maanantai, 30 maaliskuu 2015 11:04

Tyrni-valkosuklaakakku

Maidoton, gluteeniton ja vegeruokavalioon sopiva tyrni-valkosuklaakakku on täynnä C-vitamiinia. Tyrni antaa kakkuun kirpeän säväyksen, joka pehmenee suussasulavaksi riisimaito-valkosuklaalla. Pääsiäispöydän herkkuhetken kruunaavat raakasuklaamantelit.

Ensi viikonloppuna juhlitaan pääsiäistä – vanhinta ja tärkeintä kristillistä juhlaa. Pääsiäiseen valmistautuminen sävyttyy kuitenkin pohjimmiltaan pakanallisilla perinteillä.

Niin meilläkin.

Viikko sitten nuorimmainen kantoi kotiin keväiset pajunoksat. Ihanat!

Pajunkissat löytyivät sulaneelta ojanpientareelta koulureitin varrelta. Ojanreunalle olivat sulaneet myös talven aikana maahan jätetyt koiranpökäleet.

Samaan aikaan, kun minä hinkkasin kenkiä, pyöränpolkimia ja housunpuntteja hajuttomiksi, toinen haaveili jo lopputuloksesta – munista – jotka hän saisi kerättyä palmusunnuntaina koristeltuaan ensin kaikki vitsat.

Koko viikko kului näihin perinteisiin pääsiäisvalmisteluihin. Tyttäreni huoneessa vallitsi täydelliset läävän ainekset. Mulkoilin ohi kävellessäni lattialla lojuvia höyheniä, silkkipapereita ja norkkoja. Saksia, teipinpalasia ja liimaa. Risuja ja auki rullautunutta rautalankaa.

Kaukana järjestys ja tahrattomat kodit.

Virpomisvitsojen tekoon lahjottiin munapalkalla vanhempikin, joka kuitenkin väsyi toivottomalta tuntuvaan näpräämiseen nopeasti. Onneksi olin kotona sillä hetkellä, kun koristeiden kiinnittämiseen päätettiin vanhemman neuvokkuudella kokeilla kuumaliimaa. Sen avulla koko homma olisi hoidettu tunnissa.

Jos ei kerran voi käyttää kunnollisia apuvälineitä, niin eipä tehdä sitten ollenkaan.

Aiheen ympärillä kiisteltiin, kiristettiin ja riideltiin. Munatkin jaettiin, vaikka yhtään munaa ei ollut koriin vielä tullutkaan.

Samanlaista se on valtakunnan politiikassakin.

Minun kiintiöni oli täynnä tätä lajia jo ennen kuin ensimmäinen trulli soitti ovikelloa. Ei silti, enpä ollut tänäkään vuonna muistanut ostaa yhtään munaa jaettavaksi. Sattuneista syistä, aihe ei oikein sytyttänyt.

Itseni kyllä muistin palkita kaikesta kärsimättömyydestä ja siitä, että sain viikon ajan nyppiä valkoisen villakoirani turkista jatkuvasti roikkuvia pinkinvärisiä höyheniä sekä siitä, että en uhkauksistani huolimatta imuroinut pois kaikkea lattialla lojuvaa.

Tämä viikko voisi minun puolestani olla nimensä mukainen. Hiljainen.

Niin, ja se palkkio: tyrni-valkosuklaakakkua ja raakasuklaamanteleita. Kakku sopii pääsiäisen makeaksi herkuksi gluteenitonta, maidotonta ja vegeruokavaliota noudattavalle. Tyrnillä saa tehtyä raikkaan kakun myös kevään muihin juhlapöytiin.

Jos tykkäät tehdä raakakakkuja, suosittelen hankkimaan keittiöön säädettävän reunavuoan. On muuten aika näppärä.

Minä olen aikaisemmin valmistanut hyytelö- ja raakakakkuni perinteisellä irtopohjavuoalla. Siihen joutuu yleensä virittelemään leivinpaperia sekä pohjaan että reunoihin. Leivinpaperi helpottaa kakun irrottamista vuoasta, mutta monesti kakun pohjalle asetettu leivinpaperi jää törröttämään rumasti kakun alle.

Eihän se tietysti kakun makuun vaikuta, mutta häiritsee silmää tarjoiltaessa. Kaiken lisäksi kakun pohjalla oleva leivinpaperi ruttaanttuu helposti kakkua leikattaessa.

Olen hommannut keittiööni Städterin ruostumattomasta teräksestä valmistetun reunavuoan, jossa ei ole pohjaa ollenkaan. Voin suositella.

Raakakakkuja valmistettaessa reunavuoka asetetaan suoraan tarjoilulautasen päälle. Säädettävällä reunavuoalla saa tehtyä erikokoisia kakkuja aina 18 sentistä 34 senttiin asti. Ammattikäyttöön suunnitellulla reunavuoalla voi valmistaa kakun joko pakastamalla tai paistamalla.

Herkullista ja iloista pääsiäisen aikaa!

Tällä ohjeella valmistat Ø 18 cm kakun: 

POHJA:
3 dl gluteenitonta mysliä
3 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

Reunavuoan voiteluun: 1 tl oliiviöljyä

TÄYTE:
1 dl kuorittuja manteleita liotettuna
1 dl macadamiapähkinöitä liotettuna
4 dl (2 prk) mantelikermaa
1 dl tyrninektaria tai laimentamatonta tyrnimehua
1 dl mantelijauhoja
½ dl raakaruokosokeria
4 rkl tyrnijauhetta
3 rkl sitruunan mehua
ripaus Himalajan suolaa
100 g riisimaito-valkosuklaata (esim. Plamil tai Bonvita)
50 g raakakaakaovoita
50 g kylmäpuristettua kookosöljyä

TYRNIKIILLE:
1 ½ dl vettä
1 dl tyrninektaria
1 ¼ dl hyytelösokeria

Koristeluun: raakasuklaamanteleita

Ohje:

Laita mantelit ja pähkinät veteen pehmenemään vähintään 4 tunniksi tai vaikka yön yli.

Voitele reunavuoka kevyesti oliiviöljyllä ja aseta se pakastimen kestävän tarjoilulautasen päälle. Valmista pohja.

Sekoita pohjan ainekset lusikalla keskenään. Jos haluat pohjaan tasaisemman rakenteen, voit pyöräyttää ainekset kevyesti sekaisin tehosekoittimessa.

Käytin tämän kakkupohjan valmistamiseen itsetehtyä gluteenitonta mysliä, jossa on jo valmiiksi hieman kookosöljyä. Jos käytät gluteenitonta valmismysliä, voit joutua lisäämään pohjaan hieman enemmän kahvia ja kookosöljyä. Pohjan massan ei tarvitse olla kosteaa, kunhan se tiivistyy taputeltaessa.

Painele massa tiiviisti reunavuokaan. Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Kaada manteleiden ja pähkinöiden liotusvesi pois. Huuhtaise ja kuivaa ainekset talouspaperilla taputellen.

Lado mantelit, pähkinät, mantelikerma, tyrninektari, mantelijauho, raakaruokosokeri, tyrnijauhe, sitruunan mehu ja ripaus suolaa tehosekoittimeen. Jauha samettiseksi.

Mittaa kaakaovoi ja kookosöljy kulhoon tai kerroskattilan haudutusosaan ja paloittele sekaan riisimaito-valkosuklaa. Sulata ainekset vesihauteessa, mutta älä kuumenna seosta.

Kaada rasva-suklaaseos tasaisena nauhana tehosekoittimen käydessä tyrnitäytteen sekaan. Tarkista täytteen maku. Muokkaa makeutta tarvittaessa raakaruokosokerilla.

Kumoa täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.

Laita kakku tekeytymään pakastimeen vähintään 3–4 tunniksi. Nosta sen jälkeen kakku pakasteesta jääkaappiin, mutta älä poista reunavuokaa vielä. Valmista kiille.

Mittaa vesi ja tyrnimehu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada hyytelösokeri kiehuvaan mehuun koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna seoksen vielä kiehahtaa ja nosta sitten kattila levyltä.

Jäähdytä tyrnikiille kattilassa kädenlämpöiseksi koko ajan lusikalla sekoitellen. Jäähtyessään tyrnikiille paksuuntuu lusikoitavaksi.

Lusikoi tyrnikiille kakun päälle. Tasoita pinta. Nosta kakku 15 minuutiksi jääkaappiin, jotta kiille jähmettyy kokonaan. Voit säilyttää kakun jääkaapissa vuoassaan vaikka seuraavan päivän tarjoiluun saakka.

Poista reunavuoka. Pyöräytä ohuella lastalla kakun reunat irti vuoasta, jolloin reunavuoka löystyy hieman. Nosta reunavuoka pois kakun ympäriltä.

Koristele kakku raakasuklaamanteleilla.

Lisäys 2.7.2015. Jos säilytät kakkua pakasteessa pidemmän aikaa niin, että kakku umpijäätyy, ota kakku pakasteesta jääkaappiin hyvissä ajoin, vaikka jo päivää ennen tarjoilua. Anna raakakakun sulaa hitaasti leikattavaksi. Raakakakku säilyttää muotonsa sulaessaan.

PS. Joku toimelias valmistaa raakasuklaamantelit varmasti itse. Minä ostin omani Ekolosta.

Luettu 4505 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 16 tammikuu 2016 08:49
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Trooppinen hedelmäkakku Raparperi-mansikkatorttu »