Sairastettu korona on jättänyt jälkensä monen suolistoon. Suolistoanalyysitestit paljastavat karun tosiasian: korona iskee myös suolistoon ja aiheuttaa osalle täydellisen mikrobiepätasapainon.
Kuva: Martin Sanchez, Unsplash
— Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä GutGuide Oy:n kanssa —
Tänä syksynä verkkokursseilleni on tullut monia vatsavaivaisia, joiden suolisto-oireet ovat yllättäen pahentuneet tai muuttaneet muotoaan. Moni on sairastanut koronan ja tiedostanut, että tauti on itse asiassa ollut rajapyykki, joka on muuttanut suoliston tasapainoa huonompaan suuntaan.
Osalla ummetuspainotteinen IBS on yhtäkkiä muuttunut ripulipainotteiseksi.
Joillakin FODMAPien sietokyky on selvästi heikentynyt. Jos aikaisemmin on pystynyt syömään vaikkapa FODMAP-pitoista punasipulia tai mustaherukoita, niistä tulee nyt voimakkaita oireita.
Osa on puolestaan huomannut suoliston kaasuuntuvan ja turpoavan paljon voimakkaammin kuin ennen.
Voiko Covid-19 iskeä myös suolistoon?
Valitettavasti voi, ja yksi tyypillinen oire on muun muassa ripuli. Mikrobitutkijat ovat törmänneet tähän ilmiöön lukuisia kertoja viimeisten vuosien aikana.
Useissa julkaistuissa tutkimuksissa on todettu, että henkilöillä, joilla on epätasapainoinen suolistomikrobisto ja hyödyllisten bakteerien osuus alhainen, korona on vakavampi ja oireet voimakkaampia. Infektion on toisaalta todettu vähentävän hyödyllisten bakteerien osuutta, ja viimeisimpänä myös long covid -oireiden yhteys on liitetty mikrobiston epätasapainoon.
Mikrobiologi Annika Mäyrän mukaan suolistoanalyyseissä näkyy nyt selkeästi se, että sairastettu korona on jättänyt jälkeensä täydellisen mikrobiepätasapainon ja hyödyllisten bakteeriryhmien osuus on romahtanut.
Olemme nähneet lukuisia tapauksia kevään 2022 infektion sairastaneilla, joilla nyt yli 6 kk:n jälkeen infektiosta on edelleen voimakkaat suolisto-oireet – erityisesti ripulia ja vatsakipuja. Koska suolistosta on yhteys myös aivoihin, ei ole kovin kaukaa haettua, että long covidin uupumusoireet voisivat johtua samasta syystä. Tätä tutkitaan parhaillaan.
Ei hyvältä kuulosta.
Mäyrä kuitenkin tietää mistä puhuu, sillä hän on yksi GutGuiden perustajista ja mikrobiologeista. GutGuide on suomalainen yritys, jolla on oma tutkimuslaboratorio Salossa. Siellä analysoidaan ihmisten suolistomikrobinäytteitä ja kehitetään suun ja suoliston mikrobistoa kohentavia hyvinvointituotteita.
Nähtävissä on, että hyväkuntoinen suolisto ja hyvä mikrobitasapaino antaa suojaa koronan vakavia tautimuotoja vastaan. Suolisto onkin elimistön suurin immunologinen elin, joka vaikuttaa merkittävästi vastustuskykyyn.
Huono tasapainotila puolestaan lisää herkkyyttä sairastelulle ja myös vakaville tautimuodoille.
GutGuide®-suolistoanalyysi on helppo, nopea ja edullinen tapa selvittää oman suolistomikrobiston tasapainotila. Tämä on tärkeä tieto etenkin, jos suolisto-oireet tuntuvat hankalilta. Analyysin pohjalta tiedetään tarkemmin, minkä tyyppisiä tukitoimia tarvitaan mikrobiston kohentamiseksi.
Miltä suolistomikrobisto näyttää sairastetun koronan jäljiltä?
Suolistoanalyysit osoittavat selkeästi sen, että kaikkien hyödyllisten mikrobilajien – laktobasillien, bifidobakteerien ja faecalibakteerien – osuudet ovat romahtaneet.
Vastaavasti kaikista ikävimpiin bakteerilajeihin kuuluvat gammaproteobakteerit ovat jääneet koholle. Nämä bakteerit ovat tyypillisiä ripulin aiheuttajia ja niiden liikakasvu liittyy usein tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja ärtyvän suolen oireyhtymään.
Terveessä suolistossa gammaproteobakteerien määrä on normaalisti hyvin alhainen. Niiden osuus on korkeintaan 0,5 % suoliston mikrobistosta, ja määrä pysyy aisoissa hyödyllisten mikrobien ansiosta.
Tätä suuremmat osuudet viittaavat suoliston epätasapainotilaan eli dysbioosiin, mikä usein myös ilmenee hankalina suolisto-oireina.
Proteobakteerit eivät pidä kasviksista – toisin kuin kaikki hyödylliset mikrobilajit – vaan ne mässäilevät ja saavat käyttövoimansa rasvasta ja sokerista. Suoliston ollessa epätasapainossa ruokavalion laatuun ja etenkin herkkujen syöntiin on kiinnitettävä tehostetusti huomiota.
Oireileva suolisto tarvitsee rauhoitusruokavaliota toipuakseen. Suosittelen vaihtamaan sokeriherkut esimerkiksi tummaan raakasuklaaseen. GutGuide® BifidoMAX on vatsaa hellivä suklaaherkku, josta saa yhdestä palasta päivän maitohappobakteerit.
Mikrobiston epätasapainotila on korjattavissa
Koronan aiheuttama mikrobiepätasapainotila on todella harmillista. Virustauti voi yksinkertaisesti pilata tasapainoisen suoliston hyvinkin pitkäksi aikaa.
Onneksi asia on kuitenkin korjattavissa. Tässä on kolme hyvää vinkkiä paranemispolullesi:
- TILAA GutIndex® TOTAL-suolistoanalyysitesti, joka kuvaa laajasti suolistomikrobistosi tilaa. Koodilla FODMAP saat -15 % alennuksen tuotteesta. Testin valmistuttua saat analyysin tulokset ja mikrobiologin suositukset niistä kuitulisistä ja probiooteista, joista voisi olla suolistollesi eniten hyötyä. Voit käyttää alekoodia GutGuiden verkkokaupassa niin monta kertaa kuin haluat tämän vuoden loppuun saakka.
- LISÄÄ ruokavalioosi kasviksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Nauti päivittäin kylmäpuristettuja öljyjä ja syö kourallinen pähkinöitä / siemeniä. Luontaisesti gluteenittomat täysjyväviljat (tattari, kaura, hirssi, kvinoa ja riisi) sisältävät kuitua ja tukevat herkän vatsan toimintaa. Sujauta pirtelöön tai puuroon ruokalusikallinen pellavansiemenrouhetta tai tattarilesettä.
- KARSI ruokavaliostasi valkoista vehnää sisältävät höttöhiilarit, huonolaatuista rasvaa sisältävä pikaruoka, sokeriherkut ja kaikki riksut ja raksut. Nämä ainekset nostavat elimistön tulehdustilaa, ruokkivat suoliston ei-toivottuja mikrobeja ja pahentavat suolisto-oireita.
Ole kärsivällinen ja luottavainen äläkä vaivu epätoivoon, vaikka suolisto nyt kenkkuilisikin normaalia enemmän. Elimistöllä on ihmeellinen kyky korjata syntyneet epätasapainotilat, kunhan annat sille mahdollisuuden.
♥ pauliina
Kasviksien, hedelmien ja marjojen kuidut ruokkivat hyödyllisiä suolistobakteereja, jotka puolestaan vahvistavat erilaisin mekanismein suolen seinämää ja tukevat kehon immuunipuolustusta. Kuva: Louis Hansel, Unsplash.
Anneli Hyytinen
10.11.2023 @ 07:38
Olipa hyvä artikkeli suoliston oireilusta👍🥰