HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Pekaanipähkinä-toffee-puolukkakakku

Hyvää hääpäivää rakkaani! Tällä gluteenittomalla puolukkaisella kakulla haluan kertoa sinulle, että olet minulle rakas.

Hani,

sinä varmaan kuvittelit aamulla, että unohdin taas kerran hääpäivämme.

Niin unohdinkin. Kuten kaikkina muinakin vuosina.

Muistin sen sillä hetkellä, kun siskoni soitti minulle ja onnitteli viidennentoista hääpäivän johdosta.

Voin sanoa, että näinä vuosina olen joka päivä ajatellut sinua jollain tavalla. Hyvällä tai huonolla. Useimmiten hyvällä. Hyvällä siksi, että olet edelleen siinä. Huonolla…no, tuskin se on jäänyt sinulle epäselväksi. Meillä kun on aina ollut tapana puhua asiat suoriksi.

Tänään ajattelin sinua oikein urakalla, sillä leivoin sinulle kakun. Sellaisen, josta et pitänyt viime vuonna, koska se oli niin makea. Sanoit, ettet pidä makeasta. Meitä nauratti lasten kanssa, koska söit kuitenkin irtokarkkeja. 

No, minä vähensin siitä alkuperäisestä ohjeesta sokeria ja leivoin kakun intiaanisokeriin. Vaihdoin myös jauhot gluteenittomiin, niin että kaikki voivat herkutella. 

Koska en ollut mitenkään varautunut leipomaan tänään kakkua, resepti meni lähestulkoon kokonaan uusiksi. 

Voita ei ollut riittävästi. Käytin kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaovoita.

Kermaakaan ei ollut, mutta jääkaapista löytyi avattu purkki mantelikermaa. Se riitti just ja just kinuskin keittämiseen. Siitä tuli vähän laihempaa kuin mitä oikeasta kermasta olisi tullut, koska mantelikermassa on rasvaa vain 8 %.

En käynyt ostamassa sinulle kukkaa, koska en voinut jättää sairaana olevaa lasta yksin kotiin lähteäkseni kauppaan. Niinpä leikkasin ystäväni antamasta amarylliksesta yhden kukan ja laitoin sen kakkuun. Et varmaan huomaa, että siinä kukassa on nyt pieni aukko. Siihen jäi vielä yhdeksän kukkaa jäljelle. Käänsin sen silleen, että huonompi puoli näkyy naapurille päin. Saavat ihmetellä.

Kaikella tällä yritän jotenkin kertoa sinulle, että olet minulle rakas.

Tahdon. 

Gluteenittoman pekaanipähkinä-toffee-puolukkakakun leipomiseen tarvitset:

KAKKUTAIKINA:
3 kananmunaa
80 g intiaanisokeria
80 g gluteenittomia kaurajauhoja
50 g tattarijauhoja
30 g perunajauhoja
20 g mantelijauhoja
3 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kanelia
ripaus Himalajan ruususuolaa
150 g kylmäpuristettua kookosöljyä tai laktoositonta voita
50 ml makeuttamatonta mantelimaitoa

Lisäksi: 
200 g kohmeisia kokonaisia puolukoita

PEKAANIPÄHKINÄ-TOFFEE:
150 g pekaanipähkinöitä
100 ml mantelikermaa
90 g raakaruokosokeria
50 g kylmäpuristettua kookosöljyä
50 g kylmäpuristettua kaakaovoita
½ tl jauhettua kanelia
ripaus Himalajan ruususuolaa

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita tai kookosöljyä ja pofiberiä

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja intiaanisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.

Lämmitä kookosöljy tai voi juoksevaksi. Lisää mantelimaito rasvan sekaan.

Lisää jauhoseos ja rasvaseos kahdessa erässä vuorotellen taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.

Voitele irtopohjakakkuvuoka ja jauhota se pofiberillä. Kaada puolet taikinasta vuokaan ja tasoita taikinan pinta.

Ripottele puolukat taikinan päälle ja peitä puolukat lopulla taikinalla.

Esikypsennä kakkua uunin keskitasossa 30 minuuttia, kunnes kakun pinta tuntuu kiinteältä ja kakku näyttää hieman ruskettuneelta.

Sillä aikaa, kun kakku esikypsyy, keitä valmiiksi pekaanipähkinä-toffee. Valmis toffee voi odottaa kakun kypsymistä kattilassa kannen alla.

Mittaa kaikki toffeen ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Nosta kattila liedeltä.

Lusikoi pekaanipähkinä-toffee esikypsennetyn kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. 

Pienennä uuni 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.

Irrota kakku vuoasta vasta, kun se on täysin jäähtynyt. Ennen kuin avaat pohjan lukituksen, irrottele kakku ohuella lastalla vuoan reunoista, jotta reunasta tulee siisti.

Kakun maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram