HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Rakas keho!

** Kurssi ei ole myynnissä! **

Rakas keho! -verkkokurssilla muokkaat suolistomikrobistosi painonhallintaa tukevaksi, tasapainotat hormonitoimintasi ja ymmärrät, mitkä tekijät vaikuttavat kylläisyyteen, makeanhimoon, ahmimiseen, syömisen säätelyyn, aineenvaihdunnan nopeuteen ja rasvakudoksen kertymiseen. Opit pitämään aineenvaihduntasi vilkkaana ja estät säästöliekin. Kurssilta saat käytännön työkalut pysyvään painonhallintaan ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 8 viikkoa vain 79 €. 

fodmap ilmoittaudu nappi

MITEN KIINNOSTUIN PAINONHALLINNASTA?

Aloitin viisi vuotta sitten suoliston hoitamisen saadakseni ärtyvän suoleni rauhoittumaan. Ruokavaliomuutoksen myötä pääsin pysyvästi eroon vatsavaivoistani sekä monista muista ongelmista, kuten hormonaalisesta migreenistä, voimakkaista PMS-oireista, ihottumista ja unettomuudesta. Kaiken lisäksi painoni putosi 5–6 kg ilman, että tein mitään sen eteen.

Funktionaalista ravitsemusta opiskellessani ymmärsin, mihin kaikkeen suoliston hoitaminen oli vaikuttanut. Kehoni oli tervehtynyt kokonaisvaltaisesti, verensokerini oli tasoittunut, olin päässyt eroon päivittäin piinaavasta sokerinhimosta ja löytänyt hormonitasapainon. Unen laadun paraneminen vaikutti siihen, että minun ei tarvinnut enää yrittää pitää itseäni vireessä keinotekoisesti napostelemalla jotain makeaa. Muutos kehonpainossa oli siis seurausta siitä, että olin alkanut huolehtia kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnistani – ei siitä, että olisin laihduttanut, syönyt vähemmän tai liikkunut enemmän.

Ravitsemustieteen opintojen äärellä perehdyin syömisen säätelyyn vaikuttaviin mekanismeihin, ravintofysiologiaan, urheiluravitsemukseen ja aineenvaihduntasairauksiin, kuten länsimaiseen lihavuusepidemiaan.

Nämä kaksi erilaista lähestymistapaa avasivat kiinnostavan ja toisiaan täydentävän näkökulman painonhallinnan taustalla vaikuttaviin ongelmiin ja niiden hoitamiseen. 

Tästä syntyi ajatus Rakas keho! -verkkokurssille.

KOKONAISVALTAINEN NÄKÖKULMA PAINONHALLINTAAN

Ylipaino vaikuttaa monin tavoin terveyteen, elämänlaatuun ja suoliston hyvinvointiin. Moni tiedostaa tämän ja on siksi valmis tarttumaan erilaisiin dieetteihin, jotka kerta toisensa jälkeen osoittautuvat toimimattomiksi. Aluksi kilot tippuvat, kunnes mieli väsyy jatkuvaan tsemppaamiseen, tulee ensimmäinen repsahdus, josta alkaa luisuminen kohti vanhoja tapoja. Eipä aikaakaan, kun kilot palaavat takaisin korkojen kera.

Liikakilojen karistamiseen heitetty vanhanaikainen hokema – syö vähemmän kuin kulutat – ei ole enää nykytiedon valossa kovin rakentava. Se jättää huomioimatta sen, että painonhallintaan vaikuttavat monet erilaiset mekanismit, kuten ravinnon laatu, suolistomikrobit, hormonit ja syömisen säätelyä ohjailevat mekanismit, joilla keho pyrkii kaikissa tilanteissa energiatasapainotilaan. 

aivot pineapple supply co

Kuvituskuva: Pineapple Supply Co, Unsplash

AIVOT PAINONHALLINNAN KESKIÖSSÄ

Meillä on ikiaikaiset aivot, jotka tekevät painonhallinnasta haastavaa nykyisessä toimintaympäristössä. Aivot on edelleen ohjelmoitu siten, että keho varastoi energiaa silloin, kun sitä on runsaasti saatavilla, ja säästää energiaa heti, kun ruokaa näyttää tulevan vähänkin niukemmin. Ominaisuus, jonka ansiosta ihmislaji on säilynyt hengissä niukan ravinnon aikana, on kääntynyt meitä vastaan ruokaa pursuavassa yhteiskunnassa.

Fakta on se, että aivot ja mahalaukku säätelevät edelleen syömistä samalla tavalla kuin kivikaudella, jolloin mekanismit varmistivat vararavinnon tehokkaan keräämisen pahojen päivien varalle. Valitettavasti ylimääräisten kilojen keräämiseen ei ole kuitenkaan kehittynyt minkäänlaisia jarruja, mikä vaikeuttaa painonhallintaa.

Aivot ovat myös valitettavasti mieltyneet makeaan, sillä ne saavat suurimman osan energiastaan sokerista. Mitä enemmän ruokavaliossa on sokeria ja nopeasti sokeroituvia hiilihydraatteja, sitä enemmän aivot huutavat sitä lisää, jos ne ovat tottuneet sitä tasaisesti saamaan.

Sokeririippuvuus kytkeytyy siis osittain aivojen palkitsemisjärjestelmään, minkä vuoksi makeanhimosta on turha syyllistää itseään. Aivojen palkitsemisjärjestelmää ei pystytä poistamaan, mutta sitä on mahdollista ohjelmoida uudelleen, jolloin sokeri ei enää hallitse käyttäytymistä.

fodmap ilmoittaudu nappi

perhonen nathan dumlao 2

Kuvituskuva: Nathan Dumlao, Unsplash

SUOLISTON MERKITYS PAINONHALLINNASSA

Kalorien laskeminenkaan ei auta painonhallinnan kanssa kamppailevaa, sillä ravinto on paljon muutakin kuin pelkkiä kaloreita. Ruoka ei ole vain vatsantäytettä, joka lihottaa, jos siitä saadaan liikaa energiaa. Ruoka nimittäin vaikuttaa voimakkaasti suolistoon ja siellä majaileviin pöpöihin.

Jos siis syöt puoli pakettia jäätelöä ja kulutat sen jälkeen syödyt kalorit lenkkipolulla, asia ei ole sillä selvä. Liikunta on toki huippu tukikeino, joka antaa pientä pelivaraa ruokailuihin ja vaikuttaa suotuisasti lihasmassan säilymiseen painonpudotuksen aikana, mutta et voi liikunnalla kompensoida ruokavalion aiheuttamia haitallisia vaikutuksia.

Syöty ruoka ei vaikuta ainoastaan kaloreiden muodossa kehonpainoon tai rasvakudoksen määrään, vaan se vaikuttaa kehon jokaiseen soluun. Ruoka kulkeutuu suolistomikrobien käsittelyyn, ja ruoassa olevat ainekset vaikuttavat pöpöjen eloonjääntiin.

Suolistomikrobit auttavat pilkkomaan ruokaa, muodostavat energiaa, tehtailevat vitamiineja ja tehostavat tai heikentävät ravinnon vaikutusta. Lisäksi ne vaikuttavat kylläisyyteen, ruokahaluun ja makeanhimoon. Pöpöillä on yhteys myös mielialoihin ja painonvaihteluihin sekä siihen, miten maksa jaksaa hoidella tehtäviään. Jos maksa kuormittuu ja rasvoittuu, painonhallinta ei voi onnistua.

Siksi suolisto on saatava kuntoon ja ylikuormittunut maksa toimintakykyiseksi!

PAINONHALLINTA EI OLE ITSEKURIKYSYMYS

Usein ajatellaan, että ihannepainoon pääsemiseen ja siinä pysymiseen vaaditaan hurjasti itsekuria.

Minä väitän, että ei tarvita!

Mikrobit ja niiden muodostamat välittäjäaineet sekä hormonit ovat yhteydessä aivotoimintaan, tunteisiin, mielialaan, ruokahimoihin ja jopa siihen, miten rasva varastoituu elimistöön – ja mihin kohtaan. Liikasyöminen ei ole siis mikään itsekurikysymys, sillä nälkä, ruokahalut ja kylläisyyden tunne ovat kaikki fysiologisia toimintoja, joiden taustalla hääräilevät hormonit ja suolistomikrobit.

fodmap ilmoittaudu nappi

suklaamousse2

Painonhallintaprojekti ei tarkoita herkuista kieltäytymistä, vaan fiksumpien valintojen tekemistä. Kuva kurssiresepteistä.

UNOHDA RUOKAKIELLOT – KESKITY SUOLISTON HOITAMISEEN!

Monissa laihduttamiseen tähtäävissä dieeteissä etsitään yleensä syntipukkia joko liian vähäisestä liikunnasta tai jostain yksittäisestä ravintoaineesta, kuten hiilihydraateista, proteiineista tai rasvoista. Paljon kiistellään myös siitä, missä suhteessa energiaravintoaineita tulisi saada. Näissä keskusteluissa unohdetaan se, että jokaisen keho hyödyntää yksilöllisesti eri ravintoaineita. 

Usein ajatellaan, että joidenkin tiettyjen ravintoaineiden karsiminen tai rajoittaminen tehostaa rasvanpolttoa tai auttaa kaloritasapainon löytämisessä. Näin voi toki lyhyellä tähtäimellä käydä, mutta on melko raskasta elää jatkuvassa sääntöviidakossa ja taistella ruokademoneita vastaan. Se vie helposti elämänilon ja kyvyn nauttia ruokailuista ja herkkuhetkistä ilman syyllisyyttä.

Rakas keho! -verkkokurssilla ei keskitytä kaloreiden laskemiseen eikä sitkitellä tahdonvoimalla. Vaikka laihduttamisessa usein peräänkuulutetaan energiatasapainon löytymistä, on tärkeää oppia lisäksi se, miten suuri merkitys kaloreiden laadulla on.

Kehonpaino rakentuu useamman mekanismin yhteistoiminnasta, kuten:

  • Verensokerin tasaisuudesta, joka vaikuttaa kaikkien muiden hormonien toimintaan.
  • Ruokahalua hillitsevien tai syömistä lisäävien hormonien toimintahäiriön korjaamisesta.
  • Millaista ruokaa syöt ja kuinka paljon.
  • Suolistobakteereista: tietyt suolistomikrobit näyttävät olevan yhteydessä länsimaiseen lihavuusepidemiaan.
  • Stressinhallinnasta, sillä krooninen stressi lihottaa ja lisää ruokahalua.
  • Nukkumisesta ja riittävästä palautumisesta.
  • Riittävästä ja säännöllisestä liikunnasta.
  • Tunteista, mielialasta, tottumuksista ja käyttäytymisestä.

Kun opit syömään oikein ja suolistoystävällisesti, voit paremmin. Sen myötä ruoansulatus tehostuu, ravintoaineet imeytyvät paremmin elimistön käyttöön, aineenvaihdunta vilkastuu ja hormonitoiminta tasapainottuu, jolloin kilotkin alkavat karista. Tässä järjestyksessä.

Siksi väitän, että painonhallinta ei ole itsekurikysymys, vaan pikemminkin seurausta siitä, mitä suoliston pöpöt, hormonit ja muut kemialliset viestiaineet saavat meissä aikaan.

Girls Simon Maage

Kuvituskuva: Simon Maage, Unsplash

KENELLE KURSSI SOPII?

Rakas keho! -verkkokurssi on tarkoitettu sinulle, joka haluat pysyvää muutosta ruokavalioosi ja elämäntapoihisi. Tämä kurssi ei ole mikään pikadieetti eikä laihdutuskuuri, joka alkaa ja loppuu. Haluan, että saat tästä kurssista matkallesi ystävän, joka tukee, innostaa ja auttaa sinua painonhallinnassa koko loppuelämän.

Tällä kurssilla ei nähdä nälkää eikä aleta sokerilakkoon. Kurssilla ei myöskään lasketa kaloreita eikä vaikeilla syömisten kanssa. Ei vihata mitään ruokia eikä vastaavasti myöskään takerruta mihinkään, vaan opetellaan sellaisia käytänteitä, joita voit noudattaa pysyvästi – hymy huulilla!

Tutkimusten mukaan parhaiten painonhallinnassa onnistuvat he, joilla ei ole kiire saada aikaan isoja tuloksia, vaan joille muutos itsessään on tärkeä. Kurssin käytyäsi tiedät, mihin asioihin sinun kannattaa painonhallinnassa oikeasti keskittyä ja miksi.

Kilojen kariseminen ei ole tällä kurssilla itseisarvo, vaan pikemminkin positiivinen seuraus siitä, että olet oppinut arvostamaan ja rakastamaan kehoasi niin paljon, että haluat tehdä sille hyvää. Siksi olet valmis muuttamaan ruokavaliotasi ja elämäntapojasi. Pysyvästi!

Olen ollut todella tyytyväinen kurssin sisältöön. Aloitin kurssin, koska minulla on ollut pitkään ongelmia vatsani kanssa ja olen sen vuoksi osittain noudattanut FODMAP-ruokavaliota. Liikun aktiivisesti ja olen mielestäni syönyt terveellisesti, eikä minulla ole ylipainoa, mutta halusin saada lisäoppia omaan hyvinvointiin ja ruokavalioon. Tästä kurssista sain paljon arvokasta lisätietoa ja opin myös mitä puutteita ruokavaliossani on ollut. Videot ovat olleet mielenkiintoisia ja hyvin ymmärrettäviä. Myös kurssin mukana tulleet ruokaohjeet ovat olleet hyviä ja maukkaita. Vatsani voi nyt hyvin ja nukun myös paremmin kuin aikaisemmin. Bonuksena myös paino on hieman pudonnut. Annan kurssille arvosanaksi 10. – Sisko

Hyviä syitä lähteä mukaan Rakas keho! -verkkokurssille ovat esimerkiksi:

  • ylipaino: et saa kiloja karisemaan, vaikka kuinka urheilet tai syöt terveellisesti
  • jatkuva makeanhimo
  • vyötärölle kertynyt rasvakudos, joka ylläpitää kroonista hiljaista tulehdusta
  • rasvamaksa tai kohonneet maksa-arvot
  • tyypin 2 diabetes tai huonot rasva-arvot
  • huonokuntoinen suolisto, joka kytkeytyy yliherkkyyksiin, allergioihin, ihottumiin yms.
  • toiminnalliset vatsavaivat: turvotus, närästys, ilmavaivat, ummetus, ripuli ja vatsakivut
  • hormonitoiminnan häiriöt
  • jatkuva väsymys, uupumus tai aikaansaamattomuus
  • masennus, alakuloisuus tai itsetunto-ongelmat
  • huonolaatuinen uni, unettomuus tai uniapnea
  • närästys tai refluksi.

Jos sinulla on joku sairaus tai lääkitys, keskustele itsehoitovaihtoehdoista hoitavan lääkärin kanssa. Kurssin ohjeilla ei ole tarkoitus korvata lääketieteellistä hoitoa.

fodmap ilmoittaudu nappi

cayla1 150730 unsplash

Kuvituskuva: Cayla1, Unsplash

MITÄ HYÖTYÄ KURSSISTA ON?

Se, mitä saat kurssilla aikaiseksi, riippuu omista tavoitteistasi ja siitä, mitä olet valmis tekemään hyvinvointisi eteen. Jos elämäntilanteesi on juuri nyt tosi kuormittava, voit silti lähteä verkkovalmennukseen mukaan, tervehdyttää ruokavaliotasi ja edetä kurssilla omaan tahtiisi – itseäsi kuunnellen.

Monesti jo hyvin pienet muutokset ruokavaliossa ja elämäntavoissa käynnistävät positiivisen dominoefektin. Kaikkea ei siis tarvitse lähteä kerralla räjäyttämään atomeiksi – riittää, että aloitat muutoksen tekemisen. Tältä kurssilta saat lämminhenkisen ryhmän tuen ja toimivat työkalut, joilla saat tuloksia aikaan.

Kun alat hoitaa suolistoasi ja muokata ruokavaliotasi, moni asia tulee muuttumaan. Saatat huomata, että:

  • vyötärönseutu kapenee
  • ylimääräiset kilot alkavat karista
  • ruoansulatuksen toiminta paranee
  • vatsavaivat helpottavat ja ylimääräinen turvotus häviää
  • unen laatu paranee
  • olet virkeämpi ja jaksat paremmin arjessa
  • saat motivaatiota liikkumiseen ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen
  • maksa-arvot kohenevat ja maksan toiminta tervehtyy
  • insuliiniherkkyys paranee
  • rasva-arvot paranevat
  • mieliala kohenee ja aivot tuntuvat virkeämmiltä
  • opit arvostamaan itseäsi ja huolehtimaan kehon hyvinvoinnista.

KIITOS ihana Pauliina taas mahtavasta kurssista. 10 ++++! Tärkein oivallus on ollut ruokarytmin muutos eli olen päässyt lähes kokonaan irti kellon mukaan syömisestä ja olen alkanut kuuntelemaan kehon nälkätilaa. Yksi mukava havainto on ollut myös huomata että ikävä vatsan turvottelu on lähes pois. Aikaisemmin vatsassa oli iltaisin ”pieni vauveli” ja laitoin sen syömisen piikkiin. Nyt turvottelua on harvoin ja uskon, että se johtuu just tuosta, että ruoansulatukselle on annettu rauha. – Susanna

puuro1

KURSSI ETENEE SEURAAVASTI

Saat kaiken kurssimateriaalin käyttöösi heti ilmoittautumisen jälkeen. Kurssimateriaali on jaoteltu viikko-ohjelmaksi, mikä helpottaa kurssin suorittamista:

  • Viikko 1. Orientaatio
    Johdatus kurssiaiheeseen, ennakkomateriaali ja -tehtävät. Perehdymme tapojen muuttamiseen, syömisen säätelyyn ja painonhallinnan haasteisiin sekä siihen, miten ylipaino vaikuttaa herkkään suolistoon.
  • Viikko 2 ja 3. Homma käyntiin!
    Aloitetaan muutosten tekeminen käytännön tasolla. Saat 50 kurssireseptiä, joiden avulla pääset ruokavaliomuutoksessa vauhdikkaasti alkuun. Kaikki reseptit sopivat gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon sekä FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Perehdymme suoliston hyvinvointia tukeviin energiaravintoaineisiin, energiatasapainoon, kaloreiden laimentamiseen, ateriarytmin rakentamiseen ja säästöliekkiin.
  • Viikko 4. Hormonien merkitys painonhallinnassa
    Hormonit ovat kemiallisia viestinviejiä, joilla on uskomattoman suuri merkitys painonhallinnassa. Hormonit vaikuttavat siihen, mitä haluamme syödä. Ne säätelevät verensokeria, stressitasoa, aineenvaihdunnan vilkkautta ja unen laatua. Hormonit vaikuttavat myös rasvakudoksen kertymiseen ja tunnetiloihin sekä erilaisten lohturuokien tarpeeseen. Lisäksi ne tuottavat kylläisyyttä ja kertovat, milloin ruokaa on syöty tarpeeksi. Hormonitasapaino on siis tärkeä osa pysyvää painonhallintaa.
  • Viikko 5. Suolistomikrobit painonhallinnan tukena
    Tällä viikolla opit, miten ruoansulatus toimii ja mikä merkitys suolistomikrobeilla on painonhallinnassa. Opit suitsimaan kehossa piilevää kroonista hiljaista tulehdusta, joka on yksi metabolisen oireyhtymän taustatekijöistä. Suolistopöpöt voivat vaikuttaa ruokahimoihin ja saada ihmisen syömään sellaisia ruokia, jotka turvaavat niiden eloonjäämisen. Jos mikrobiota on epätasapainossa, ja suolistossa majailee enemmän huonoja kuin hyviä mikrobeja, ruokahimot ovat sen mukaisia: sokeria ja rasvaa pursuavia höttöhiilareita on vaikea vastustaa. Kun aloitat suoliston hoitamisen, tämä asia tulee muuttumaan eikä sinulta vaadita itsekuria herkkujen ohittamiseen. Niitä ei vain tee mieli. Siksi suoliston hyvinvointi tukee tehokkaasti painonhallintaa.
  • Viikko 6. Liikunta ja uni
    Mikä on liikunnan merkitys painonhallinnassa ja millainen liikunta polttaa tehokkaasti rasvakudosta? Kuinka paljon liikunta lisää energiankulutusta, ja tarvitaanko painonhallintaan proteiinilisiä? Entä miksi unenpuute lihottaa, ja miksi keho huutaa normaalia enemmän energiaa ja nopeasti sokeroituvia hiilihydraatteja huonosti nukutun yön jäljiltä? Näitä asioita käsittelemme tällä kurssiviikolla.
  • Viikko 7. Äly mukaan!
    Tällä viikolla opit, miten tärkeässä roolissa aivot ovat painonhallinnassa: energian varastoimisessa ja säästämisessä sekä syömisen säätelyssä. Entä miten saat kivikaudelta peräisin olevat aivot puolellesi tukemaan painonhallintaa? Käsittelemme myös suolisto-aivot-akselia ja sitä, miten tunnesyömisestä on mahdollista päästä eroon.
  • Viikko 8. Ravintolisät
    Laadukas ja monipuolinen ravinto on välttämättömien suojaravintoaineiden ensisijainen lähde. Joissakin elämäntilanteissa voidaan kuitenkin tarvita täydennystä ravintolisistä, sillä saantitarve voi toisinaan lisääntyä. Tarvitaanko ravintolisiä ja jos, niin mitä? Lisäksi käsittelemme myrkkykuorman keventämistä, sillä kemikaalit ja myrkyt vaikuttavat aina suoliston ja maksan hyvinvointiin ja sitä kautta painonhallintaan.
  • Kurssimateriaali on käytettävissäsi saman tien neljän kuukauden ajan ostopäivästä. Sinulla on oikeus tallentaa tai tulostaa kirjallinen materiaali omaan käyttöösi. Aineisto on tarkoitettu vain omaan käyttöösi ja sen kaupallinen hyödyntäminen ja/tai jakaminen kokonaan tai osittain netissä tai muulla tavalla on kielletty.

kasvikset1

MITÄ SAAT Rakas keho! -verkkokurssilta?

8 viikon kurssilta saat käytännön työkalut pysyvään painonhallintaan ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kurssilta saat:

  • 50 suolistoa hellivää reseptiä, jotka sopivat myös FODMAP-ruokavalioon
  • Runsaasti tietoa, kirjallista materiaalia ja opetusvideoita (noin 10 h)
  • Hyvät arkivinkit
  • Kurssitehtäviä, joiden avulla sisäistät oppimaasi
  • Oppaan muutoksen tekemiseen
  • Vuorovaikutteisen kurssialustan, jossa on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia

Lähde mukaan valmennukseen ja vie hyvinvointisi pysyvästi uudelle tasolle!
KURSSIN KESTO:
8 viikkoa. Kurssimateriaali on käytettävissäsi 4 kuukauden ajan ostopäivästä.
HINTA: 79 € (sis. Alv 24 %).

fodmap ilmoittaudu nappi

Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi tunnukset, joilla pääset kirjautumaan verkkokurssille.
Jos joku asia jäi mietityttämään, laita minulle viestiä: pauliina[at]fodmap-keittioni.fi

Nähdään kurssilla!

♥ pauliina

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram