Gluteenittomat joulutortut leivotaan rahkavoitaikinaan. Hyvään makuun ei tarvita tänä vuonna puolta pakettia voita. Luumuhillon tilalle keitellään viikuna-taatelihilloa. Luumu, viikuna ja taateli sisältävät kaikki FODMAPeja, joten hilloa kannattaa käyttää vatsan sallimissa rajoissa. Vaihda tarvittaessa FODMAP-pitoiset hillot paistonkestävään vadelmahilloon.
Kutsuin ystäväperheen meille sunnuntailounaalle. Ystäväni tarjoutui tuomaan mukanaan jälkkärin. Sellaisen, joka on maidoton, laktoositon, jauhoton, munaton ja mauton. Viestin perässä oli ihan oikeanlainen hymiö.
Ei tehnyt kuitenkaan mieli kysyä, millaista sellainen jälkkäri on.
Todellisuudessa nuo adjektiivit kertovat erikoisruokavalioon kuuluvista ruoista lähes kaiken oleellisen. Paitsi tuo viimeinen. Sitä vastaan olen päättänyt kapinoida.
FODMAP-ruokavaliota noudattavan on pakko luopua joistakin jouluherkuista. Joulutortuista ei tarvitse.
Gluteenittomat joulutortut syntyvät hyvänmakuisista jauhoista, laktoosittomasta voista ja rahkasta. Hienolla psylliumkuorijauheella taikinasta saadaan hyvin kauliutuvaa. Taikina ei tartu kaulimeen eikä murene.
Näissä joulutortuissa ei käytetä lainkaan vehnää. Rasvan määrästäkin on karsittu puolet. Kaikkien jouluherkkujen ei tarvitse tiristä.
FODMAP-ruokavaliossa perinteisen luumuhillon voi joutua kuitenkin unohtamaan. Samoin aprikoosi- ja omenahillot.
Perinteisten hillojen tilalle keittelin viikuna-taatelihilloa. Siinäkin on FODMAP-pitoisia aineksia, joten jos vatsasi on herkkänä, valmista joulutortut esimerkiksi paistonkestävään vadelmahilloon.
Valmistat 12 gluteenitonta joulutorttua seuraavasti:
RAHKAVOITAIKINA:
100 g riisijauhoja
50 g kaurajauhoja (G)
40 g kookosjauhoja
20 g tattarijauhoja
10 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. fiberHusk, Farina tai Puhdistamo)
ripaus Himalajan ruususuolaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
150 g voita (L)
250 g maitorahkaa (L)
1 ½ dl kaura- tai mantelimaitoa
Kaulimiseen: riisijauhoja
Joulutorttujen voiteluun: kananmuna
VIIKUNA-TAATELIHILLO:
200 g kuivattuja viikunoita
10 kpl Medjool-taatelia
1 sitruunan mehu
1 dl kylmää vettä
ripaus Himalajan suolaa
ripaus jauhettua kanelia
1 rkl pofiberiä
Ohje:
Ennen kuin alat valmistaa taikinaa, poista viikunoista veitsellä kova kanta ja laita ne kylmään veteen pehmenemään vähintään pariksi tunniksi.
Valmista rahkavoitaikina. Yhdistä kulhossa kaikki jauhot, psyllium, suola ja leivinjauhe.
Nypi jauhoseokseen 100 g voita. Jätä 50 g voista pöydälle pehmenemään, sillä se kaulitaan taikinan sekaan myöhemmin.
Lisää jauho-voiseokseen rahka ja vesi. Puristele käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Mikäli taikina ei tässä vaiheessa vaikuta sinusta leivottavalta, niin älä huoli: taikina ei ole vielä valmista leivottavaksi.
Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja puristele sitä hieman käsien välissä. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Levitä veitsellä puolet (25 g) voista taikinalevyn pinnalle. Taita levy kolmeen osaan kerroksittain niin, että voi jää taikinan sisälle. Näin taikinaan syntyy lehtevyyttä. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Kauli taikina uudelleen suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä loput (25 g) voista taikinan pinnalle. Taittele taas levy kolmeen osaan, kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.
Valmista viikuna-taatelihillo. Kaada viikunoiden liotusvesi pois. Paloittele pehmentyneet viikunat kattilaan. Poista taateleiden kivet ja paloittele taatelit kattilaan. Medjool-taatelit ovat kivellisiä, melko isokokoisia ja pehmeitä taateleita, joita ei tarvitse liottaa.
Lisää kattilaan puristettu sitruunan mehu ja vesi.
Keitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen niin kauan, että hedelmät ovat pehmentyneet ja neste on imeytynyt niihin.
Nosta kattila liedeltä ja soseuta hedelmät sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi. Lisää suola, kaneli ja pofiber. Pofiber on neutraalin makuista perunakuitua, joka imee itseensä hillon nestettä ja estää sitä valumasta uunissa.
Kauli rahkavoitaikina kerralla jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taikina taipuu ja muovautuu hyvin kaulittaessa.
Minä tasoittelin levyn reunat veitsellä suoriksi ja mittailin kauliessani taikinan sivut siten, että sain paloiteltua lyhyen sivun kolmeen osaan ja pidemmän sivun neljään osaan.
Leivo tortuiksi kuten haluat. Minä taitan aina ensi sakarat, voitelen sakarat kananmunalla ja lisään vasta sitten hillon. Toimii myös toisinpäin.
Paista 225 °C:ssa uunin keskitasossa noin 12 minuuttia.
Vilja @ muotoseikka
1.12.2014 @ 11:56
Kiitos joulutorttujen ohjeesta! Viimevuotiset torttuni eivät pysyneet kasassa, joten tätä on kaivattu.
Viikunan olen kuitenkin käsittänyt olevan paljon fodmapeja (fruktoosia) sisältävä raaka-aine. Löytyy monilta fodmap-kieltolistoilta, mm. täältä:
http://stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/for-patients-component/programs-services/clinical-nutrition-services/docs/pdf-lowfodmapdiet.pdf
Siksi en laittaisi viikunaa. Mutta vadelmahillolla korvasin itse hillon viime vuonna.
Pauliina Tervo
1.12.2014 @ 16:24
Tervetuloa seuraamaan blogiani, Vilja, ja kiitos huomiostasi. Katsoin linkkisi. Paljon fruktoosia sisältävien hedelmien listalta löytyy sekä viikuna että taateli. Niiden suhteen saa siis olla varovainen. Olen itse uskaltautunut vähäisissä määrin kokeilemaan molempia ja havainnut, että vatsani sietää niitä. Uskon kyllä, että vadelmahillollakin tulee hyvät joulutortut.
Olen ymmärtänyt, että nuo fodmap-listat eivät ole kiveen hakattuja, vaan jokainen keho reagoi raaka-aineisiin yksilöllisesti. Oman herkkyystason löytäminen lienee se vaikein tehtävä.
Vilja @ muotoseikka
2.12.2014 @ 14:54
Näinpä se juuri menee, että oma tasapaino on vaan löydettävä. Itse olen ollut fodmap-dieetillä nyt jo yli 2 vuotta, joten vatsani sietää jo monia fodmapejakin. Mutta alussa oli oltava hyvin hyvin tarkkana, eli kokeillen on hyvä mennä. Kivaa, että pidät fodmap-blogia! Toivottavasti olet jo käväissyt omassani:
http://vatsanvapaapaiva.blogspot.fi/
Odotan innolla uusia ohjeitasi 🙂
Pauliina Tervo
3.12.2014 @ 10:17
Oikeassa olet. Minulla on fodmap-ruokavaliota takana vasta puoli vuotta ja huomaan, että välillä on pakko pakittaa fodmap-ruokien kokeilussa. Toisinaan joku pieni määrä toimii ja toisinaan tökkii. Kohti iloa kuitenkin!
Seuraan blogiasi. Kiva kokeilla muidenkin ideoita 🙂
Helena
19.12.2021 @ 14:10
Kiitos torttureseptistä ja olisi kiva kokeilla.Kerron sitten, jos onnistun ja hyvää kivutonta ihanaa Joulua!
Pauliina Tervo
20.12.2021 @ 09:24
Kokeile ihmeessä! Ihanaa ja rauhallista joulua sinullekin ♥