perjantai, 03 heinäkuu 2015 09:42

Mustikkajäädyke

Lämpimänä kesäpäivänä maistuu kohmeinen jäädyke. Maidottoman mustikkajäädykkeen voi valmistaa rennosti muovikulhoon tai näyttävämmin kakkuvuokaan. Jäädyke toimii myös raikkaana syntymäpäiväkakkuna.

Heinäkuu, aurinko ja siunattu helle – mikä ihana tekosyy kaivaa kylmä mustikkajäädyke pakasteesta. 

Sain inspiraation tämän mustikkajäädykkeen valmistamiseen kolmelta kaverilta: Heikiltä, Ilkalta ja Saulilta. Samoilta tyypeiltä, jotka valmistavat Helsingissä artesaanijäätelöitä suomalaisista raaka-aineista.

Olen kerran maistanut 3 kaverin mustikka-kardemummajäätelöä, ja maku oli kieltämättä oikein onnistunut. Harmi vaan, että vähälaktoosinen maitotuote ei sovi vatsalleni. Saan siitä vatsakipuja.

Niinpä päätin kokeilla jäädykkeen tekemistä kotona. Ilman maitoa, kananmunaa ja ylenpalttista sokerimäärää.

Käytin jäädykkeeseen jäädytettyjä banaaneja, täysrasvaista kookosmaitoa ja suomalaisia pakastemustikoita. Maustoin jäädykkeen sitruunan mehulla, aitoa vaniljaa sisältävällä vaniljasokerilla, tuoreilla mintunlehdillä ja ripauksella ruokosokeria. 

Kolmea kaveria mukaillen jäädyke sai arominsa kardemummasta ja kanelista.

Mustikkajäädykkeen valmistamista varten jäädytin ensin kuoritut ja paloitellut banaanit pakastimessa. Sitten ladoin kaikki ainekset tehosekoittimeen, soseutin ja kumosin jäädykemassan kannelliseen muovikulhoon. 

Kulho muutamaksi tunniksi pakastimeen ja väliin pienet sekoitukset.

Jäädyke oli kohmeista ja niin hyvää, että syntymäpäiviään odotteleva poikani tilasi oitis mustikkajäädykkeen syntymäpäiväkakukseen. 

Ei kuitenkaan tällaista rytöelmää, totesi nuorimmainen katsoessaan sinne tänne lautaselle kauhottua jäädykeannostaan. 

Meillä ei arkisessa jäädykkeensyönnissä hienostella.

Synttärikakun valmistinkin sitten muoviseen taikavuokaan. Myös silikonivuoka sopii jäädykekakun valmistamiseen mainiosti.

Koska tein jäädykekakun pakastimeen pari päivää ennen tarjoilua, en esipakastanut banaaneja lainkaan. Jäädytetyt banaanit tosin nopeuttavat mustikkaherkun jäätymistä, joten jos haluat jäädykkeen pöytään joutuisasti, esipakasta banaanit.

Mustikkajäädykekakku tekeytyy pakastimessa leikattavaksi 3–4 tunnissa. Tämän pakastamisajan jälkeen, voit tarjoilla jäädykkeen heti.

Umpijäähän jäätynyt jäädykekakku sulaa puolestaan melko hitaasti, joten se kannattaa ottaa pakasteesta huoneenlämpöön noin 3 tuntia ennen tarjoilua, jotta saat kakusta leikkautuvan.

Viileää herkutteluhetkeä!

Mustikkajäädykkeen valmistamiseen tarvitset vetoisuudeltaan litran kokoisen kakkuvuoan sekä seuraavat ainekset:

2 banaania
400 ml täysrasvaista kookosmaitoa (esim. Pirkka)
5 dl jäisiä suomalaisia mustikoita
3 rkl raakaruokosokeria
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
2 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kanelia*
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa*
veitsenkärjellinen hienoksi jauhettua Kalaharin suolaa* tai ruususuolaa
kourallinen tuoreita mintunlehtiä 
4 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta

Jäädykevuoan voiteluun: oliiviöljyä

Koristeluun: pensasmustikoita ja jauhettua kanelia*

*Mill & Mortarin tuote

Ohje: 

Paloittele banaanit tehosekoittimeen. Lisää kookosmaito, mustikat, raakaruokosokeri, sitruunan mehu, vaniljasokeri, kaneli, kardemumma, suola ja mintunlehdet.

Jauha ainekset samettiseksi massaksi.

Sekoita lopuksi joukkoon psyllium ruokalusikallinen kerrallaan. Anna tehosekoittimen käydä koko ajan, jotta psyllium ei paakkuunnu.

Tarkista maku. Lisää makeutusta tarvittaessa (ei kuitenkaan hunajaa).

Kumoa jäädykemassa öljyttyyn kakkuvuokaan. Peitä vuoka kelmulla. Pakasta 3–4 tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Lyhyen pakastamisajan jälkeen: kasta kakkuvuoka lämpimään veteen ja kumoa jäädykekakku tarjoilulautaselle. 

Pidemmän pakastamisajan jälkeen: ota kakku huoneenlämpöön sulamaan noin 3 tuntia ennen tarjoilua. Kumoa kohmeinen kakku tarjoilulautaselle.

Koristele valmis jäädykekakku tuoreilla pensasmustikoilla ja kanelilla.

Luettu 2661 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 23 marraskuu 2017 07:41
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Lakritsi-jogurttijäätelökakku Sitruuna-lakujäädyke »