Hiilloksella paistettu gluteeniton tikkupulla on rento kesäherkku. Kieritä pullataikinaa puutikun ympärille ja paista kypsäksi nuotion hehkussa. Voitele valmis pulla öljyllä tai voilla ja ripottele pinnalle sokeri. Nautiskele!
Teemme erään ystäväperheen kanssa joka kesä yhteisen luontoretken.
Tutuiksi ovat tulleet vuosien varrella monet erilaiset metsät, luontopolut, luonnonsuojelualueet, laavut, linnat ja rauniotkin.
Pitkän päivän evästyksiin varaamme ruhtinaallisesti syötävää: paljon suolaista ja vähän makeaakin.
Syömisen lähtökohtana on pääsääntöisesti avotuli. Hiilloksella paistetun kesäruoan makua ei nimittäin voita mikään.
Meillä on myös perinteeksi muodostunut kesäherkku, jota valmistamme joka vuosi: tikkupulla. Kun pullataikinan valmistaa pienellä hiivamäärällä kylmään taikinanesteeseen, sen voi raahata kannellisessa taikinakulhossa vähän pidemmällekin reissulle.
En tiedä, kuka on joskus keksinyt pullan paistamisen tikun nokassa, mutta minusta idea on ihan kympin arvoinen.
Tikkupulla on vähän rujon näköinen ilmestys, jonka paistumista jokainen odottaa vesi kielellä. Ulkoilmassa pullantuoksukin on aivan omaa luokkaansa.
Jokainen tikkupulla on mitä suurimmassa määrin tekijänsä näköinen. Siinä, missä yksi kierittelee taikinapötkön huolellisesti tikun ympärille, toinen survaisee taikinanpalan sinne päin.
Tässä ruokalajissa ei hienostella.
Joka vuosi jonkun pikkukokin pullakin tipahtaa nuotioon. Ei se mitään, kääritään uusi pulla.
Parasta on se, että tikkupullan valmistamiseen ei tarvita modernia kesäkeittiötä. Kaikenlaiset nuotiokyhäelmät kelpaavat.
Tänä juhannuksena paistoimme tikkupullaa – arkisesti ja rennolla kaavalla – kyseisen ystäväperheen raksalla. Avotuli viritettiin tulevan kylpytynnyrin paikalle ylijääneiden kevytsoraharkkojen väliin.
Puitteilla ei ole merkitystä, sillä pääasia ei ole se, miltä asiat näyttävät vaan se, miten ne ovat.
Lasten tyydytettyä pahimman pullanhimonsa, me aikuiset jäimme katselemaan hiillosta ja nostattamaan rakennushenkeä.
Jos ensi vuonna vietän juhannusta tällä paikalla, teen sen todennäköisesti hieman vähemmällä vaatetuksella: ilman kerrastoja, fleece-takkia, tuulivaatteita ja pipoa.
Tässä tuli nyt kuitenkin testattua, miten gluteeniton pullataikinani taipuu tikun ympärille ja nuotiolla paistamiseen.
Täydellisesti!
Koska minä puuhailin pullataikinan parissa, tämän postauksen kuvat otti Jasmiina Tervo.
Gluteenittoman tikkupullan (6 kpl) valmistamiseen tarvitset:
Yhden annoksen hiivallista pullataikinaa tai hiivatonta pullataikinaa
Valmiiden tikkupullien pinnalle:
folioon käärittyä laktoositonta voita, gheetä tai kookosöljyä
sokeria
Lisäksi tarvitset:
puisia pullanpaistotikkuja
rasia ja pullasuti öljyn levittämiseen
rasia ja lusikka sokerin ripotteluun
lusikka pullataikinan nosteluun
vettä käsien kostuttamiseen
Ohje:
Valmista pullataikina ohjeen mukaan.
Kasaa pulla pienissä osissa paistotikkuun. Nosta valmiista pullataikinasta lusikalla pieni pala taikinaa kädellesi. Pyörittele taikinanpala vedellä kostutetuin käsin noin sormen paksuiseksi pötkyläksi.
Kieräytä ja puristele kevyesti taikinapötkö tikun ympärille. Ota uusi taikinanpalanen kädellesi ja toimi, kuten edellä, kunnes tikkupulla on halutun mittainen.
Paista tikkupulla lähellä hiillosta kauniin ruskeaksi. Pyöritä tikkua säännöllisin väliajoin, jotta pulla paistuu tasaisesti.
Voitele valmis tikkupulla voilla tai gheellä.
Jos käytät pullan voiteluun voita, avaa folioon käärittyä voinpalaa sen verran, että voit pitää voista kiinni ilman, että sotket kätesi. Liikuta voinpalaa tikkupullaa vasten, niin voi sulaa kuuman pullan pintaan.
Jos käytät pullan voiteluun kookosöljyä, kaada öljyä rasiaan ja käytä pullasutia voiteluun.
Ripottele tikkupullan pintaan sokeria. Parhaiten sokerointi onnistuu siten, että pidät tikkupulla laakean sokerirasian päällä ja nostelet sokeria lusikalla tikkupullan päälle. Näin yli mennyt sokeri valuu takaisin rasiaan.
Syö sormin!