perjantai, 06 helmikuu 2015 10:36

Laskiaispulla

Tätä kausiherkkua en ohita. Herkullisessa pullataikinassa ei tarvitse käyttää maitoa, kananmunaa eikä vehnäjauhoja. Kunnon gluteeniton pullataikina taipuu mainiosti myös pullapitkoihin.

Olen aina tykännyt kunnon pullasta. Gluteenittoman ruokavalioni takia, meillä ei ole sitä kuitenkaan aikoihin syöty. Pullansuuntaisia toiveita olen kuullut useinkin. Kerran eräs jopa meinasi kuolla, ellei saa pullaa.

Meidän perheessä pullantuoksuisesta äidistä on tullut viime vuoden aikana ikävä otus, joka intoilee vatsan hyvinvoinnista.

Nuorisoa ei terveysvalistus oikein nappaa: älä puhu suolistosta, kuulostaa niin pahalta.

On henkisiä allergioita ja kulttuurirasituksia: mä en voi elää tässä talossa – missä on limsaa?

Aterioissa on välillä erikoisrasvoja: mä en koske tuohon lamppuöljyyn.

Smoothiekin vihertää: jätä nurmikot rauhaan.

Ja gluteenittomat jauhot: eikö näissä voisi olla pelkkää vehnää? No, kun ei voi.

Sokeria ja vehnää pursuavasta kulttuurista on pitkä matka tälle puolelle. Varsinkin niillä, joilla on valinnanvaraa. Kaikilla ei ole. Sopeutumista helpottaa, kun mieli ja makunystyrät virittyvät uudelle taajuudelle.

Olen luvannut lapsilleni, että leivon jonain päivänä ihan oikeaa pullaa. Sellaista, jota voivat syödä kaikki. Reseptin kehittelyyn meni vuosi. No, touhua hidasti moni seikka. Eniten ehkä se, että pidän enemmän leivästä ja suolaisesta ruoasta.

Verkossa on paljon erilaisia gluteenittomia pullataikinan ohjeita. Miksi en ole niitä kokeillut?

Nopeasti selvitetty.

En koskaan käytä pullataikinassa munaa. Se tekee pullasta kovaa. Saa olla eri mieltä.

Kaikissa pullaohjeissa on liikaa hiivaa. Ei niin, että se pilaisi pullan. Se vain käy vatsassani pitkän aikaa. Ei siis mikään pikku juttu. Siksi leivon minimihiivalla.

Kaiken lisäksi hiiva syö taikinasta sokeria. Mitä enemmän hiivaa käytetään, sitä enemmän pitää laittaa sokeria, jotta taikina maistuu hyvältä. FODMAPien määrä lisääntyy.

En tykkää myöskään rasvaisesta pullataikinasta. No, se on vielä helppo säätää kohdalleen. Sen sijaan jos ohjeessa käytetään gluteenittomia jauhoseoksia, tulee auttamatta ongelmia. Minulla ei ole kaapissa yhtään valmista jauhoseosta. Niissä se omintakeinen maku vasta onkin.

Eniten minua on häirinnyt ajatus siitä, että monissa ohjeissa gluteeniton pullataikina leivotaan perinteistä pullataikinaa mukaillen.

Miksi ihmeessä?

Gluteenittomaan pullataikinaan ei saada sitkoa vaivaamalla, kuten perinteiseen pullataikinaan. Sitkomaisuus tehdään psylliumilla tai muilla vastaavilla valmisteilla. Minä käytän psylliumia hieman eri tavalla kuin monet muut leipojat. Jotkut sekoittavat psylliumin nesteeseen ja antavat kuidun turvota ennen muiden ainesten lisäämistä.

Minä sekoitan psylliumin aina jauhoihin ja jätän taikinan hieman löysäksi. Taikina tekeytyy lopulliseen olomuotoonsa levätessään. Sillä aikaa, kun taikina kohoaa, ehtii käydä lenkillä, salilla tai kuskata lapsia harrastuksiin. Tällä tavalla leipominen on jotenkin ennustettavampaa. Tiedät täsmälleen, milloin voit jatkaa leipomista.

Leivontakulhon ääressä ei tarvitse päivystää.

En väitä, etteikö monella eri tavalla voisi päästä hyvään lopputulokseen. Varmasti voi. Minulla on vain liikaa reunaehtoja.

Omien vaatimusteni kanssa olen jo oppinut elämään. Aina ei huvita kulkea muiden osoittamia polkuja.

Perille on yleensä monta tietä. Itse päätät, mitä niistä kuljet.

Tämä pullataikinan ohje sopii niille, joiden pullan pitää olla gluteeniton, maidoton ja munaton.

Minun pullataikinassani on aina oikeaa voita. Sen voi mainiosti vaihtaa samaan määrään maidotonta rasvaa.

Munatonta ruokavaliota noudattavat jättävät pois voiteluun tarkoitetun kananmunan. Pullan voi hyvin voidella esimerkiksi haalealla kauramaidolla.

Tällä ohjeella syntyy 9 laskiaispullaa:

400 g haaleaa vettä
20 g hiivaa
½ tl Himalajan suolaa
½ tl jauhettua kardemummaa
80 g ruokosokeria
50 g laktoositonta voita tai maidotonta rasvaa
100 g tattarijauhoja
100 g riisijauhoja
80 g maissitärkkelystä
40 g maissijauhoja
40 g gluteenittomia kaurajauhoja
15 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta

Leivontaan: riisijauhoja

Pullien voiteluun: kananmuna tai haaleaa kauramaitoa

Pinnalle: raesokeria

Täytteeksi: 
9 tl vadelmahilloa
2 dl laktoositonta vispikermaa tai kookoskermavaahtoa (maidoton)*

Vispikerman maustamiseen: ripaus ruokosokeria ja vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa

*Kookoskermavaahto (maidoton):
1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa (käytä vain kermainen osa)
2 rkl vaahterasiirappia
veitsenkärjellinen jauhettua vaniljaa

*Maidoton kermavaahto lisätty reseptiin 26.2.2017

Ohje:

Mittaa kulhoon haalea vesi (ei ihan kädenlämpöistä).

Sekoita joukkoon hiiva, suola, kardemumma ja ruokosokeri.

Sulata voi kattilassa ja jäähdytä se haaleaksi. Sekoita sulatettu voi vesi-hiivaseokseen. Jos rasva jähmettyy, kun sekoitat sen veteen, lämmittää seosta hieman, jotta saat rasvasta juoksevan.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot ja psyllium.

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen. Taikina jää tässä vaiheessa löysäksi, mutta älä lisää yhtään jauhoja. Taikinaan tulee kuohkean pullataikinan rakenne, kun se tekeytyy ja psyllium imee itseensä taikinan kosteutta.

Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla.

Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä tunnin verran.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina 9 osaan.

Pyörittele taikinapalat jauhojen avulla pulliksi ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle.

Anna pullien kohota leivinliinan alla puoli tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Gluteeniton pulla tarvitsee hieman vehnäpullaa kovemman paistolämpötilan.

Voitele pullat kanamunalla tai haalealla kauramaidolla. Viimeistele pinta raesokerilla.

Paista uunin keskitasossa 15–20 minuuttia.

Jäähdytä pullat pellillä kokonaan ennen kuin leikkaat niitä.

Leikkaa pullista sokeroitu osa pois.

Laita jokaisen pullan keskelle noin teelusikallinen vadelmahilloa.

Vaahdota vispikerma ja mausta se ruokosokerilla ja vaniljasokerilla. Maidotonta ruokavaliota noudattavat voivat valmistaa laskiaispulliin kookoskermavaahdon. Laita kookosmaitotölkki jääkaappiin 3 tunniksi. Kaavi pinnalle noussut kookoskerma kulhoon. Lisää vaahterasiirappi ja vanilja ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Pursota kerma hillon ympärille. Aseta pullan kansi takaisin paikoilleen.

Hyvää laskiaista!

PS. Tyyppi, joka yleensä arvostelee eniten, söi myös eniten. No, meillä ei lasketa!

Luettu 10426 kertaa Viimeksi muutettu sunnuntai, 26 helmikuu 2017 08:50
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Tikkupulla Suklaakuorrutteiset vadelmamuffinit »