maanantai, 01 joulukuu 2014 10:36

Gluteenittomat joulutortut

FODMAP-keittiöni gluteenittomat joulutortut leivotaan rahkavoitaikinaan. Hyvään makuun ei tarvita tänä vuonna puolta pakettia voita. Luumuhillon tilalle keitellään viikuna-taatelihilloa. Viikuna ja taateli sisältävät FODMAPeja, joten hilloa kannattaa käyttää vatsan sallimissa rajoissa.

Kutsuin ystäväperheen meille sunnuntailounaalle. Ystäväni tarjoutui tuomaan mukanaan jälkkärin. Sellaisen, joka on maidoton, laktoositon, jauhoton, munaton ja mauton. Viestin perässä oli ihan oikeanlainen hymiö.

Ei tehnyt kuitenkaan mieli kysyä, millaista sellainen jälkkäri on.

Todellisuudessa nuo adjektiivit kertovat erikoisruokavalioon kuuluvista ruoista lähes kaiken oleellisen. Paitsi tuo viimeinen. Sitä vastaan olen päättänyt kapinoida.

FODMAP-ruokavaliota noudattavan on pakko luopua joistakin jouluherkuista. Joulutortuista ei tarvitse. 

Gluteenittomat joulutortut syntyvät hyvänmakuisista jauhoista, laktoosittomasta voista ja rahkasta. Hienolla psylliumkuorijauheella taikinasta saadaan hyvin kauliutuvaa. Taikina ei tartu kaulimeen eikä murene.

Näissä joulutortuissa ei käytetä lainkaan vehnää. Rasvan määrästäkin on karsittu puolet. Kaikkien jouluherkkujen ei tarvitse tiristä. 

FODMAP-ruokavaliossa perinteisen luumuhillon joutuu kuitenkin unohtamaan. Samoin aprikoosi- ja omenahillot.

Perinteisten hillojen tilalle keittelin viikuna-taatelihilloa. 

Liiallinen imelyys taittui sitruunanmehulla ja ripauksella kanelia.

PS. Jos vatsasi ei kestä viikunaa ja taatelia ollenkaan, voit valmistaa joulutortut esimerkiksi paistonkestävään vadelmahilloon. 

Valmistat 12 gluteenitonta joulutorttua seuraavasti:

RAHKAVOITAIKINA:
100 g riisijauhoja
50 g gluteenittomia kaurajauhoja
40 g kookosjauhoja
20 g tattarijauhoja
10 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. fiberHusk)
ripaus Himalajan suolaa
1 tl leivinjauhetta
150 g laktoositonta voita
250 g laktoositonta maitorahkaa
1 ½ dl kylmää vettä

Kaulimiseen: riisijauhoja

Joulutorttujen voiteluun: muna

VIIKUNA-TAATELIHILLO:
200 g kuivattuja viikunoita
10 kpl Medjool-taatelia
1 sitruunan mehu
1 dl kylmää vettä
ripaus Himalajan suolaa
ripaus jauhettua kanelia
1 rkl pofiberiä

Ohje:

Ennen kuin alat valmistaa taikinaa, poista viikunoista veitsellä kova kanta ja laita ne kylmään veteen pehmenemään vähintään pariksi tunniksi. 

Valmista rahkavoitaikina. Yhdistä kulhossa kaikki jauhot, psyllium, suola ja leivinjauhe.

Nypi jauhoseokseen 100 g voita. Jätä 50 g voista pöydälle pehmenemään, sillä se kaulitaan taikinan sekaan myöhemmin.

Lisää jauho-voiseokseen rahka ja vesi. Puristele käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Mikäli taikina ei tässä vaiheessa vaikuta sinusta leivottavalta, niin älä huoli: taikina ei ole vielä valmista leivottavaksi. 

Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja puristele sitä hieman käsien välissä. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. 

Levitä veitsellä puolet (25 g) voista taikinalevyn pinnalle. Taita levy kolmeen osaan kerroksittain niin, että voi jää taikinan sisälle. Näin taikinaan syntyy lehtevyyttä. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kauli taikina uudelleen suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä loput (25 g) voista taikinan pinnalle. Taittele taas levy kolmeen osaan, kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.

Valmista viikuna-taatelihillo. Kaada viikunoiden liotusvesi pois. Paloittele pehmentyneet viikunat kattilaan. Poista taateleiden kivet ja paloittele taatelit kattilaan. Medjool-taatelit ovat kivellisiä, melko isokokoisia ja pehmeitä taateleita, joita ei tarvitse liottaa. 

Lisää kattilaan puristettu sitruunan mehu ja vesi.

Keitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen niin kauan, että hedelmät ovat pehmentyneet ja neste on imeytynyt niihin.

Nosta kattila liedeltä ja soseuta hedelmät sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi. Lisää suola, kaneli ja pofiber. Pofiber on neutraalin makuista perunakuitua, joka imee itseensä hillon nestettä ja estää sitä valumasta uunissa.

Kauli rahkavoitaikina kerralla jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taikina taipuu ja muovautuu hyvin kaulittaessa. 

Minä tasoittelin levyn reunat veitsellä suoriksi ja mittailin kauliessani taikinan sivut siten, että sain paloiteltua lyhyen sivun kolmeen osaan ja pidemmän sivun neljään osaan. 

En löytänyt mistään sellaista ”oikeaa” leivontahyrrää, jolla joulutortun reunoista olisi saanut siksak-kuvioiset. Pitsaleikkuri sai ajaa asiaa.

Leivo tortuiksi kuten haluat. Minä taitan aina ensi sakarat, voitelen sakarat munalla ja lisään vasta sitten hillon. Toimii myös toisinpäin.

Paista 225 °C:ssa uunin keskitasossa noin 12 minuuttia.

Luettu 2753 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 05 tammikuu 2016 23:35