perjantai, 27 helmikuu 2015 12:30

Kanelikierrepulla

Hiivaton, gluteeniton, maidoton ja kananmunaton pikapulla pelastaa herkkävatsaisen pullapäivän. Herkullinen kanelikierrepulla syntyy vaivattomasti pehmoisesta ja hyvin kauliutuvasta pullataikinasta. 

Hiivattomalla leivontalinjalla jatketaan, kun on kerran aloitettu.

Laskiaispullareseptiä kirjoittaessani mainitsin, että en ole vuoteen syönyt kunnon pullaa. Nyt on todettava, että ihminen voi tosiaan sokeutua oman tilansa tutkailussa niin, ettei muuta huomaakaan.

Tapasin viime viikolla erään ystäväni, joka ei ollut syönyt pullaa kymmeneen vuoteen.

Mitä ihmettä?

Syy selvisi varsin nopeasti: hiivaleivonnaiset eivät sovi hänelle ollenkaan. Samanlaista kommenttia sain myös joiltakin blogini lukijoilta.

Päätin korjata asian pikimmiten.

Niinpä aloin testata, miten gluteeniton, maidoton ja munaton pullataikinani taipuu, jos siinä käytetyn hiivan vaihtaa leivinjauheeseen. Soodaa ei pullataikinassa voi käyttää, sillä se toimii kohotusaineena vain happamia ainesosia sisältävissä leivonnaisissa.

Luin jostakin, että 2 tl leivinjauhetta riittää korvaamaan 30 grammaa hiivaa. Koska olen vähentänyt omasta pullataikinastani hiivan määrän aivan minimiin, suurensin vaihtosuhdetta hieman.

Kohotusaineen vaihto toimi mainiosti!

Pullataikinan ainesosat säilytin kutakuinkin samoina, mutta taikinan tekotapaa piti hieman muuttaa.

Leivinjauhetta sisältävää pullataikinaa ei saa vaivata, sillä muuten pullasta tulee sitkeää. Tätä vaivaamisasiaa en ensimmäisellä kerralla tietenkään muistanut, minkä vuoksi nuorisoraati julisti pullan ihanan jankkiseksi.

Hiivaton pulla on tosiaankin pikapulla, sillä taikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään, minkä jälkeen taikinan annetaan tasoittua sen aikaa, että psyllium sitoo itseensä taikinan kosteuden. Tekeytyminen kestää 5 minuuttia.

Hiivaton pulla kauliutuu aivan samalla tavalla kuin hiivallinenkin. Kun psylliumia laitetaan riittävästi, taikinasta tulee pehmeää ja hyvin muotoutuvaa.

Tein näistä hiivattomista pullista kanelikierteitä, minkä ansiosta sain pullataikinaan hieman enemmän rasvaa. Rasva estää pikapullaa kuivumasta.

Testasin tähän hiivattoman pullan ohjeeseen Urtekramilta, Keskisen Myllyltä ja Mill & Mortarilta saatuja sponsorituotteita.

Uusina jauhoina kokeilin pullataikinaan Urtekramin kookoskuitujauhoja ja täysjyväriisijauhoja.

Kookoskuitujauho valmistetaan siten, että kookospähkinöistä kylmäpuristetaan ensin öljy, minkä jälkeen kookoksen hedelmäliha kuivataan hellävaraisesti ja jauhetaan hienoksi jauhoksi.

Kookoskuitujauho ei sisällä juuri lainkaan hiilareita, mutta proteiinia, rasvaa ja ravintokuitua senkin edestä. Leivonnassa täytyy huomioida se, että kookoskuitujauho imee kuitupitoisuutensa takia huomattavasti enemmän nestettä kuin monet muut jauhot.

Jauhojen keskinäistä vaihtoa ei siis kannata tehdä lennossa, vaan jauhojen paino ja kuitupitoisuus täytyy huomioida jauhomääriä suunniteltaessa.

Vaalean riisijauhon sijaan käytin pullataikinaan täysjyväriisijauhoja. Täysjyvätuotteen määritelmän edellytys on se, että kaikki riisinjyvän osat, eli alkio, siemenvalkuainen ja lesekerros, ovat mukana jauhoissa. Urtekramin täysjyväriisijauho valmistetaan luomulaatuisista, kiillottamattomista, kokonaisista riisinjyvistä.

Mill & Mortarin mustasta maustearkusta poimin kaksi tuttua maustetta: hienoksi jauhetun kardemumman ja hienostuneen kanelin.

Pienetkin asiat voivat yllättää.

Nautinnollista pullapäivää ♥

Tällä ohjeella valmistat 12 kanelikierrepullaa:

400 g haaleaa vettä
½ tl Himalajan suolaa*
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
80 g ruokosokeria*
50 g laktoositonta voita tai maidotonta rasvaa
100 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
100 g täysjyväriisijauhoja*
80 g maissitärkkelystä
40 g gluteenittomia kaurajauhoja*
20 g kookoskuitujauhoja*
15 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. fiberHusk tai Finax)
5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta*
3 tl leivinjauhetta*

Kaulimiseen: täysjyväriisijauhoja*

Väliin:
30 g voita tai maidotonta rasvaa
jauhettua kanelia
ruokosokeria*

Lisäksi: paperisia pullavuokia

Pullien voiteluun: kananmuna tai kalsiumpitoista riisimaitoa*

Pinnalle: raesokeria

*Urtekramin tuote

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Gluteeniton pulla tarvitsee hieman vehnäpullaa kovemman paistolämpötilan.

Mittaa kulhoon haalea vesi. Sekoita joukkoon suola, kardemumma ja sokeri.

Sulata rasva kattilassa ja jäähdytä se haaleaksi. Sekoita sulatettu rasva taikinanesteeseen.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot, maissitärkkelys, hieno ja karkea psylliumkuorijauhe sekä leivinjauhe. 

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes taikinasta tulee sileää. Älä vaivaa taikinaa.

Anna taikinan tekeytyä noin 5 minuuttia. Taikinaan tulee kuohkean pullataikinan rakenne, kun se tekeytyy ja psyllium imee itseensä taikinan kosteutta.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli se riisijauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Sulata taikinan väliin tuleva rasva ja levitä se pullasudilla taikinalevylle.

Ripottele levylle kanelia ja sokeria. Kääri taikinalevy rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rulla 12 osaan ja aseta palaset paperisiin pullavuokiin. Nosta vuoat pellille leivinpaperin päälle.

Voitele pullat kanamunalla tai riisimaidolla. Viimeistele pullien pinta raesokerilla.

Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

Luettu 29588 kertaa Viimeksi muutettu perjantai, 29 syyskuu 2017 17:48
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Kahvi-suklaakierteet Karpalobostonpulla »