perjantai, 23 tammikuu 2015 11:16

Kookos-mantelimaitovanukas

Kookos-mantelimaitovanukas on vaihtoehto maitopohjaisille vanukkaille. Hedelmillä ja marjoilla raikastettu gluteeniton vanukas toimii sopivan kevyenä jälkiruokana tai herkullisena välipalana. Sopii myös vegaaneille.

Olen sellainen ankea vanhempi, joka ei suostu ostamaan lapsilleen kaupasta vanukasta.

Yksi syy on siinä, että kukaan ei ole koskaan lupauksistaan huolimatta syönyt ainuttakaan vanukaspurkkia tyhjäksi. Jossain vaiheessa vanukkaan makeus alkaa tökkiä, ja loppu menee variksille.

Toiseksi, vaikka elintarvikepuolen asiantuntijoiden mukaan kuluttajan ei tarvitse ruokaa ostaessaan lisä- ja säilöntäaineita kammoksua, minä ainakin olen joutunut sulkemaan vanukaspurkkien kohdalla silmäni. En edes halua tietää, mihin niitä kaikkia vanukkaiden E-koodeja tarvitaan.

Olen siis päätynyt siihen, että keittelen silloin tällöin itse vanukasta. Itsetehty vanukas on huomattavasti vähäsokerisempi kuin kauppojen vanukkaat. Se valmistuu hetkessä ilman lisä- ja väriaineita.

Säilyvyydestäkään ei ole tarvinnut huolestua.

Tähän vanukkaaseen ihastuin itsekin. Vanukas on gluteeniton, munaton ja maidoton. Ei mauton. Vanukas makeutetaan intiaanisokerilla. Kookossokerikin sopii hyvin. Vähäisen sokerimäärän ansiosta kookos-mantelimaitovanukkaassa on siis varsin kohtuullisesti FODMAPeja.

Kookos- ja mantelimaito antavat vanukkaalle eksoottisen maun, ja intiaanisokeri tekee vanukkaasta hieman toffeen väristä.

Lisää annoksiin raikkaita marjoja ja hedelmiä ja viimeistele FODMAP-ruokavalioon sopivalla riisimaito-valkosuklaalla.

Neljään annokseen tarvitset:

400 ml (1 tlk) täysrasvaista kookosmaitoa
200 ml makeuttamatonta mantelimaitoa
4 rkl intiaanisokeria
2 tl vaniljasokeria
5 rkl maissitärkkelystä 

Lisäksi:
1 kiivi
hieman kohmeisia pakastemarjoja
30 g riisimaito-valkosuklaata

Ohje:

Yhdistä paksupohjaisessa kattilassa kaikki vanukkaan ainekset. Itse valmistan maitopohjaiset kiisselit kerroskattilassa höyryttämällä, jossa maito ei voi palaa pohjaan.

Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes se saostuu vanukkaaksi.

Jäähdytä laittamalla kattila kylmään veteen.

Jaa viileä vanukas neljään jälkiruokakulhooon. Koristele annokset hedelmillä ja marjoilla.

Paloittele valkosuklaa kulhoon ja sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Valuta sulatettu suklaa annosten päälle. Nauti!

Luettu 3387 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 15:20