HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Suolistoanalyysitesti kertoo, millaisia mikrobeja suolistossa majailee

Suolistossa elävien hyödyllisten bakteerien määrä on tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Suolistossa on aina myös ei-toivottuja pöpöjä. Niilläkin on paikkansa, kunhan hyödyllisiä bakteereja on riittävästi tasapainottamassa tilannetta. Suolistoanalyysitesti kertoo, onko hyvien pöpöjen määrä riittävä suhteessa ”pahisbakteereihin”

Kuvituskuva: Hasmik Ghazaryan Olson, Unsplash

– – – Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä GutGuide Oy:n kanssa – – –

Suoliston mikrobiston tutkimus on yksi kiinnostavimmista ja tutkituimmista terveyteen liittyvistä aiheista maailmanlaajuisesti. Sitä kautta on löytynyt lukuisia yhteyksiä mikrobiston ja eri sairauksien tai terveysongelmien välille.

GutGuide Oy on suomalaisten mikrobiologien perustama yritys, joka tutkii suun ja suoliston bakteereja. Tutkimuslaboratorio sijaitsee Halikossa ja siellä myös kehitetään erilaisille kohderyhmille räätälöityjä bakteerituotteita (probiootteja) ja hyödyllisiä mikrobeja ruokkivia ravinteita (prebiootteja).

Yksi hyödyllinen tuote on GutIndex®Bene -suolistoanalyysitesti, joka on näppärä ja edullinen tapa selvittää suolistomikrobiston tilaa ja seurata ruokavaliomuutosten ja probioottien vaikutusta suolistomikrobistoon. Testi tehdään kotona – lääkärissä tai labrassa käyntiä ei tarvita.

GutGuide data 2017–2018. Tutkimusten mukaan ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) suoliston hyödyllisten mikrobien – bifidobakteerien, laktobasillien ja faecalibakteerien – osuus on matala verrattuna terveiden ihmisten suolistoon. Mikrobisto on kokonaisuudessaan usein köyhtynyt. 

GutIndex®Bene kertoo suolistossa majailevien hyödyllisten mikrobien määrän

Suolistossa elävien hyödyllisten bakteerien määrä on tärkeää koko kehon terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hyvät suolistomikrobit pitävät ”pahisbakteerit” aisoissa, jotta ne eivät pääse rellestämään suolistossa.

Suolistossa on aina tietty määrä ei-toivottuja mikrobeja. Niilläkin on paikkansa, kunhan hyödyllisiä mikrobeja on riittävästi tasapainottamassa tilannetta.

Mikrobiston epätasapainotilassa – dysbioosissa – terveydelle hyödyllisten bakteerien määrä on vähentynyt, ei-toivottujen bakteerien määrä on lisääntynyt ja bakteerilajien monimuotoisuus on köyhtynyt.

Useat eri tekijät voivat muuttaa suolistomikrobistoa haitalliseen suuntaan. Suoliston ei-toivottuja mikrobeja lisäävät esimerkiksi:

  • Lääkitykset: antibioottikuurit, särkylääkkeet, kortisoni
  • Sairaudet: ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD), Crohnin tauti, keliakia, diabetes
  • Ylipaino
  • Ruokavaliomuutokset: ketogeeninen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio, FODMAP-ruokavalio
  • Runsas alkoholin käyttö
  • Suun ongelmat: ientulehdukset, parodontiitti

Hyvien mikrobien osuutta voidaan puolestaan lisätä kasvispainotteisella ja kuitupitoisella ruokavaliolla, probiooteilla ja hyviä pöpöjä ruokkivilla prebiooteilla.

GutIndex®Bene -suolistoanalyysitesti kertoo, kuinka paljon hyödyllisiä mikrobeja suolistossa on. Testi kartoittaa bifidobakteerien, laktobasillien ja faecalibakteerien osuudet mikrobistosta.

GutGuide data 2017–2018 osoittaa selkeästi sen, miten antibiootit tappavat suolistosta sekä hyvät että huonot bakteerit. Vielä kahden kuukauden kuluttua laajakirjoisen antibioottikuurin loputtua koehenkilön mikrobiston profiili, eli eri bakteeriryhmien osuudet, poikkeaa jokaisen bakteeriryhmän osalta terveiden henkilöiden keskimääräisestä profiilista. Antibiootti on romauttanut kaikkien hyödyllisten bakteeriryhmien osuudet. Ainoastaan klostridit, jotka ovat oikeita kaasuntuottajia, ovat selvinneet ja niiden osuus on noussut epänormaalin korkealle tasolle. 

Hyödyllisten bifidobakteerien rooli suolistossa

Suolistossa majailee monia eri bifidobakteerilajikkeita, jotka vaihtelevat iän ja ruokavalion mukaan. Ikääntyminen vähentää bifidobakteerien määrää kuten myös tiukka FODMAP-ruokavalio.

FODMAP-yhdisteistä fermentoituvat oligosakkaridit ovat erityisesti bifidobakteerien mieleen. Näitä yhdisteitä löytyy muun muassa sipuleista ja palkokasveista, joita moni herkkävatsainen joutuu vatsavaivojen takia rajoittamaan. Tästä syystä FODMAP-ruokavalio näyttää vähentävän hyödyllisten bifidobakteerien määrää suolistossa.

Bifidobakteerit ovat hyvin tärkeä mikrobiryhmä suolistossa, sillä ne:

  • Parantavat suolinukan kuntoa ja tiivistävät suolen seinämän rakenteita
  • Vaimentavat tulehdusreaktioita
  • Nopeuttavat ruoansulatusjärjestelmän toimintaa
  • Helpottavat toiminnallisia vatsavaivoja, kuten turvotusta ja kipua
  • Tukevat immuunijärjestelmän toimintaa
  • Stimuloivat muiden ”hyvisbakteerien” toimintaa
  • Tuottavat mielialaa säätelevää serotoniinia

Kuvituskuva: GutGuide. Bifidobakteerit kuuluvat ihmisen suolistoon koko eliniän ajan. Vaikka bifidobakteerien määrä vähenee ikääntyessä, niiden osuutta voidaan lisätä ruokavaliolla ja bakteerituotteilla.

Laktobasilleilla on suolistossa paljon puuhaa

Hyödylliset laktobasillit pystyvät kiinnittymään suolen pintarakenteisiin ja estämään ei-toivottujen bakteerien toimintaa tuottamalla antimikrobisia yhdisteitä.

Laktobasillit auttavat herkkävatsaisia pilkkomalla laktoosia ja vähentämällä IBS-oireita, kuten kaasunmuodostusta, turvotusta, vatsakipua ja ripulia. Lisäksi ne tukevat ruoansulatusta ja immuunijärjestelmän toimintaa.

Kuvituskuva: Vicky Ng, Unsplash. Hapatetut elintarvikkeet voivat tukea hyödyllisten suolistomikrobien elinkykyä ja kiinnittymistä suolistoon, sillä ne tehostavat maitohappoa tuottavien bakteerien kasvua ja tasapainottavat niiden aineenvaihduntaa. Hyviä ruokia ovat esimerkiksi Molkosan, hapatetut kasvikset (hapankaali, kimchi), luonnonjogurtti, piimä, viili, kefiiri ja pitkään kypsytetyt juustot. 

Faecalibakteerit – vaativa mutta erittäin hyödyllinen mikrobilaji

Suoliston hyödyllisiin bakteereihin kuuluva Faecalibacterium prausnitzii on nirso elinympäristönsä suhteen. Sen osuus terveen aikuisen suolistossa on noin 10–15 %, mutta ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivillä määrä voi olla romahtanut jopa alle 5 % mikrobistosta.

Faecalibakteerien määrä laskee usein myös ylipainoisilla, tulehduksellisissa suolistosairauksissa ja keliakiassa. Tämä liittyy elimistössä todettuun matala-asteiseen tulehdukseen.

Faecalibakteerien tehtävänä on tuottaa suolistossa lyhytketjuisia rasvahappoja, joista tärkeimpänä voihappo. Voihappo vaikuttaa villuksen kuntoon tiivistämällä suoliston seinämän rakenteita. Lisäksi se suojaa elimistöä tulehduksilta ja osallistuu kylläisyyden ja verensokerin säätelyyn.

Monia muita suolistossa eläviä bakteereja – bifidobakteereja ja laktobasilleja – pystytään tuottamaan teollisesti, mutta faecalibakteereja ei pystytä. Ne ovat vaativia ja tyytyväisiä vain tietynlaisissa olosuhteissa.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että faecalibakteerien tuotantoa voidaan stimuloida lisäämällä suolistoon bifidobakteereja ja xylo-oligosakkaridia.

GutGuide®  ProBifido on maissiperäistä liukoista xylo-oligosakkaridia eli XOS-kuitua. Xylo-oligosakkaridikuitu hajoaa mikrobiston toimesta vasta paksusuolessa ja toimii bifido- ja faecalibakteerien ravinteena. Tuote sopii herkälle suolistolle eikä se aiheuta sivuoireita, kuten ilmavaivoja tai turvotusta, joita muilla oligosakkarideilla yleisesti raportoidaan olevan.

Miten suolistoanalyysitesti toimii?

GutIndex®Bene -testin avulla voit seurata ruokavalio- ja elämäntapamuutosten sekä bakteerivalmisteiden (probioottien) yksilöllistä vastetta suolistomikrobistoosi.

Suolistotestin tulos näyttää hyödyllisten bakteerien osuuden verrattuna tavoitetasoon. Vertailuaineisto on kerätty yli 18-vuotiailta.

NÄIN TILAAT SUOLISTOANALYYSITESTIN:

  1. Rekisteröidy palveluun www.gutguide.fi
  2. Lisää GutIndex®Bene ostoskoriin ja maksa analyysi. Koodilla FODMAP saat tilauksestasi -15 % alennuksen
  3. Saat näytteenotto- ja palautuspakkauksen kotiisi viikon kuluessa tilauksesta
  4. Ota ulostenäyte pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja postita se laboratorioon
  5. Saat ilmoituksen tulosten valmistumisesta sähköpostiisi noin 2 viikon sisällä
  6. Kirjaudu palveluun omalle tilillesi ja lue tulokset. Saat samalla mikrobiologien antamat suositukset suolistomikrobistosi tasapainottamiseksi, mikäli hyödyllisten bakteerien määrä ei ole tavoitetasolla.

GutIndex®Bene on suolistomikrobiston testi, joka kuvaa hyödyllisiä suojaavia bakteereja. Analyysissä määritetään kolme suolistoa suojaavaa bakteeriryhmää: bifidobakteerit, laktobasillit ja faecalibakteerit. Tällä analyysillä voit helposti seurata ruokavaliomuutosten ja eri bakteerituotteiden vaikutuksia suolistomikrobistoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram