tiistai, 18 joulukuu 2018 14:06

juustokakku

Kohta on joulu. Valmista herkkävatsaisen juhlapöytään näyttävä ja terveyttä tukeva juustokakku, jolla voit herkutella ilman vatsanväänteitä. Gluteenittoman juustokakun pohja syntyy lusikalla sekoittamalla joko maapähkinä- tai tahinitahnaan. Juustotäyte on pehmeä ja täyteläinen, vaikka osa tuorejuustosta on korvattu pähkinäisellä palsternakkasoseella. Voit valmistaa kakun maidottomana tai laktoosittomana sen mukaan, kumpi sopii vatsallesi paremmin.

Joulu on viikon päästä, ja minulla on kaikki lahjat vielä hankkimatta. Sama se oli viime vuonna ja sitä edellisenä.

Ongelma ei ole siinä, ettenkö pitäisi lahjoista tai niiden antamisesta. Minä vaan havahdun lahjahommiin aivan liian myöhään, eli silloin, kun kulkuset soi, parkkipaikoilla saa jonottaa ja ihmiset tuuppivat toisiaan hyllyjen välissä. Minulle tulee niistä niin tukala olo, että kierrän yleensä joulukuussa kaikki kaupat kaukaa.

Olen monena vuonna yrittänyt ottaa oppia ystävältäni, jolla on joululahjat hankittuna jo elokuussa. Ajatus on minusta hyvä, mutta en ole onnistunut viemään sitä käytännön tasolle. Joten tässä sitä taas ollaan!

Tässä vaiheessa on jo pakko surffailla verkkokaupoissa ja etsiä sieltä jotain pientä kivaa läheisille. Yleensä päädyn kirjoihin ja aineettomiin lahjoihin. Ne ovat helppoja ja tuovat iloa eri tavalla kuin monet kulutustavarat.

Aineeton lahja on siinä mielessä mukava, että siihen voi tarvittaessa itsekin osallistua. Ostin esimerkiksi miehelleni isänpäivälahjaksi kaksi oopperalippua ja tarjouduin tietysti aveciksi. Onneksi otti!

Silloin, kun lapset olivat pieniä, he askartelivat usein isälle lahjaksi kortin, jossa tarjoutuivat tekemään yhdessä isän kanssa erilaisia asioita, kuten käymään pitsalla, uimahallissa tai kiipeilemässä. Erityisen hauskoja lahjat olivat siksikin, että isä maksoi näissä lahjoissa tietysti kaikki viulut.

Nyt teinit ovat jo siinä iässä, että he ottavat mielellään pelkät rahat ja lähtevät kavereidensa kanssa pitsalle. Mukaan ei pääse, vaikka maksaisi erikseen.

Aineeton lahja voi sisältää myös hemmottelua tai muita pieniä palveluksia, joita tarjoutuu lahjan saajalle tekemään. Ystävälle voi antaa lahjaksi esimerkiksi kutsun kolmen aterian illalliselle, jonka valmistaa alusta loppuun itse.

Itse tehdyt ruokalahjatkin ovat ylellisiä ja uniikkeja. Kauniissa lasipurkissa voi viedä ystävälle rakkaudella tehtyä raakasuklaata tai piparinmakuisia pähkinä-suklaapalloja

Myös kurssit ja itsensä kehittämiseen liittyvät lahjat ovat hyödyllisiä – varsinkin, jos tunnet lahjan saajan ja tiedät, minkälaiselle kurssille hän lähtisi ilolla.

juustokakku1

Hyvinvointiin liittyvän lahjan voi ostaa myös itselleen, ja minulla olisikin siihen kaksi ideaa:

• Jos vatsa kapinoi, etkä saa sitä rauhoittumaan, tule mukaan FODMAP-verkkokurssille, joka starttaa 4.1.2019. Kurssilla otetaan FODMAP-ruokavalio haltuun askel kerrallaan, käynnistetään huonokuntoisen suoliston tervehdyttäminen ja annetaan pömppövatsalle kyytiä! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

• Jos olet jo suorittanut FODMAP-verkkokurssin tai kaipaat muuten vaan käytännön työkaluja suoliston hoitamiseen, hormonitasapainon löytämiseen ja stressivatsan rauhoittamiseen, tule mukaan Hormonit hallintaan! -verkkokurssille. UUTUUSkurssi alkaa 7.1.2019. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

juustokakku2

Tänä jouluna leivotaan joulun juhlapöytään astetta terveellisempi juustokakku, joka kätkee sisäänsä pähkinäisen pehmoista palsternakkasosetta. Meidän perheessä rakastetaan juustokakkua, ja tämä herkku on maistatettu myös nuorisolla. Testikakku on syöty, eikä kukaan huomannut kysyä, mitä tässä on. Tarjoile siis rohkeasti kaikille! Terveellisiä herkkuja voivat syödä muutkin kuin vatsavaivaiset.

Juustokakun pohjan voi valmistaa maapähkinätahnaan tai tahiniin sen mukaan, kummasta pidät enemmän. Tahinista tulee pohjaan hieman hallitsevampi maku.

Juustotäytteen puolestaan voi valmistaa joko maidottomana kaura- tai soijaproteiinipohjaiseen tuorejuustoon tai laktoosittomaan tuorejuustoon.

Rauhallista ja rentouttavaa joulunaikaa ♥

juustokakku4

Valmista juustokakku ø 20 cm irtopohja- tai reunavuokaan

Pohja:

1 dl maapähkinätahnaa tai vaaleaa tahinia (esim. foodin)
½ dl vaahterasiirappia
1 tl jauhettua Ceylonin kanelia
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua inkivääriä
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
¼ dl kuivattuja karpaloita
¼ dl rusinoita

Täyte:

350 g palsternakkaa (kuorittu, raakapaino)
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 ⅓ dl raakaruokosokeria
½ tl jauhettua vaniljaa
400 g laktoositonta tuorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa (Oatly påMackan)
4 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: 1 tl kookosöljyä ja pofiberiä

Pohjan taputteluun: gluteenittomia kaurajauhoja

Kakun koristeluun: gluteenittomia joulupipareita, pekaanipähkinöitä ja rouhittua raakasuklaata

Lisukkeeksi: mansikkamelbaa

juustokakku3

Ohje:

Valmista ensin täyte. Kuori ja paloittele palsternakka ja keitä se pienessä vesimäärässä kannen alla kypsäksi. Käytä keittämiseen 3 litran kattilaa, niin sen tilavuus riittää koko täytteen valmistamiseen.

Kaada keitinvesi pois ja soseuta palsternakat sauvasekoittimella samettiseksi. Lisää sitruunanmehu, raakaruokosokeri ja vanilja. Jäähdytä. Lisää seokseen tuorejuusto, kanamunat ja perunajauho. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista pohja. Yhdistä lusikalla kulhossa huoneenlämpöinen maapähkinätahna tai tahini, vaahterasiirappi ja mausteet. Lisää kaurahiutaleet ja kuivahedelmät ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kumoa taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan ja taputtele jauhojen avulla tasaiseksi pohjaksi. Jos käytät reunavuokaa, aseta vuoka pellille leivinpaperin päälle ja taputtele taikina tasaiseksi pohjaksi.

Kumoa täyte pohjan päälle ja tasoita pinta lastalla. Paista uunin keskitasossa 20 minuuttia. Käännä sitten uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista 40 minuuttia. Anna juustokakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen tai poistat reunavuoan.

Juustokakku maistuu parhaimmalta jääkaappikylmänä mansikkamelban kera. Valmista mansikkamelba näin: jauha sauvasekoittimella haluamasi määrä mansikoita soseeksi ja makeuta intiaanisokerilla.

Luettu 1365 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 19 joulukuu 2018 12:05
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « tiramisu