keskiviikko, 11 helmikuu 2015 13:31

Sitruuna-lakujäädyke

Ystävänpäivä tulossa: hyvä syy herkutella. Raakalakritsijauhe voi olla lakufriikin pelastus. Sitruuna-lakujäädykkeet sopivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ja vegaaniherkkuja kaipaavalle. Lakritsijauhe toimii kutkuttavan hyvin sitruunan kanssa.

Vielä vuosi sitten olin lakufani.

Minua kismitti, kun jouduin luopumaan FODMAP-ruokavalion takia tuosta mustasta herkusta. Viheliäistä, miten vehnäjauhot sotketaan niin moneen juttuun. Koska yhden ainoan lakupalan nauttiminen käynnisti armottoman myllerryksen mahassani, ei oikein jäänyt vaihtoehtoja.

Samalla sain hyvästellä salmiakitkin, sillä salmiakkimakeisissa käytetty ammoniumkloridi tunnetaan yhtenä vatsavaivojen aiheuttajana.

Tein vähän aikaa sitten kiinnostavan löydön valikoidessani Herkän vatsan kokkikoulua varten meille herkkävatsaisille sopivia mausteita. Löysin aidon lakritsijauheen ja jäin miettimään, voisiko tuo herkku toimia puhtaassa muodossa meillä herkkävatsaisilla.

Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecimin mukaan lakritsilla tiedetään olevan farmakologisia vaikutuksia. Vaikutukset ovat ristiriitaisia. Yhtäältä lakritsijuuri tunnetaan ikivanhana kiinalaisen lääketieteen rohdoskasvina, jolla on tulehduksia hillitsevä ja vatsan limakalvoja suojaava vaikutus. Toisaalta on huomattu, että runsas ja säännöllinen lakritsin syöminen voi altistaa vakaville sivuvaikutuksille, kuten turvotukselle ja verenpaineen nousulle.

Terveysvaikutusten ja hyvän maun vuoksi lakritsijuurta löytyy monista teelajikkeista. Epäselvää on, mikä määrä lakritsijuurta on liikaa.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen esittää blogissaan, että lakritsin aiheuttamat haitat elimistössä johtuvat lakritsijuuren sisältämästä glykyrritsiinistä, joka lisää elimistön kortisolipitoisuutta. Kortisoli on stressihormoni, joka kerää elimistöön nestettä, lisää ruokahalua, nostaa verenpainetta ja pahimmillaan laskee veren kaliumpitoisuutta. Ihmiset reagoivat glykyrritsiiniin eri tavoin; osa on sen vaikutuksille alttiimpia kuin toiset. Yksilöllisen vasteen takia kaikille sopivaa turvallista annostusta on mahdotonta määrittää.

Samalla tavalla elimistö reagoi yksilöllisesti kaikkeen nautittuun ravintoon.  

Lakritsi on siis sekä pahis että hyvis. Vaaroja uhmaten halusin testata puhdasta lakritsia leivonnassa pienenä määränä. Rajoittunutta ruokavaliota noudattava löytää omat rajoituksensa ainoastaan kokeilemalla.

Mill & Mortar on yksi kurssimme yhteistyökumppaneista, ja olen suunnitellut tämän reseptin käyttämällä mustaan maustearkkuun valitsemiani sponsorituotteita. Tämä kirjoitus on samalla kurkistus kiehtovaan makumaailmaan.

milletmortar maustearkku

Mikä on Mill & Mortar ja miten tiemme kohtasivat?

Tutustuin kolme vuotta sitten erikoisen näköisiin luksusöljyihin ja tyylikkäisiin mustiin peltipurkkeihin pakattuihin mausteisiin paikallisessa KIVA-putiikissa.

Kuuntelin putiikin pitäjän kertomusta siitä, miten tanskalaisen yrityksen johtaja, Iben Buchert, kiertelee maita ja mantuja etsien mausteita, joiden maku, laatu ja tuotantotapa täyttävät laatukonseptille asetetut korkeat vaatimukset.

Erikoista.

Kiehtovalta kuulosti myös se, että jossain yrityksessä tiedetään, milloin ja miten mausteet on istutettu, ja kuka niitä on viljellyt.

Ja sitten tuli tämä eettinen puoli. Mill & Mortar on kiinnostunut siitä, että mausteita viljellään tuhoamatta ympäristöä, maaperän resursseja, ihmisiä ja ekosysteemiä.

Reilu meininki.

Olin tuolloin köyhä opiskelija, eikä aikuiskoulutustuki riittänyt kalliisiin huvituksiin. Elin hengen voimalla ja valtsikassa vallitsevalla idealismilla.

Seitsemän euron maustepurkki oli juuri sopivan hintainen luksustuote budjetilleni. Ostin sen protestiksi yliopiston pahanmakuisia kuolintarvikkeita vastaan. Kaikki ruoka oli pitsamausteella pilattua.

Ensimmäiseen maustepurkkiin päädyin lähinnä ulkonäön perusteella. Ajattelin jättää sen näkyvälle paikalle keittiön pöydälle. Vähän on paljon -periaatteella.

Tosiasiassa Mill & Mortarin tuotteiden pakkaustapa on tyylikkyydestään huolimatta varsin pragmaattinen. Pakkausten tavoitteena on varmistaa, että mausteiden aromit säilyvät mausteissa pelloilta pataan. Ilman säilöntä- tai lisäaineita.

Päätin kokeilla tandoorimaustetta. Se kuvasti osuvasti haikeutta, jota tunsin intialaisia ruokia kohtaan.

Huvittavaa kyllä, minulla oli jo yksi tandoorimauste kaapissani, mutta kukaan ei siitä oikein tykännyt.

Kaivoin hyllyn perältä SantaMarian tandoorimausteen ja asetin tuoteselostukset vierekkäin. Ällistyin.

SantaMarian mausteseoksessa oli 32 % suolaa. Mill & Mortarissa ei ollut suolaa lainkaan.

Kakkosena tuli rypälesokeri. Mustassa purkissa ei ollut sitäkään. SantaMaria sisälsi myös chilipippuria, valkosipulia(!), muita mausteita(!), sitruunahappoa ja väriaineita. Sellaisia ainesosia ei ollut ostamassani luksusversiossa.

Tässä kohdassa varoituksen sana kaikille herkkävatsaisille: valmiiden maustesekoitusten ainesosat kannattaa aina käydä läpi huolellisesti. Vatsavaivat voivat todellakin olla pienestä valkosipulin määrästä kiinni.

Mill & Mortarin mausteen tuoksu oli vahvan aromaattinen: ihan selvästi kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä.

Mustan maustepurkin sisällä oli pieni vihkonen, jossa luki: Welcome to Mill & Mortar´s world of spices.

Taittelin vihkosen auki. Siihen kirjoitetulla reseptillä tein ensimmäisen oikean tandoorimarinadin kanalle, jota en tuolloin vielä itse syönyt. Tuoksu oli kuitenkin niin huumaava, että päätin ottaa mausteen osaksi kasvisruokiani.

Niitä ohjeita olettekin jo nähneet.

Vähin erin testasin kaikki KIVA-putiikin myymät mausteet. En pettynyt yhteenkään.

Kun sitten Annika Havasteen kanssa aloimme suunnitella herkkävatsaisille suunnattua workshopia, tiesin heti, kenet haluaisin maustepuolelta yhteistyökumppaniksi. Valintaa ei varmaan tarvitse selitellä.

Tämän mustan maustearkun sisältöä pääset pöyhimään kursseillamme ja etsimään sieltä omat lempimausteesi. Valikoimassa on maustesekoituksia, villiyrttejä ja käsin poimittuja, huippulaatuisia luomumausteita.

Mausteet vievät sinut makumatkalle maailman ympäri ja ne saavat keittiösi tuoksumaan ihanalle.

Näillä pienillä sitruuna-lakujäädykkeillä toivotan kaikille lukijoilleni aurinkoista ystävänpäivää 14.2.2015!

Muista halata parasta ystävääsi. Itseäsi.

12 pieneen jäädykkeeseen tarvitset:

POHJA:
60 g hasselpähkinöitä
60 g auringonkukansiemeniä
40 g kookoshiutaleita
40 g gojimarjoja
30 g rusinoita
½ tl kuivattua sitruunatimjamia*
ripaus Himalajan ruususuolaa

TÄYTE:
150 g kuorittuja manteleita
1 tl raakalakritsijauhetta*
¼ tl jauhettua vaniljaa*
1 sitruunan mehu
400 ml (1 tlk) täysrasvaista kookosmaitoa
4 rkl raakaruokosokeria
3 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta

KORISTELUUN:
½ dl Marcona Almonds LEMON & SEASALT*
(sitruunan ja merisuolan makuisia paahdettuja Marcona-manteleita)

LAKUKASTIKE:
100 ml mantelikermaa tai laktoositonta kuohukermaa
2 ½ rkl raakaruoko- tai kookossokeria
1 rkl raakalakritsijauhetta*
¼ tl jauhettua vaniljaa*
1 tl laktoositonta voita tai neitsytkookosöljyä
ripaus Himalajan ruususuolaa

*Mill & Mortarin tuote



Ohje:

Laita hasselpähkinät ja auringonkukansiemenet pehmenemään veteen 3 tunniksi. Liota samaan aikaan toisessa kulhossa gojimarjoja ja kolmannessa kulhossa täytteeseen tulevia manteleita.

Valmista ensin pohja. Kaada pähkinöiden ja gojimarjojen liotusvesi pois.

Lado kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi massaksi.

Jaa massa 12 silikonista valmistettuun muffinivuokaan. Silikonivuokia ei tarvitse voidella. Painele taikina tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi muffinivuokien pohjalle. Nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Huom! Muffinivuoat tai -pelti kannattaa asettaa tarjottimen päälle. Tarjottimen avulla jäädykkeet on helppo siirtää jääkaappiin ja pakastimeen.

Valmista täyte. Kaada manteleiden liotusvesi pois.

Jauha mantelit, lakritsijauhe ja vanilja ensin tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi.

Lisää sitruunan mehu, kookosmaito, raakaruokosokeri ja psyllium. Jauha niin kauan, että aineksista muodostuu samettinen täyte. Tarkista täytteen maku. Muokkaa makeutta tarvittaessa.

Jaa täyte muffinivuokiin pohjien päälle.

Rouhi Marcona-mantelit karkeaksi rouheeksi ja ripottele pieni määrä mantelirouhetta täytteen pinnalle.

Nosta jäädykkeet tekeytymään pakastimeen 1,5 tunniksi. Jäädykkeet ovat silloin riittävän kohmeisia, jotta voit puristaa ne irti muoteista, koristella ja tarjoilla. Jos annat jäädykkeiden tekeytyä pakasteessa yön yli, ota ne huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua.

Viimeistele jäädykkeet lakukastikeella.

Mittaa kaikki lakukastikkeen ainekset kattilaan ja keitä sekoitellen, kunnes aineet saostuvat kiiltäväksi kinuskiksi. Älä huolestu, vaikka lakritsijauhe on alussa rouheista. Se silottuu kuumennettaessa.

Jäähdytä lakukastiketta hieman ennen kuin valutat sen jäädykkeiden päälle.

Kutsu ystävät kylään ja keitä kahvit!

PS. Jäädykkeen täytteen voi valmistaa ilman lakritsijauhettakin. Jauheen pois jättäminen täytteestä ei vaikuta jäädykkeen rakenteeseen, mutta voit joutua lisäämään täytteeseen tällöin muuta makeutusta. Myös kinuskin voi valmistaa ilman lakritsijauhetta.

Luettu 3072 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 23 marraskuu 2017 07:33
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Mustikkajäädyke Puolukka-valkosuklaajäädyke »