HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

mango-rahkapiirakka

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään kotioloissa koronahässäkän takia. Kun stressihormonit ovat koholla, ja mieli huolia täynnä, saattaa tehdä normaalia enemmän mieli makeita herkkuja. Tämä gluteeniton mango-rahkapiirakka ei ole liian rasvainen eikä makea, minkä vuoksi se sopii hyvin herkkävatsaisen herkkuhetkiin. Aurinkoista ja leppoisaa pääsiäisen aikaa!

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään varsin poikkeuksellisissa merkeissä. Ei ystäviä, kyläilyjä, konsertteja eikä reissuja sukulaisten luo Lapin keväthangista puhumattakaan.

Kotimöllötys jatkuu, jotta korona saadaan aisoihin, riskiryhmiin kuuluvat ovat turvassa ja terveydenhuollon kapasiteetti riittää kaikille sairaalahoitoa tarvitseville.

Minusta tuntui jo viikon koronakotoilun jälkeen, etten kestä enempää. Koska työskentelen päivät kotona, kaipaan vaihtelua, liikuntakeskuksen hälinää, ohjattuja jumppia, cityelämää, kahviloita ja ystäviä ympärilleni vapaa-ajalla.

Kaikkeen kuitenkin tottuu, ja nyt menen päivä kerrallaan -asenteella. Enää ei niin kauheasti edes ahdista. Olen rajannut kielteisten uutisten seuraamisen yhteen kertaan päivässä ja keskityn joka päivä tekemään niitä asioita, jotka lisäävät hyvinvointiani – eivät vähennä sitä.

Olen sitä mieltä, että näin tautisena aikana on järkevääkin panostaa terveyttä tukeviin asioihin, sillä elämää on vielä tämän epidemian jälkeenkin. Jos oman kunnon päästää lömpsähtämään ja syö itsensä huonovointiseksi, on aika ankeaa lähteä taas nollapisteestä laittamaan asioita järjestykseen.

Listasin tähän TOP10 hyvinvointia lisäävää vinkkiä, joita sinäkin voisit kokeilla:

  1. Ulkoile joka päivä. Jos paistaa, nauti. Jos sataa, anna sataa. Vuodessa on tasan kaksi kertaa niin huono keli, ettet pysty sen takia ulkoilemaan. Pieni tihkusade ei siis haittaa.
  2. Rentoudu ja puhdistu saunan lämmössä. Saunominen laskee verenpainetta, parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, kohentaa ihon kuntoa ja antaa kyytiä ylimääräiselle nestepöhötykselle piristämällä aineenvaihduntaa. Hikoillessa nestettä nousee ihon pintaan alemmista kerroksista, jonka mukana poistuu myös ylimääräisiä kuona-aineita. Näin keho ja mieli virkistyvät.
  3. Pidä kiinni pitkistä yöunista ja säännöllisestä unirytmistä. Väsyneenä kaikki näyttää masentavalta ja syöt enemmän virkistyäksesi.
  4. Pukeudu ja laittaudu ihan itseäsi varten. Ainakin minä nautin kotona olemisesta enemmän, kun en tunne itseäni ihan luutuksi.
  5. Katso lautaselle! Se, mitä kehosi tarvitsee juuri nyt, on raikkaat salaatit, värikkäät kasvikset, kuitupitoiset juurekset, mehukkaat hedelmät ja antioksidantteja pursuavat marjat. Panosta niihin. Näitä lajikkeita voit vaikka vähän kaupasta hamstratakin.
  6. Unohda huonolaatuiset hiilihydraatit ja panosta laatuun. Koronan takia kauppojen pasta-, riisi-, vehnäjauho- ja sokerihyllyt tyhjenivät ensimmäisinä, mikä on harmi, sillä liiallisesta hiilihydraattien syömisestä ei ole muuta kuin haittaa. Jatkuva verensokerin heittely väsyttää, turvottaa, saa suoliston voimaan huonosti, sotkee hormonitasapainon ja kerryttää kiloja vyötärölle. Hiilihydraatteja saa toki syödä, mutta pidä sokerin määrä minimissä ja valitse viljalisukkeet aina täysjyväisinä ja luontaisesti gluteenittomina ja pidä niidenkin määrä kohtuudessa.
  7. Pidä kiinni hyvästä ateriarytmistä: syö ja odota seuraavaa nälkää. Jos kotona oleminen tylsistyttää tai ahdistaa, älä syö peittääksesi tunteitasi. Keksi jotain muuta tekemistä. Katkaise työt tekemällä vartin taukojumppa tai mene pihalle hengittelemään. Kirjoita huolet paperille ja revi ne sen jälkeen. Nyt on myös hyvin aikaa siivota koti ja pihat talven jäljiltä. Lyö kuulokkeet korville ja laita äänikirja, podcast tai hyvä musiikki soimaan tai kilauta ystävälle samalla, kun puuhastelet.
  8. Valitse herkut tietoisesti. Stressihormonit voivat joillakin vaikuttaa siten, että tekee normaalia enemmän mieli makeita herkkuja. Kannattaa kuitenkin unohtaa kaikki möllisäkit, sillä niillä se olotila ei ainakaan kohene. Nauti karkkien ja jäätelöiden sijaan itse tehtyjä terveyttä tukevia raakaherkkuja, raakasuklaata, tummaa suklaata (70 %), kohtuullisesti makeutettuja kotileivonnaisia ja kotitekoisia marjasorbetteja. Niistä jää hyvä olo vatsaan.
  9. Muistuta itseäsi joka päivä asioista, joista olet juuri nyt kiitollinen tai onnellinen. Sano ne ääneen tai kirjoita paperille.
  10. Keskity iloa tuottaviin asioihin ja sellaiseen tekemiseen, jonka ansiosta saat siirrettyä ajatuksesi päivittäin johonkin mukavaan ja mielihyvää tuottavaan. Moni on nyt päättänyt hypätä mukaan 10.4.2020 alkavalle FODMAP-verkkokurssille ja piristää sillä tavalla itseään. Kurssilta saat runsaasti opiskeltavaa, tietoa, reseptejä, arkivinkkejä ja lämminhenkisen ryhmän tuen, joiden avulla löydät hyvän olon, terveen vatsan ja yksilöllisesti sinulle sopivan FODMAP-ruokavalion. Lähde sinäkin mukaan! Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyy kurssisivulta.

Tällä luontaisesti gluteenittomalla piirakkareseptillä haluan tukea sinua siinä, että löytäisit herkkuosastolle suolistoa hellivää syötävää. Herkkujen ei tarvitse pursuta rasvaa eikä sokeria ollakseen hyviä. Tässä mango-rahkapiirakassa ei ole lisättyä rasvaa laisinkaan, ja makeuttakin on lisätty hyvin kohtuullisesti, minkä vuoksi herkuttelusta jää hyvä olo vatsaan.

Piirakkaan tuleva mango luokitellaan FODMAP-pitoiseksi, sillä se sisältää ylimääräfruktoosia, joka ei kaikilla vatsavaivaisilla imeydy kunnolla ohutsuolesta. Mango ei kuitenkaan sisällä muita FODMAP-yhdisteitä. Monashin yliopiston mukaan pienet määrät (40 g) mangoa eivät sisällä FODMAPeja laisinkaan, joten jos jaat piirakan kahdeksaan osaan ja nautit palasen kerrallaan, voit herkutella hyvillä mielin ilman pelkoa oireista.

— Olen käyttänyt mango-rahkapiirakan ja itse tehtyjen suklaamunien valmistamiseen Ruohonjuuresta saatuja tuotteita — Nyt, kun hallitus käskee meidän pysytellä kotona, kannattaa noudattaa ohjetta ja tehdä hyvän olon ostokset verkkokaupasta. Blogini lukijana saat -10 % alennuksen kaikista Ruohonjuuren verkkokaupan normaalihintaisista tuotteista alekoodilla: ELINVOIMAA — Etu on voimassa 31.5.2020 saakka.

Valmista mango-rahkapiirakka ø 28 cm:n piirakkavuokaan

POHJA:

2 banaania muussattuna
2 kananmunaa
1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 dl mulperimarjoja
½ dl pellavansiemenrouhetta
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa

TÄYTE:

300 g (1 pss) pakastemangokuutioita (esim. Pirkka)
500 g (2 prk) laktoositonta rahkaa*
3 kananmunaa
½ dl vaahterasiirappia
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta
⅓ tl jauhettua vaniljaa

Piirakkavuoan voiteluun: voita, gheetä tai neitsytkookosöljyä
Koristeluun: itsetehtyjä pääsiäismunia, raakasuklaamunia ja mehiläisen siitepölyä

*Jos noudatat maidotonta ruokavaliota, vaihda rahka kaura- tai soijaproteiinipohjaiseen tuorejuustoon tai testaa kookosjogurttia.

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista pohja. Kuori banaanit ja muussaa ne haarukalla. Sekoita vispilällä kulhossa banaanisose ja kananmunat.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne joukkoon. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia. Kumoa taikina voideltuun piirakkavuokaan ja levitä lusikalla tasaiseksi.

Valmista täyte. Sulata mangokuutiot ja jauha ne sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi. Yhdistä kaikki täytteen ainekset kulhossa vispilällä. Tarkista maku ja lisää vaahterasiirappia tarvittaessa. Kumoa täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.

Paista uunin keskitasossa noin 25–30 minuuttia. Piirakka on kypsää, kun pinta näyttää hyytyneeltä. Huomaa, että täytteen hyytymisaikaan vaikuttaa se, kuinka kylmää täyte on uuniin laitettaessa. Pidennä tarvittaessa paistoaikaa hieman. Mango-rahkapiirakka on parhaimmillaan jääkaappikylmänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram