maanantai, 19 lokakuu 2015 15:15

Kvinoa-suklaahippuset

Suklaahippuja sisältävät gluteenittomat keksit leivotaan pehmeänmakuisiin kvinoahiutaleisiin. Maistuvan suklaakeksin ei tarvitse olla ylettömän makea ollakseen hyvää. Vatsakin tykkää.

Tyttäreni on hevoshullu, joka leipaisee aina silloin tällöin annoksen kaurakeksejä viedäkseen ne tallille.

Tallilla on nimittäin sellainen käytäntö, että se, joka tippuu tunnilla ponin tai hevosen selästä, tuo seuraavalle ratsastustunnille jotain herkkua muille ryhmän jäsenille.

Kollektiivisia herkkuhetkiä on varsin paljon, sillä harva se tunti joku muksahtaa maneesin lattialle.

Seurasin kerran satulahuoneessa lasten keksiensyöntiä ja panin merkille, miten luontevasti ja avoimesti tytöt työstivät toisen tippumiseen liittyvää traumaa.

Murpustelun lomassa käytiin läpi putoamiseen johtaneet syyt, ratsastajan tekemät virheet, keliolosuhteet, kivut, ärsytykset, kyseisen ponin änkyräinen luonne sekä se, miten moni on kokenut saman tai vielä vähän pahempaa.

Satulahuoneen tunnelma oli katossa, ja meteli niin iloista, että ulkopuolinen ei olisi heti arvannut tyttöjen ”juhlistavan” jonkun epäonnista putoamista.

Käytännön keksineellä henkilöllä on täytynyt olla tavanomaista enemmän psykologista pelisilmää.

Lämmin, lapsilähtöinen terapiasessio muokkaa lähtökohtaisesti yksilöllistä häpeää ja epäonnistumista yhteisölliseksi, kaikkia koskettavaksi kokemukseksi.

Isänmaan säännöllinen syleily kuuluu kyseisessä harrastuksessa kuvioon. Kun tapahtuma jaetaan hyvällä fiiliksellä muiden kanssa, oma onnellisuus ja itseymmärrys lisääntyy. Muiden silmissä ei tarvitse yrittää olla paras eikä täydellinen.

Se mitä on, riittää.

Näiden kvinoa-suklaahippusten taustalla on tyttäreni innostus kaurakekseihin. Hän on usein toivonut, että kääntäisin perinteisen kaurakeksiohjeen sellaiseksi, että äitikin voisi niitä maistella.

Tässä se nyt sitten on.

Perinteisiin kekseihin verrattuna näissä kahvileivissä on huomattavasti vähemmän sokeria. Valkoista sokeria ei ole lainkaan. Herkuttelu on meille herkkävatsaisillekin sallittua, mutta kohtuullinen sokerinkäyttö on perusedellytys sille, että vatsa ei turpoa heti herkkuhetken jälkeen.

Kvinoa-suklaahippusiin tulee hieno maku aromikkaasta kookossokerista ja tummasta suklaasta. Oma lempparini on mintunmakuinen raakasuklaa tai tumma (70 %) minttusuklaa. Myös muut suklaat toimivat tässä leivontaohjeessa.

Minä valmistin nämä keksit luontaisesti gluteenittomiin kvinoahiutaleisiin, mutta voit käyttää myös gluteenittomia kaurahiutaleita tai vaikka kahden eri hiutaleen sekoitusta.

Keksien valmistustapa on helppo ja nopea. Taikina valmistuu simppelisti puuhaarukalla sekoittamalla.

Nauti hyvässä seurassa!

Tällä reseptillä valmistat noin 20 kvinoa-suklaahippusta.

2 dl kvinoahiutaleita
½ dl kookossokeria
1 rkl gluteenitonta yleisleivontamixiä*
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
50 g mintunmakuista raakasuklaata (esim. CoCovi) tai tummaa minttusuklaata (70 %)
1 muna
50 g laktoositonta voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä

*Urtekramin luomulaatuinen jauhoseos, joka sisältää täysjyväriisijauhoja, riisijauhoja, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia.

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Yhdistä kulhossa kvinoahiutaleet, kookossokeri, yleisleivontamix, leivinjauhe, vaniljasokeri, suola ja karkeaksi rouhittu suklaa.

Sulata rasva juoksevaksi. Sekoita kananmuna ja rasva nopeasti puuhaarukalla kuivien aineiden joukkoon.

Nostele taikinasta kahdella pikkulusikalla taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. Yhdelle pellille mahtuu paistumaan 12 keksiä.

Paista uunin keskitasossa 7–8 minuuttia. Jäähdytä keksit pellillä ennen tarjoilua.

Säilytä keksit kannellisessa lasipurkissa tai pakasta ne.

Luettu 6498 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 22:38
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Suklaa-myslikeksit Jaffa-raakasuklaakeksit »