HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Suolistomikrobien rooli painonhallinnassa

Jokaisella on oma ainutlaatuinen suolistomikrobistonsa. Suomalaiset mikrobitutkijat ovat havainneet, että mikrobiston koostumus on kuitenkin ylipainoisilla poikkeava verrattuna normaalipainoisiin. Tietyt bakteerilajit, mikrobiston epätasapaino ja köyhä suolistomikrobisto näyttävät korostuvan ylipainoon taipuvaisilla henkilöillä.

Kuvituskuva: Melissa Belanger, Unsplash

– – – Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä GutGuide Oy:n kanssa – – –

Pysyvä painonhallinta tuntuu olevan monelle mysteeri – ainakin käytännön tasolla. Vuosien varrella on esitetty yhtä jos toista teoriaa siihen, miksi painonhallinta on niin vaikeaa. Yhtä paljon löytyy vastauksia siihen, mitä pitäisi tehdä, jotta paino ei tuppaisi nousemaan.

Vanha ohjenuora painonhallintaan – syö vähemmän ja liiku enemmän – on oikeasti vanhentunut. Tutkimusten mukaan painonhallinnassa on kyse paljon monimuotoisemmasta kokonaisuudesta, ja lihominen on monen tekijän summa.

Miksi painonhallinta on niin vaikeaa?

Painonhallintaa vaikeuttavat biologiset, fysiologiset, psykologiset ja ympäristöön liittyvät tekijät.

Kilojen kertymisen taustalla on aina geeniperimä. Keholla on loistava kyky varastoida rasvaa, mikä on ollut tärkeä ominaisuus hengissä pysymisen kannalta silloin, kun ruokaa on ollut niukasti saatavilla.

Koska geenit muuttuvat hitaasti, tästä ominaisuudesta on tullut meille rasite. Kaikilla on meillä tästä syystä melko huonot geenit, jotka mahdollistavat lihomisen. Yksilöllisestä perimästä johtuen toisilla rasvan varastoituminen voi olla hieman tehokkaampaa kuin toisilla.

Toinen syy löytyy ympäristöstä. Ruokaa on tarjolla joka puolella 24/7 ja sitä nautitaan muuhunkin kuin nälkään. Ihmiset syövät stressiin, yksinäisyyteen, ahdistukseen, pelkoihin ja moniin muihin tunnetiloihin. Samaan aikaan arkiaktiivisuus on vähentynyt ja elämäntyyli on muuttunut monella istumapainotteiseksi.

Paino-ongelmissa on aina kyse myös käyttäytymisestä ja niistä valinnoista, joita teemme syömisen, juomisen ja liikkumisen suhteen. Ilman käyttäytymistä eli omaa toimintaa lihominen ei ole mahdollista. Sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös omiin toimintatapoihin.

Ympäristöä ja geeniperimää emme voi muuttaa, mutta voimme vaikuttaa siihen, millaista ruokaa syömme, ja huolehtia siitä, että elimistö saa riittävästi kaipaamaansa liikuntaa ja unta. Myös stressinhallinta on tärkeää, sillä stressi kerryttää kiloja vyötärölle.

Suolistobakteereilla on rooli painonhallinnassa

Suolistomikrobiston yhteydestä painon kertymiseen on julkaistu jo useita tutkimuksia. Jopa ulosteensiirrolla hoikalta ylipainoiselle on osoitettu mikrobiston vaikutus painon kertymiseen.

Lisää tietoa saadaan jakuvasti.

Suolistomikrobisto on aina yksilöllinen, mutta suomalaiset mikrobitutkijat ovat havainneet, että mikrobiston koostumus on ylipainoisilla poikkeava verrattuna normaalipainoisiin. Tietyt bakteerilajit, mikrobiston epätasapaino ja köyhä mikrobisto näyttävät korostuvan ylipainoon taipuvaisilla henkilöillä.

Kuva: Munukka E. ym. 2012, Obesity 20:5, Gutguide data

Yllä olevassa kuvassa on 50 ylipainoisen henkilön keskimääräinen suolistomikrobiston profiili verrattuna terveisiin normaalipainoisiin aikuisiin. Ylipainon määritelmänä on tässä korkea viskeraalisen rasvan määrä ja BMI >26.

Suolistomikrobiston profiilit poikkeavat merkittävästi toisistaan. Ylipainoisilla hyödyllisten bifido- ja faecalibakteerien määrä on alhaisempi verrattuna normaalipainoisiin.

Vastaavasti klostridit ja ei-toivotut gammaproteobakteerit rehottavat ylipainoisilla. Proteobakteerien korkea osuus ja hyvien faecalibakteerien matala osuus viittaa siihen, että henkilöillä on suolistossaan myös matala-asteista tulehdusta, joka on tunnettua ylipainossa.

Suolistomikrobiston epätasapaino on yhteydessä viskeraalisen rasvan kertymiseen

Tutkimuksissa on havaittu, että tiettyjen suolistomikrobien välinen epätasapaino on yhteydessä viskeraalisen rasvan kertymiseen. Erityisesti bifidobakteerien ja Faecalibacterium prausnitzii -lajin vähäinen määrä suolistossa liittyy rasvan kertymiseen vatsaonteloon ja krooniseen hiljaiseen tulehdukseen.

Tästä syystä painonhallinnassa on tärkeää vaikuttaa suolistomikrobiston koostumukseen ruokavaliolla, oikeanlaisilla probiooteilla ja kuiduilla, jotta hyödyllisiä mikrobeja saataisiin lisättyä suolistoon.

Hyvät mikrobit vähentävät suoliston epätasapainoa ja pitävät ”pahisbakteerit” aisoissa, jotta ne eivät pääse valtaamaan liikaa elintilaa suolistossa.

Kuva: GutGuide data

Yllä olevasta kuvasta näkee, miten bifidobakteerien ja liukoisen kuidun lisääminen ruokavalioon puolen vuoden ajaksi nosti hyödyllisten mikrobien osuutta suolistossa merkittävästi – lähes ihanteelliselle tasolle. Lähtötilanteessa kaikkien hyödyllisten mikrobien määrät olivat esimerkkihenkilöllä hyvin alhaisella tasolla vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta johtuen.

VHH-ruokavaliota käytetään melko yleisesti laihduttamisessa.

VHH-ruokavalion haaste on siinä, että suoliston hyödylliset mikrobit eivät saa riittävästi kuituja ravinnokseen, mikä aiheuttaa haitallisia muutoksia suolistomikrobiston koostumukseen.

Kuva: Pedret A ym. 2018 Int J Obesity

Tukitoimet tuottavat tulosta, kuten yllä olevasta kuvasta näkee.

Tässä kliinisessä tutkimuksessa oli mukana 135 yli 18-vuotiasta aikuista. Koehenkilöiden keski-ikä oli 42 vuotta ja he käyttivät ProDiet -bakteereita tai plasebotuotetta kolmen kuukauden ajan.

ProDiet -bakteerituotteen käyttö laski viskeraalisen rasvan osuutta ja painoindeksiä (BMI) merkittävästi ilman ruokavaliomuutoksia. BMI:n lasku vastaa noin 1–1,4 kg.

Miten voit muuttaa mikrobistoa painonhallintaa tukevaksi?

Suolistomikrobistoon vaikuttaa syöty ruoka. Ravinto ei ole pelkkää vatsantäytettä, vaan se sisältää informaatiota soluille ja polttoainetta suolistomikrobeille.

Jokainen syöty ateria vaikuttaa suolistomikrobiston koostumukseen joko heikentävästi tai vahvistavasti. Erityinen huomio on, että antibioottikuurien jälkeen mikrobisto voi jäädä pitkäaikaisesti epätasapainoon ja erityisesti klostridien osuus voi jäädä kohonneelle tasolle.

Hyvien mikrobien kasvuun voit vaikuttaa eniten sillä, että huolehdit riittävästä kuitujen saannista. Suolistoa hellivässä ruokavaliossa on vähintään 25–35 g kuitua vuorokaudessa. Sen saa syömällä:

  • Kasviksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 800 grammaa päivässä. Enemmänkin saa syödä.
  • Kuitupitoisia täysjyväviljoja (luontaisesti gluteenittomana, mikäli sinulla on herkkä vatsa).
  • Siemeniä, pähkinöitä ja palkokasveja sopivuuden mukaan.
  • Kuitulisiä: kauralese, tattarilese, pellavansiemenrouhe, chia-siemen, hamppurouhe, psyllium, akaasiakuitu, guarpapukuitu* tai xylo-oligosakkaridi*.

*GutGuiden tuote

Mikrobistoa voi muuttaa parempaan suuntaan lisäämällä ruokavalioon hyödyllisiä bakteereja ja sellaisia kuituja, joita hyvät suolistopöpöt voivat hyödyntää ravintonaan.

Hyödynnä GutGuiden KEVÄTTARJOUS! Painonhallintaa tukeva tuotepaketti sisältää 3 pkt ProDiet -probiootteja sekä painonhallintaoppaan. Hyödynnä alekoodi: FODMAP (-15 %)

Kokeile GutGuide® ProDiet -bakteerivalmistetta painonhallinnan tukena

Suomalainen GutGuide® ProDiet -bakteerivalmiste on räätälöity tukemaan painonhallintaa suolistomikrobien kautta. Tuote valmistetaan Suomessa.

Prodiet ei ole laihdutusvalmiste, vaan se tukee pitkäaikaisesti suolistomikrobiston tasapainoa rasvan kertymistä vähentäen.

Tuote sisältää patentoidun yhdistelmän Bifidobakterium lactis BPL1 -bakteereja ja maissista eristettyä resistenttiä kuitua. Kuitu kulkee ruoansulatuksen läpi suolistoon hyödyllisten bakteerien ravinnoksi lisäten samalla kylläisyyden tunnetta.

Kyseisen bifidobakteerikannan on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa vähentävän viskeraalisen rasvan osuutta kehossa.

Yksi annospussi sisältää 10 miljardia elävää bakteeria.

Tuotteen käyttö. Sekoita pussin sisältö johonkin kylmään välipalaan esimerkiksi luonnonjogurttiin, kasvipohjaiseen jogurttiin tai marjapirtelön sekaan ja nauti.

HYÖDYNNÄ KEVÄTTARJOUS! Tilaa GutGuide® ProDiet -tuotepaketti mojovalla lisäalennuksella! Koodilla FODMAP saat -15 % alennuksen jo valmiiksi alennetusta tuotepaketista. Ostoksille pääset täältä

Tarjous on voimassa 30.6.2022 saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram