetta. Kuva: GutGuide

Mikä aiheuttaa vuotavaa suolta?

Suolen läpäisevyyden lisääntymisen taustalla voi olla monia eri tekijöitä. Tässä on niistä muutamia:

  • Huono ruokavalio, joka sisältää liikaa sokeria ja huonolaatuisia rasvoja. Nämä ainekset ruokkivat suoliston ei-toivottuja bakteereja.
  • Vähäkuituinen ruokavalio. Kuitujen puute näännyttää suoliston hyödylliset mikrobit nälkään. Tämä voi johtaa siihen, että suolistomikrobit alkavat käyttää kuitujen puutteessa ravinnokseen suolen pinnalla olevaa limakerrosta ja vaurioittaa sitä.
  • Krooninen stressi. Stressi heikentää ruoansulatusta ja vähentää hyvien suolistomikrobien määrää.
  • Liika alkoholin käyttö. Alkoholi heikentää suoliston limakalvoa lisäämällä sen läpäisevyyttä. Suolen limakalvo on herkkävatsaisilla jo valmiiksi huonossa kunnossa, minkä vuoksi huonokuntoinen suolisto ei kestä alkoholia lainkaan. Myös alkoholin sisältämä hiiva voi reagoida suolistohiivojen kanssa ja villiinnyttää ne, jolloin suolisto-oireet pahenevat.
  • Lääkkeet. Erityisesti tulehduskipulääkkeiden tiedetään vahingoittavan mahalaukun ja suoliston limakalvoa ja lisäävän suolen läpäisevyyttä. Myös pitkäaikainen närästyslääkkeiden käyttö on vahingollista, sillä se heikentää suoliston pöpökantaa.
  • Mikrobiepätasapaino eli dysbioosi. Epätasapainoisessa mikrobistossa vallitsee haitallisten pöpöjen liikakasvu, mikä aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja ja lisää suolen läpäisevyyttä. Mikrobisto voi vinoutua antibioottikuurin, lääkehoitojen, sairastetun koronainfektion, pitkään jatkuneen stressin ja ravitsemuksellisten puutosten takia.

Mikrobitasapaino on tärkeää ravintoaineiden imeytymisen kannalta. GutGuide® GutIndex-suolistoanalyysitesti kertoo henkilökohtaisen GutIndex-lukeman. Kotona otettavasta ulostenäytteestä analysoidaan toivotut ja ei-toivotut bakteerilajit ja niiden väliset suhteet. Kuva: GutGuide

Ota avuksi maitohappobakteerit ja kuitulisät

Jos suolisto oireilee, on hyvin todennäköistä, että ravintoaineiden imeytyminenkin ontuu. Mikrobiston tasapaino ja hyödyllisten bakteerien osuus on tärkeää suolen kunnon ja ravintoaineiden imeytymisen kannalta.

Bifidobakteerien ja laktobasillien on todettu stimuloivan suolinukan uusiutumista. Bifidobakteerit tiivistävät suolen rakenteita ja estävät haitallisten aineiden pääsyn suolen seinämän läpi.

Esimerkiksi keliaakikoilla suolinukka on kärsinyt ja bifidobakteerien osuus on todettu alhaiseksi. Bifidobakteerien määrä suolistossa vähenee luonnostaan myös iän myötä. Lisäksi ylipainoiset ja FODMAP-ruokavaliota noudattavat kärsivät tutkimusten mukaan matalasta bifidobakteeritasosta.

Vuotavan suolen ja mikrobiepätasapainon korjaamiseen kannatta kokeilla probiootteja (maitohappobakteereja) ja erilaisia kuituvalmisteita, jotka tukevat hyvien pöpöjen kasvua.

Tietyt laktobasillikannat kiinnittyvät suolen pintarakenteisiin ja estävät ei-toivottujen bakteerien toimintaa tuottamalla antimikrobisia yhdisteitä. Kuva: GutGuide

Mistä tietää, koheneeko tilanne suolistossa?

Suolisto-oireiden rauhoittuminen on usein merkki siitä, että ruokavaliossa ja elämäntavoissa on lähdetty tekemään oikeita asioita.

Suolistomikrobiston tilaa ja hyödyllisten mikrobien määrän lisääntymistä voi seurata myös suolistoanalyysitesteillä. Analyysi on hyvä keino tarkistaa, sopivatko ruokavaliomuutokset ja käytetyt probiootit ja kuitulisät juuri omalle suolistolle.

Eri ruokavaliot, probioottivalmisteet ja kuitulisät toimivat nimittäin eri yksilöillä eri tavoin. Se mikä hyödyttää minun pöpökantaani, ei välttämättä ruoki yhtä tehokkaasti sinun suolistomikrobejasi.

Kokeilemalla selviää, millaiset tukitoimet ja ruokavalio hyödyttävät eniten oman mikrobiston tasapainoa ja samalla ravintoaineiden imeytymistä.

GutGuide®GutIndex Bene-suolistoanalyysitesti kuvaa kolmen suojaavan bakteeriryhmän määrää suolistossa. Nämä bakteeriryhmät liittyvät olennaisesti koko kehon hyvinvointiin. Mitä suurempi hyvien pöpöjen määrä on, sitä paremmin ne saavat pidettyä ei-toivotut bakteerit kurissa. Kuva: GutGuide

Saatavilla olevat kotimaiset suolistoanalyysit

GutGuide®GutIndex Total antaa tarkan kokonaiskuvan mikrobiston tasapainosta. GutIndexissä määritetään kahdeksan suoliston hyvinvoinnin kannalta oleellista bakteeriryhmää sekä hiivat. Saat tietoosi bakteerilajien välisen tasapainon GutIndex-lukemana, jonka avulla näet kokonaistuloksesi verrattuna terveiden suomalaisten aikuisten keskimääräisiin normaaliarvoihin.

GutGuide®GutIndex Bene kuvaa hyödyllisiä suojaavia bakteereja. Analyysissä määritetään kolme suolistoa suojaavaa bakteeriryhmää: bifidobakteerit, laktobasillit ja faecalibakteerit. Tällä edullisella analyysillä voit seurata ruokavaliomuutosten, probioottien ja kuitulisien vaikutuksia suolistomikrobistoon.

Hyödynnä alekoodi! Koodilla FODMAP saat -15 % alennuksen kaikista GutGuiden tuotteista vuoden loppuun saakka. GutGuiden valikoimiin kuuluvat suolistoanalyysien lisäksi myös hyvää mikrobitasapainoa rakentavat ja korjaavat probiootit ja kuituvalmisteet. 

3 Comments

  1. Terttu Hätönen
    7.10.2022 @ 16:49

    Onko suolistoanalyysistä hyötyä nyt , koska olen paksusuolisyövän leikkauksen jälkeisessä solumyrkkyhoidossa. Käytän kuituvalmistetta sekä Molkosania ja hapankaalia.

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      10.10.2022 @ 13:38

      Hei! Saat kysymykseesi vastauksen, kun kysäiset asiaa GutGuiden mikrobiologi Annika Mäyrältä. Annikalle voi laittaa viestiä osoiteeseen: annika.mayra[at]gutguide.fi

      VASTAA

  2. Timo Laitinen
    29.5.2024 @ 09:54

    Olen 67v Painan 61kiloa onko normaalia

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram