maanantai, 05 tammikuu 2015 12:52

Puolukka-valkosuklaajäädyke

Tässä gluteenittomasssa puolukka-valkosuklaajäädykkeessä on käytetty FODMAP-ruokavalioon sopivaa riisimaito-valkosuklaata. Kirpakoiden puolukoiden päälle valutetaan mantelikermaan keitetettyä kinuskia, jossa on ripaus kanelia. 

Taas on se vuodenaika, jolloin tarvitaan vastustuskykyä ja hyvää mieltä. Jotain, jolla selvitään kaamoksen yli.

Ravinto on tärkeä osa kaamosajan selviytymisstrategiaa, kirjoittaa ravintoekspertti Annika Havaste blogissaan. Hyvinvointia lisäävän ruoan lisäksi ilonaiheita voi hakea muualtakin, kuten liikunnasta, ulkoilusta, pienistä nokosista tai lyhyistä hiljentymistuokioista.

Kuulostaa hyvältä.

Liikkumaan ja ulkoilemaan minua ei tarvitse kehottaa, mutta nuo kaksi viimeistä ovat minulle täysin tuntemattomia käsitteitä.

Olisiko sittenkin pitänyt tehdä pari lupausta uuden vuoden kunniaksi?

Olisin voinut luvata itselleni, että opettelen ottamaan nokosia tai hiljentymään. Hengittämään syvään. Juomaan teekuppini pöydällä olevaa kukkaa katselleen. En seisten, toisella kädellä leipätaikinaa vatkaten. Enkä työpöytäni ääressä, josta varsin usein havahdun tyhjäksi juotu teepannu edessäni; joko se tyhjeni.

No, en sitten luvannut mitään. Jatkan vain eteenpäin aloittamallani tiellä: FODMAP-ruokavaliolla ja uusien reseptien kehittelyllä. Ja ehkä jotain muutakin.

Iloitsen päivittäin siitä muutoksesta, jonka viime vuoden aikana tein ruokavaliooni ja laajemmin koko ruokakulttuuriseen ajatteluuni.

Lämmin kiitos ohjauksesta ja tuesta ravitsemusasiantuntijalleni Annikalle! En olisi koskaan päässyt ruokavaliossani yksin siihen, mihin sinun ideoillasi pääsin.

Merkittävin muutos on tapahtunut siinä, että vatsan tervehtymisen myötä, ruokamieltymykseni ovat muuttuneet. Sairastunut kehoni huusi aikaisemmin niitä FODMAPeja, jotka ylläpitivät elimistön huonoa tilaa. Monet tuntevat minut vuosien takaa makeanpersona, jälkiruokien ja jäätelöiden puputtajana. Suu ei tiennyt, mitä vatsa olisi tarvinnut.

Viimeisten kuukausien aikana olen himoinnut kalaa ja kanaa. Litkinyt maukasta kananlientä. Miettinyt, miten erilaisella marinadilla saadaan erimakuinen liemi. Pohtinut, miten suomalaiset kasvikset saadaan maistumaan eri tavalla, kun niitä laitetaan muiden ruokakulttuurien opeilla.

Siinä on uudelle vuodelle taivalta.

FODMAP-keittiöni tuotokset kuvastavat uusia mieltymyksiäni. Pääpaino on hyvässä arkiruoassa. Väliin mahtuu ripaus juhlaa ja herkkujakin.

Nämä pienet puolukka-valkosuklaajäädykkeet tein pakasteeseen ystäviäni ajatellen. Loppiaisen lounasta odotellessa. Mikään ei nimittäin virkistä enempää kaamoksen keskellä kuin yhdessä syöminen.

Tässä jälkiruoassa toteutuu samalla yksi ruokailuun liittyvä ihanteeni: ajatus siitä, että kaikki voivat syödä samaa ruokaa. Mielestäni merkitystä ei ole sillä, kenen ruokarajoitusten takia reseptiin on lisätty yhtä tai karsittu toista.

Puolukka-valkosuklaajäädykkeiden pohjassa on pähkinää, kookosta ja kuivahedelmiä. Olen poiminut idean Karita Tykän raakaruokareseptistä ja muokannut sen FODMAP-ruokavalioon sopivaksi.

Täytteessä maistuvat terveellinen puolukka ja FODMAP-ruokavalioon sopiva riisimaito-valkosuklaa. Erikoissuklaata löytyy ainakin Ruohonjuuresta, hyvinvarustelluista luontaistuotekaupoista ja Punnitse & Säästä -kaupasta. 

Jälkiruoan kruunaavat kohmeiset puolukat ja kanelinen kinuski. Saat kinuskista huomattavasti kevyemmän, kun keität sen mantelikermaan. Jos et halua hifistellä, niin laktoositon kermakin toimii.

12 pieneen jälkiruokaan tarvitset:

POHJA:
100 g pekaanipähkinöitä
40 g kookoshiutaleita
30 g rusinoita
40 g kuivattuja karpaloita
½ tl jauhettua inkivääriä
ripaus Himalajan suolaa

TÄYTE:
2 dl laktoositonta kuohukermaa
200 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
125 g laktoositonta rahkaa
1 dl makeuttamatonta puolukkasurvosta
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan mehu
70 g kookos- tai fariinisokeria
50 g riisimaito-valkosuklaata
20 g kylmäpuristettua kookosöljyä
30 g kylmäpuristettua kaakaovoita
1 rkl Maca-jauhetta

Koristeluun:
½ l jäisiä kokonaisia puolukoita

MANTELIKINUSKI:
2 dl mantelikermaa
120 g kookos- tai fariinisokeria
½ tl jauhettua kanelia
ripaus Himalajan suolaa

Ohje:

Laita pekaanipähkinät pehmenemään veteen kolmeksi tunniksi. Kaada sen jälkeen pähkinöiden liotusvesi pois.

Lado pähkinät, kookoshiutaleet, kuivahedelmät, inkivääri ja suola tehosekoittimeen ja jauha kaikki tasaiseksi massaksi.

Jaa massa lusikalla 12 silikonista valmistettuun muffinivuokaan. Helpointa on käyttää silikonista muffinipeltiä. Painele massa tiiviisti vuokien pohjalle. Silikonivuokia ei tarvitse voidella. Aseta muffinipellin alle joku tarjotin, jonka avulla valmistusvaiheessa olevaa jälkiruokaa on helppo siirrellä.

Valmista täyte. Vaahdota kerma. Vatkaa kerman joukkoon tuorejuusto, rahka, puolukkasurvos ja vaniljasokeri.

Purista sitruunan mehu ja mittaa mehun sekaan fariini- tai kookossokeri. Sekoittele lusikalla, kunnes sokeri pehmenee ja liukenee mehuun.

Paloittele riisimaito-valkosuklaa ja mittaa sekaan kookosöljy ja kaakaovoi. Sulata ainekset vesihöyryssä ja lisää sen jälkeen joukkoon Maca-jauhe lusikalla sekoittaen.

Kookosöljy, kaakaovoi ja Maca-jauhe antavat tähän jäädykkeeseen rakennetta. Jäädyke ei valu sulaessaan lautaselle vaan säilyttää kauniin muotonsa. Jäädykettä voi hyvin säilyttää jääkaapissa vielä pakastamisen jälkeenkin.

Sekoita sitruunanmehu-sokeriseos lusikalla suklaaseokseen.

Yhdistä suklaaseos lopuksi kerma-rahkaseokseen.

Lusikoi valmis puolukka-valkosuklaatäyte silikonivuokiin. Pakasta noin 1,5 tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Jos pakastat jäädykkeet umpijäähän, ota ne huoneenlämpöön tuntia ennen syömistä. Purista jäädykkeet jäisinä ulos muotista ja aseta ne tarjoilulautaselle.

Valmista mantelikinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.

Viimeistele jäädykkeet ennen tarjoilua jäisillä puolukoilla ja lämpimällä mantelikinuskilla.

Luettu 1430 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 10:54