torstai, 18 kesäkuu 2015 18:03

Raparperi-mantelicrumble ja riisimaito-vaniljakastike

Kesäinen, gluteeniton jälkiruoka on kiehtova sekoitus vahvoja makuja: kanelinen mantelicrumble peittää alleen kirpeän raparperin. Makunautinnon viimeistelee suloisenmakea riisimaitoon keitetty vaniljakastike.

Ihastuin vuosia sitten omppuhyveeseen.

Söin hyvettä ensimmäisen kerran erään ystäväni luona iltakahvin makeana herkkuna kera vaniljajäätelön.

Omppuhyve oli valmistettu kirpeistä Granny smith -omenoista ja ananasmurskasta. Päällä oli kauramuruseosta.

Tuon illan jälkeen kokeilin omppuhyvettä monella eri höysteellä: mansikoilla, puolukoilla, punaherukoilla, karpaloilla ja mustikoilla. Kauramuruseostakin muuntelin vuoroin pähkinöiden, vuoroin kookoksen suuntaan.

Lopputulos oli aina yhtä kielenvievä.

FODMAP-ruokavalioni myötä omppuhyveen valmistus on tässä taloudessa minun osaltani loppunut.

Suoraan sanottuna koin viime syksynä pienoista alakuloa, kun ystävällisten naapureiden tarjoamat omenat piti hyödyntää muulla tavoin. Eihän niitä nyt voinut ottamattakaan jättää.

Nyt sitten innostuin kokeilemaan jälkiruoaksi vanhaa kunnon hyvettä pelkillä raparperinpaloilla.

Kauramurun sekoitin huoneenlämpöisestä voista, manteli- ja kaurajauhoista, kinuskille vivahtavasta ruokosokerista sekä luomukanelista.

Jälkiruoasta tuli kiehtova sekoitus kirpeää raparperia ja kanelista mantelicrumblea.

Vaniljajäätelön sijaan jälkkärin voi nauttia myös astetta kevyemmän riisimaito-vaniljakastikkeen kanssa. Eron huomaa ainakin syönnin jälkeisessä olotilassa.

Riisimaitoon keitetty vaniljakastike on hyvä vaihtoehto erityisesti niille, joiden vatsa ei siedä maitotuotteita.

Riisimaitoon keitetystä vaniljakastikkeesta ei tule ihan niin valkoista kuin tavanomaisesta maidosta tulee, mutta hyvästä mausta ei tarvitse kuitenkaan tinkiä: maistuu kaikille.

Meillä nuoriso kävi jopa kauppaa ylijääneestä vaniljakastikkeesta vanhaan kunnon tyyliin: saanko mä syödä nämä kaikki loput, jos teen sun tiskivuoron, kun mä niin tykkään tällaisesta vanukkaasta.

Hyvän maun takana ovat bourbonvaniljaa sisältävä tomumainen vaniljasokeri ja kylmäpuristettu kookosöljy. Aito vaniljasokeri näkyy kastikkeessa mustina pilkkuina.

Halutessasi voit keittää vaniljakastikkeen myös laktoosittomaan maitoon tai muuhun maidonkorvikkeeseen. Jokainen maito tai sen korvike antaa vaniljakastikkeelle omintakeisen maun.

Raparperi-mantelicrumblen ja riisimaito-vaniljakastikkeen valmistamiseen olen käyttänyt Urtekramilta saatuja luomuelintarvikkeita.

Leppoisaa juhannuksen aikaa!

4–6 henkilön jälkiruokaan tarvitset:

500 g (noin litra) tuoreita tai pakastettuja raparperinpaloja

HUOM. Jos käytät pakastettuja raparperinpaloja, anna raparperinpalojen sulaa vuoassa huoneenlämmössä kohmeisiksi. Älä sulata mikrossa, koska muuten raparperinpalat lötkistyvät.

MANTELICRUMBLE:
50 g (laktoositonta) huoneenlämpöistä voita tai maidotonta rasvaa
1 ½ dl mantelijauhoja*
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja*
1 dl ruokosokeria*
1 tl jauhettua kanelia (esim. Mill & Mortar)
veitsenkärjellinen Himalajan suolaa*

Paistoksen pinnalle: jauhettua kanelia

Piirakkavuoan voiteluun: kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*

*Urtekramin tuote

Ohje:

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele piirakkavuoka kevyesti öljyllä ja lado raparperinpalat vuokaan.

Valmista mantelicrumble. Mittaa mantelijauho, kaurajauho, ruokosokeri, kaneli ja suola kulhoon. Sekoita. Nypi huoneenlämpöinen voi jauhoseokseen.

Levitä mantelicrumble tasaiseksi kerrokseksi raparperinpalojen päälle. Ripottele pinnalle kanelia.

Paista uunin keskitasossa noin 45 minuuttia, kunnes mantelicrumble on saanut kauniin värin.

Sillä aikaa, kun paistos on uunissa, valmista riisimaito-vaniljakastike.

RIISIMAITO-VANILJAKASTIKE:
400 ml riisimaito-kalsiumia*
3 ½ rkl maissitärkkelystä
2 rkl ruokosokeria*
2 tl vaniljasokeria*
veitsenkärjellinen Himalajan suolaa*
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä*

*Urtekramin tuote

Ohje:

Mittaa kerroskattilan haudutusosaan riisimaito. Sekoita vispilällä kylmän maidon joukkoon maissitärkkelys, ruokosokeri, vaniljasokeri ja suola.

Lisää kattilaan lopuksi kookosöljy. Kookosöljy liukenee maitoseokseen, kun seos lämpenee.

Nosta haudutusosa vesikattilan päälle ja kuumenna maitoseosta koko ajan sekoitellen, kunnes se saostuu pehmeäksi kastikkeeksi.

Nosta haudutusosa pois vesikattilan päältä ja jäähdytä kastike laittamalla kattila kylmään veteen. Sekoittele kastiketta muutaman kerran jäähdyttämisen aikana.

Tarjoile kylmä vaniljakastike lämpimän raparperi-mantelicrumblen kanssa.

Luettu 3149 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 16:53
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Puolukka-valkosuklaajäädyke Hedelmäinen juustokakkumalja »