torstai, 20 marraskuu 2014 22:16

Gluteenittomat joulupiparit

Joulun odotus on täynnä tunnelmaa ja hyviä tuoksuja. Nämä gluteenittomat joulupiparit leivotaan perinteitä vaalien.

”Pssst…meillä on jo joulu”, luki yhdessä kotiin kannetussa mainoksessa.

Meillä ei vielä ole.

On kuitenkin taas se aika vuodesta, että jotain pitäisi tehdä. Kaivaa perinteiset rituaalit esiin, jotta saadaan joulu kotiin.

Itse olen tarkastellut joitakin jouluperinteitä, kuten joulusiivousta, uudelleen. Jos himmentää sopivasti valoja, sytyttää pari kynttilää ja pyytää ystävät kahville, ei edes huomaa, jos joku on työntänyt nenän eteisen peiliin. 

Se mitä ei näe, siitä ei tarvitse välittää.

FODMAP-ruokavaliota noudattava joutuu luomaan keittiöön omat jouluiset perinteensä. Kaikesta ei tarvitse luopua, kunhan vähän virittelee.

Minun joulunodotukseni käynnistyy perinteisesti joulupipareiden tuoksusta. Perinteeseen kuuluu, että teen piparitaikinan itse. Taikina saa levätä yön yli jääkaapissa ennen leipomista.

Tällä kertaa homma oli hieman kinkkisempi. Piti miettiä, miten leivon gluteenittomia joulupipareita. Oikeista jauhoista. Ei jauhoseoksista eikä valmiista taikinasta.

Halusin ehdottomasti vähentää pipareiden makeutta, jotta niihin tulisi kohtuullisesti FODMAP-hiilihydraatteja. Siksi vaihdoin sokerin kookossokeriin. Kookossokeri on toki sokeria – ja aika kallista onkin – mutta se on aromikkaampaa kuin tavallinen sokeri, joten vähäisempi määrä riittää tekemään leivonnaisista maistuvia. Jos kookossokeri ei sovi vatsallesi, voit leipoa joulupiparit intiaanisokeriin.

Lisäksi pipareista piti saada rapeita. Ja sellaisia, että kukaan ei huomaa eroa niihin ”oikeisiin” joulupipareihin. 

Ensimmäisen taikinan kohdalla totesin, että helpommalla pääsisin, kun pyörittelisin taikinan palloiksi, painaisin pyörylää vähän lyttyyn ja antaisin pipareiden levitä uunissa.

Kismitti. Kauliminen oli nimittäin viheliästä puuhaa. 

Jatkoin virittelyä niin kauan, että aineiden suhteet osuivat kohdalleen.

Vinkki. Gluteenittomassa leivonnassa ei muuten selviä sillä, että mittailee raaka-aineita näppituntumalla. Desimittakin on liian suuntaa-antava. Aineet pitää punnita digitaalisella keittiövaa'alla grammalleen. 

Ainut, mitä jäin kaipaamaan, oli lämmin glögi. Onko ideoita, miten tätä jouluista juomaa valmistetaan ilman FODMAP-hiilihydraatteja?

Vinkkejä tännepäin!

Taikinan valmistamiseen tarvitset:

125 g laktoositonta voita
65 g kookos- tai intiaanisokeria
140 g tummaa siirappia
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettu inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 muna
50 g perunajauhoja
45 g mantelijauhoja
70 g tattarijauhoja
70 g gluteenittomia kaurajauhoja
2 tl soodaa
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
2 tl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. finax tai fiberHusk)

Kaulimiseen: tattarijauhoja

Ohje:

Mittaa kattilaan siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka ja kardemumma. Kiehauta seos. Älä keitä, koska mausteet palavat herkästi. Jäähdytä siirappi-mausteseos kylmässä vedessä.

Vaahdota voi ja kookossokeri leivontakulhossa.

Riko muna ja vatkaa se voi-sokerivaahtoon.

Lisää vaahtoon jäähdytetty siirappi-mausteseos ja sekoita hyvin.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot, sooda ja psyllium. Sekoita jauhot taikinaan nopeasti. Älä vaivaa, sillä muuten pipareista ei tule rapeita.

Huomaa, että taikina on tässä vaiheessa todella löysää. Älä silti lisää yhtään jauhoja, sillä taikina tekeytyy, kun psyllium imee itseensä taikinan kosteutta.

Kerää taikina lastalla kulhon keskelle. Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin lepäämään vuorokaudeksi.

Leivo taikina kolmessa osassa. Taikina kauliutuu parhaiten kylmänä, joten älä ota kerralla koko taikinaa pöydälle lämpenemään. Käytä kaulimiseen tattarijauhoja.

Paista pipareita 175 °C:ssa noin 8–10 minuuttia. Anna pipareiden jäähtyä pellillä.

Piparit säilyvät ihanan rapeina lasi- tai peltipurkissa. Jos säilyvät. J

Luettu 4636 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 11 tammikuu 2016 15:46
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Gluteeniton taatelikakku »