Gluteeniton chilisuklaajäädyke on joulupöydän viileä jälkiruoka. Tumma suklaajäädyke taittuu aavistuksen verran chiliin. Herkkävatsaisimmat voivat vaihtaa chilisuklaan perus tummaan suklaaseen.
Luin jossain vaiheessa nyt.fi -sivustolta varoituksen suklaan loppumisesta. Jos se ei lopu, niin ainakin se kallistuu. Ja oli siinä muitakin uhkakuvia. Kuten se, että kestävämpien kaakaolajien jalostus voi tylsistyttää tämän herkun makua.
Pitäisikö alkaa hamstrata?
Ehkä. Tai sitten ei.
Suklaansyöjillä saattaa olla muitakin murheita. FODMAP-ruokavaliota noudattavilla ainakin on.
Jos siis joskus näet kaupassa suklaahyllyn ääressä tyypin, joka lukee suurennuslasin kanssa suklaalevyjen tuoteselosteita, se voin olla minä. Tai joku muu, jonka suklaapalassa ei saa olla vehnää, maitoa, soijaa eikä tärkkelysmakeuttajia, kuten glukoosi-fruktoosisiirappia.
Hyvin usein tässä tutkailussa realisoituvat monet erilaiset uhkakuvat.
Suklaa on jo valmiiksi kallista. Jos se kallistuu, niin ostan sitä silti.
Toiseksi, FODMAP-hiilihydraatteja välttelevällä ei voisi tälläkään hetkellä olla vähempää vaihtoehtoja.
Kolmanneksi, et koskaan tiedä, mitä lopulta ostat. Juuri, kun luulet löytäneesi jonkun gourmet-tason suklaan, sitä ei syö kukaan.
Näin kävi meille. Isänpäivänä.
Ostin miehelleni – itseäni ihan vähän samalla ajatellen – tummaa chilisuklaata. Mieheni nimittäin oikeasti pitää chilillä höystetystä suklaasta. Haittaako tuo, jos suklaa sopii samalla ruokarajoitteisellekin.
Kaikki halusivat maistaa tätä erikoista suklaata. Käskin imeskellä.
Perheen nuorimmainen piti suklaapalaa suussaan muutaman sekunnin ja sylki sen pois. Joi lasillisen vettä päälle. Läähätti sen jälkeen vähän aikaa kieli suusta roikkuen.
Vanhempi imeskeli suklaapalan ilmeenkään värähtämättä. Suuntasi sen jälkeen kulkunsa pakastimelle ja veti heti perään vajaa puoli pakettia jäätelöä. Helpotti kuulemma vähäsen.
Ajattelin, että lapset liioittelevat. Tai eivät ole tottuneet.
Minä söin yhden palan. Maku oli kieltämättä tyrmäävä.
”Kyllä tämä tulee syötyä”, mieheni vakuutti. Huomasi varmaan, että minua harmitti.
Ei kuitenkaan tullut. Löysin saman suklaalevyn kolme viikkoa isänpäivän jälkeen täsmälleen samasta hyllynreunasta, johon se oli aikanaan ujutettu.
Koska en erityisemmin välitä hamstraamisesta, päätin tehdä siitä jotain ihanaa. Ajattelin, että jos vain saan pippurin maun jollain taitettua, niin tätä syövät vielä kaikki. Sitruunalla se onnistui. Ja muutamalla muulla raaka-aineella.
Taidanpa tehdä vastakin!
Jäädykkeen valmistamiseen tarvitset:
2 dl laktoositonta vispikermaa
100 g laktoositonta vanilja-tuorejuustoa
250 g laktoositonta rahkaa
80 g fariini- tai raakaruokosokeria
1 sitruunan mehu
80 g tummaa chilisuklaata tai tummaa suklaata (70 %)
20 g kylmäpuristettua kaakaovoita
20 g Maca-jauhetta
10 g raakakaakaojauhetta
Jäädykevuoan voiteluun: 1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
Pohja:
125 g gluteenittomia joulupipareita
35 g kylmäpuristettua kookosöljyä
Pinnalle:
2 dl jäisiä kokonaisia puolukoita
½ dl tomusokeria
Ohje:
Vaahdota kerma. Vatkaa sähkövatkaimella kermavaahdon sekaan tuorejuusto ja rahka.
Purista sitruunan mehu ja mittaa mehun sekaan sokeri. Sekoita, kunnes sokeri liukenee mehuun.
Paloittele suklaa ja mittaa sekaan kaakaovoi. Sulata vesihöyryssä notkeaksi. Sekoita lusikalla suklaaseokseen Maca-jauhe ja raakakaakao.
Lisää suklaaseokseen lopuksi sitruuna-sokeriliemi.
En ole aikaisemmin käyttänyt jäädykkeissä Maca-jauhetta, mutta luin jostain, että se tuo rakennetta esimerkiksi raakasuklaaleivonnaisiin. Näytti toimivan! Yleensä kerma-rahkaseokset notkistuvat, kun niihin sekoittaa nesteitä. Nyt vaahto pysyi napakkana. Jäädyke ei myöskään valunut lautaselle sulaessaan vaan säilyi kiinteänä.
Yhdistä suklaaseos kerma-rahkaseokseen. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
Voitele jäädykevuoka kookosöljyllä. Parhaiten jäädykkeisiin sopivat silikonivuoat. Kaada mousse vuokaan ja tasoita pinta lastalla.
Valmista pohja. Rouhi gluteenittomat joulupiparit muruksi ja sekoita piparimuruun juoksevaksi lämmitetty kookosöljy. Kaada piparimuru moussen päälle ja tasoita pinta lastalla.
Kääri vuoka kelmuun ja laita pakastimeen jäätymään vähintään neljäksi tunniksi. Voit kokeilla jäädykkeen jäätymistä puutikulla. Jäädykekakku leikkautuu parhaiten silloin, kun kakku on jäätynyt reunoilta napakaksi, mutta keskus on vielä mukavan kohmeinen.
Jos valmistat chilisuklaajäädykkeen päivään ennen tarjoilua, ota kakku pakasteesta huoneenlämpöön vähintään muutama tunti ennen tarjoilua, jotta se ehtii sulaa leikattavaksi.
Koristele jäädyke ennen tarjoilua lumipuolukoilla. Levitä tomusokeri lautaselle ja kierittele jäiset puolukat lusikalla tomusokerissa valkoisiksi.
Kumoa jäädyke tarjoilulautaselle ja lusikoi puolukat koristeeksi.
Anonyymi
16.12.2014 @ 16:43
Kiitos, kiitos, kiitos! Blogisi on taivaan lahja 🙂 Olen muutaman viikon noudattanut Fodmap-ruokavaliota ja alkoi epätoivo iskeä; eikö mistään löydy reseptejä.. Mutta täältä löytyi! Luen jatkossakin, mahtavaa! Hyvää joulua 🙂
Pauliina Tervo
17.12.2014 @ 14:09
Kiitos! Mieluummin hyvää oloa kuin epätoivoa kohti 🙂 Tervetuloa seuraamaan blogiani. Jouluruokia tulossa vielä lähipäivinä.