HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Näin hoidat iho-ongelmia ruokavaliolla

Iho on elämäntapojen ja ruokavalion peili. Siksi iho-ongelmien hoito kannattaa ottaa kokonaisvaltaisena prosessina ja lähteä korjaamaan askel kerrallaan niin elämäntapoja kuin ruokavaliotakin. 

Syö marjoja joka päivä. Kotimaiset marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa hapetusstressiltä. Marjoilla on suolistossa myös haitallisten pöpöjen kasvua hillitsevä vaikutus.

Vatsavaivaisilla on hyvin usein erilaisia iho-ongelmia.

Herkkä iho saattaa reagoida ruoka-aineiden sisältämiin lisä- ja säilöntäaineisiin, kosmetiikan ainesosiin, pesuaineisiin tai kemikaaleihin.

Joillakin iho alkaa oireilla kroonisen stressin seurauksena tai antibioottikuurin jälkeen. Myös sisäilman homeongelmat voivat näkyä iholla.

Suoliston epätasapaino heijastuu ihon hyvinvointiin immuunijärjestelmän kautta. Voit lukea suolisto-ihoyhteydestä lisää edellisestä artikkelistani.

Tässä kirjoituksessa annan käytännön vinkkejä siihen, miten iho-ongelmia voidaan hoitaa ruokavaliolla.

Kuvituskuva: Irina Grigoras, Unsplash. 

Lähtökohtana tulehduksen suitsiminen

Huonokuntoisen suoliston taustalla kytee aina krooninen hiljainen tulehdus, inflammaatio. Se ei näy eikä tunnu samalla tavalla kuin esimerkiksi bakteerien aiheuttama korvatulehdus tai muu infektio.

Inflammaatio voi aiheutua huonolaatuisesta ruokavaliosta ja epäterveellisistä elämäntavoista, kuten tupakoinnista, liikkumattomuudesta, ylensyönnistä, unen puutteesta, vyötärölle kertyneistä kiloista tai liiallisesta alkoholin käytöstä.

Myös krooninen stressi lietsoo matala-asteista tulehdusta.

Kun tulehduksen merkkiaineet ovat koholla, suolisto kapinoi ja ihokin oireilee. Moni onkin huomannut, miten stressi voi saada ihon kukkimaan tai atooppisen ihottuman pahenemaan.

Iho on siis laajemmin elämäntapojen ja ruokavalion peili. Siksi iho-ongelmien hoito kannattaa ottaa kokonaisvaltaisena prosessina ja korjata askel kerrallaan niin elämäntapoja kuin ruokavaliotakin.

Värikäs kasvispainotteinen ruoka kaunistaa ja vahvistaa ihoa sisältäpäin. Sisällytä ruokapäivääsi yksi salaattiateria, jonka lisukkeena nautit hyvin sulavaa proteiinia ja kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Näin tuet ruokavaliolla ihon hyvinvointia

Jos ihosi on tällä hetkellä huonossa – kärsit atooppisesta ihottumasta, ihon kuivuudesta, psoriasiksesta, aknesta, ruusufinnistä tai ihotulehduksista – voit lähteä kohentamaan tilannetta pienin tekosin.

  • NAUTI PROBIOOTTEJA
    Maitohappobakteerit vaikuttavat ihon kuntoon pitkäaikaisesti suoliston kautta. Maitohappobakteereissakin on eroja. Tietyt bakteerikannat vaikuttavat paremmin ihon hyvinvointiin kuin toiset. Kokeile esimerkiksi GutGuiden ProSkin -tuotetta, joka on kolmen eri bakteerikannan yhdistelmä ja suunniteltu nimenomaan herkälle iholle.
  • RUOKI SUOLISTON HYVIÄ PÖPÖJÄ
    Nauti runsaasti kasviksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja täysjyväviljoja (luontaisesti gluteenittomana). Näistä saat runsaasti antioksidantteja ja välttämättömiä suojaravintoaineita. Myös hapatetut kasvikset ja probioottiset ruoat, kuten esimerkiksi luonnonjogurtti / kasvipohjainen jogurtti, piimä, kefiiri ja kombucha ovat hyviä. Hapatetut elintarvikkeet tukevat hyvien suolistopöpöjen – laktobasillien ja bifidobakteerien – kasvua ja edistävät niiden aineenvaihduntaa.
  • HOIDA SUOLISTOASI
    Vältä tai rajoita sokerin, makeutusaineiden, makeiden herkkujen, pikaruoan ja höttöhiilareiden määrää. Myös punainen liha ja lihajalosteet huonontavat tilannetta.
  • VALITSE HYVIN SULAVIA PROTEIINEJA
    Syö vaihdelleen kanaa, kalkkunaa, kananmunia, riistaa ja palkokasveja sopivuuden mukaan. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän kannattaa testata esimerkiksi tölkkiin pakattuja, valmiiksi kypsennettyjä linssejä ja kikherneitä. Kaada säilöntäneste pois siivilän läpi ja huuhtele palkokasvit huolellisesti ennen käyttöä. Näin palkokasvien FODMAP-pitoisuus vähenee. Vatsaystävällistä kasviproteiinia saat myös tattarista, kvinoasta ja täysjyväriisistä. Kokeile myös mustaa täysjyväriisiä. Se on erittäin proteiinipitoista.
  • MUISTA KUITULISÄT
    Kuitu edistää ruoansulatusta, ruokkii suoliston hyödyllisiä mikrobeja ja auttaa vatsaa toimimaan säännöllisesti. Hyviä vaihtoehtoja ovat: psyllium, akaasiakuitu, chia-siemenet, pellavansiemenrouhe, kauralese ja GutGuiden valikoimista löytyvät guarpapukuitu ja xylo-oligosakkaridi. Kuitujen sopivuus on yksilöllistä, joten kokeilemalla löydät juuri sinulle sopivat kuituvalmisteet.
  • SYÖ HYVIÄ RASVOJA
    Kuiva iho kärsii aina hyvien rasvahappojen puutteesta. Kun ihon uloimmasta kerroksesta puuttuvat veden haihtumista estävät rasvat, iho pääsee kuivumaan liikaa. Paras keino kosteuttaa kuivaa ihoa, on syödä riittävästi hyviä rasvoja. Keittiöstä olisi hyvä löytyä ainakin pullo luomulaatuista kylmäpuristettua oliiviöljyä, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Huolehdi myös omega-3-rasvahappojen saannista. Sitä löytyy esimerkiksi rasvaisesta kalasta, kalaöljystä tai kylmäpuristetusta camelinaöljystä, jota voi lorauttaa vaikka marjapirtelön sekaan. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti hyviä rasvahappoja. Iho-ongelmaisen kannattaa muistaa, että liika eläinperäinen rasva ei ole hyväksi. Myös teollisesti prosessoidut kasvirasvat kannattaa jättää syömättä.
  • HILLITSE MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA
    Lisää ruokavalioosi tulehdusta suitsivia ruoka-aineita, kuten tuoretta inkivääriä, kurkumaa, vihreitä vihanneksia ja runsaasti tuoreita yrttejä.

Huolehdi myös maksan jaksamisesta

Maksa on päävastuussa elimistön myrkynpoistosta ja ylimääräisten aineiden käsittelystä. Jos maksa on ylikuormittunut, se heijastuu usein myös ihon hyvinvointiin.

Jos haluat hoitaa suolistosi kuntoon ja tervehdyttää samalla maksan toimintaa, lähde mukaan Tervehdyttävä Detox -verkkokurssille. Kurssilta saat runsaasti tietoa, videoita, hyviä arkivinkkejä ja 50 suolistoa hoitavaa reseptiä hyvinvointisi tueksi.

2 Comments

  1. AuK
    29.8.2023 @ 14:14

    Hei kiitos, auttaa paljon

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      1.9.2023 @ 16:00

      Kyllä vain! 😊

      VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram