Mausteiden tuoksua, kahvia ja taatelia. Mehevä gluteeniton taatelikakku syntyy kohtuullisella sokerimäärällä. Taateli luokitellaan FODMAP-ruokavaliossa kiellettyihin hedelmiin. Kun vatsa rauhoittuu, taatelin sopivuutta voi testata vähäisissä määrin.
Olenkohan minäkin pohjimmiltani ehtoja täynnä oleva idyllinmetsästäjä, joka on langennut joulupuristien luomaan illuusioon: aito joulu ei tule, jos ehdot eivät täyty. Ja varjele, jos joulupöydästä puuttuu jokin perinteeksi muodostunut lajike!
Tällaisiin pohdintoihin minut herätti Reetta Meriläinen, joka kirjoitti 2.12.2014 Helsingin Sanomissa siitä, miten oikeasti voisimme lopettaa aidon joulun ja joulumielen jahtaamisen ja hellittää hieman. Kun luopuu ylimääräisistä vaatimuksista joulun suhteen ja heittää romukoppaan kaikki joululle asetetut ehdot, saattaa oikea joulumieli vaikka hipaistakin.
Meriläisen mukaan joulu hellii ja hiertää. Vetoaa inhimillisiin tunteisiin. Tyypittelee ihmisiä.
Miten hyvin nuo verbit sopivatkaan joulunajan keittiöön.
Olemme kaikki enemmän tai vähemmän tämän kalenterijuhlan orjia. Minäkin. Tilasin jopa ruokapiiristä neljä kiloa intiaanisokeria. Joululeivonnaisiin!
Tämä ajatus hiertää hieman, sillä enhän minä todellisuudessa käytä niin paljon sokeria. Terveellinen puoli minussa vakuuttaa, että leivon tällä sokerimäärällä vielä kevätjuhlienkin kakut. Kun neljä kiloa jakaa kuudelle kuukaudelle, se tekee vain reilu 600 grammaa kuukautta kohti.
Onko pakko selittää?
On, koska sokeria niin paljon parjataan. Se ei ole terveellistä. Ja jos sitä ostaa paljon, tulee huono omatunto.
Jos julkisuudessa käytävää ruokakeskustelua seuraa, ei voi olla varma, mitä ruokaa syödessä pitää potea huonoa omatuntoa ja mitä taas voi syödä hyvällä omallatunnolla. Minulle tulee huono omatunto lähinnä siitä, että omatuntoni ei yleensä kolkuta ruokapuolella. Toisilla kolkuttaa. Ruoka tuottaa tuskaa, vaikka sen pitäisi olla iloinen asia.
Tuska hellittää hieman, kun miettii vuoden pimeintä aikaa. On kylmää ja harmaata. Eikö ole lupa hemmotella itseään ja helliä läheisiään hyvällä ja herkullisella?
On, jos minulta kysytään.
Myönnän. Olen kai sitten tyypillinen jouluihminen, koska joulu ei tule ilman taatelikakkua. Pidän erityisesti sellaisesta, jossa on vahvaa kahvia ja kohtuullisesti sokeria. Kakkua, jonka maku vain paranee vanhetessaan.
Tässä gluteenittomassa taatelikakussa on vähän vanhaa ja vähän uutta. Perinteiseen tapaan tähän kakkuun kelpaa ihan tavallinen, kivikova taatelipaketti. Taateli pehmennetään keittämällä sitä vahvan kahvin seassa.
Mietin pitkään, mitkä jauhot sopisivat parhaiten kuivakakkuun vehnäjauhojen tilalle. Päädyin suomalaiseen tattariin.
Tattarijauhojen persoonallinen maku taitetaan pähkinäisellä mantelijauholla ja pehmeällä kaurajauholla. Kuohkea rakenne syntyy karkealla psylliumkuorijauheella.
Taatelikakku ei ole mikään pikamakea, sillä sen maku on parhaimmillaan vasta kolmen päivän päästä leipomisesta. Siihen saakka sen mehevyys vain paranee ja maku syvenee.
Säilytä kakkua huoneenlämmössä kakkukuvun alla, ja pakasta se vasta meheytymisen jälkeen.
Minä sanoisin gluteenitonta taatelikakkua onnistuneeksi silloin, kun sitä maistaessa ei muista, miltä se alkuperäinen taatelikakku oikein maistui.
PS. Taateli ei välttämättä sovi kaikille herkkävatsaisille ainakaan suuremmissa määrin. FODMAP-ruokavaliota noudatavan kannattaa siis herkutella taatelilla varoen.
Yhteen taatelikakkuun tarvitset:
250 g taatelia
3 dl vahvaa kahvia
55 g intiaanisokeria
150 g voita (L) tai kylmäpuristettua kookosöljyä
100 g luonnonjogurttia (L) tai kasvipohjaista jogurttia
2 kananmunaa
70 g tattarijauhoja
70 g kaurajauhoja (G)
45 g mantelijauhoja
70 g perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl soodaa
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita ja karkeita riisijauhoja tai pofiberiä
Ohje:
Paloittele taateli kattilaan ja mittaa joukkoon kahvi. Keitä taatelit miedolla lämmöllä soseeksi. Sekoittele tasaisin välein, ettei sose pala pohjaan.
Lisää lämpimän taatelisoseen sekaan rasva ja sokeri. Sekoita, kunnes ainekset sulavat. Jäähdytä sose kylmässä vedessä.
Mittaa leivontakulhoon jogurtti ja vatkaa munat kevyesti joukkoon. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.
Yhdistä taatelisose, kuivat aineet ja jogurttiseos keskenään puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Voitele kakkuvuoka ja jauhota se hyvin. Itse käytin jauhottamiseen karkeita riisijauhoja, mutta myös muut karkeat gluteenittomat jauhot sopivat.
Yhden ison kakun sijaan voit tehdä myös kolme lasten ”hiekkakakun” kokoista kakkua. Näin saat kokonaisen kakun tarjolle useampaan kahvipöytään.
Kumoa taikina jauhotettuun vuokaan. Paista 175 °C:ssa 50 minuuttia. Pienemmille kakuille riittää paistoajaksi 45 minuuttia.
Voit kokeilla kakun kypsyyttä myös puutikulla. Kakku on kypsä silloin, kun se irtoilee vähän vuoan reunoista, ja taikinaan työnnettyyn puutikkuun ei jää taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle.
Maarit Lang
8.11.2023 @ 12:29
Kiitos aion kokeilla.
Kysyn mitä nuo jauho grammat on tilavuus mitoissa?
Hyvää päivän jatkoa!