perjantai, 24 huhtikuu 2015 12:50

Vappudonitsit pellillä

Gluteenittomat vappudonitsit valmistetaan hiivattomasta pikataikinasta uunissa donitsipellillä, ilman rasvankäryä. Donitsien kuorruttaminen käy kätevästi kylmäpuristettuun ruusunmarjatäysmehuun sotketulla tomusokerilla. Koristele kuten haluat.

Viikon päästä juhlitaan vappua, suomalaisen työn päivää.

Jostain syystä vappu ei ole koskaan ollut minulle erityisen merkittävä juhlapäivä.

Ylioppilaslakkiakin olen käyttänyt vain kerran. Vaikka toukokuun ensimmäisenä juhlitaan lähtökohtaisesti kevään tuloa, minä olen pääsääntöisesti ottanut kevättuulen vastaan pipo päässä.

Kelistä ei voi aina päätellä, mikä vuodenaika on menossa.

Muistan eräänkin vapun, jolloin emme omakotitalorakentajina malttaneet olla paiskimatta ulkohommia. Aurinko paistoi ja lämmitti kahden asteen verran. Maali jähmettyi pensseliin, eikä sively oikein luistanut.

Tikkurilan maalilinjan asiakaspalvelijalla oli ongelmaan varsin yksinkertainen ratkaisu: viettäkää vappua!

Lasten kasvaessa olen vähitellen saanut kiinni karnevaalihumusta; ryyppäävän kansanosan katselusta.

Ei silti, moni kaupunki tarjoaa lapsellisille ihan mukavaakin tekemistä.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden ainejärjestö Symbioosi ry on järjestänyt unohtumattomia luontoelämyksiä perheille jo monena vuonna.

Aikaisemmin vappushokkelot järjestettiin Luonnontieteellisellä museolla, mutta viime vuosina tapahtumapaikkana on ollut Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Tapahtumasta jää jopa hyvä mieli, sillä Symbioosi lahjoittaa 10 % alkoholittoman ilonpidon tuotosta luonnonsuojeluun.

Vappuna virittäydymmekin leppoisaan yhdessäoloon perheen ja ystävien kesken.

Tänä vuonna perinteiset vappumunkit vaihtuvat keittiössäni gluteenittomiin donitseihin, jotka paistan uunissa donitsipellillä.

Donitsien paistaminen onnistuu myös ilman erityistä peltiäkin, sillä tämä taikina ei leviä uunissa vehnäleivonnaisten tavoin. Olen kokeillut.

Hankin oikean donitsipellin viime vuonna kuunneltuani aikani lasten jatkuvaa jankutusta siitä, miksi meidän perheeseen ei koskaan osteta kaupasta kuorrutettuja donitseja.

Donitsipelti oli hyvä ostos. Pellin mukana tuli resepti donitsitaikinan tekoon. Sen pohjalta virittelin oman gluteenittoman donitsitaikinani.

Gluteenittoman donitsitaikinan pohjalla on laktoositon maustamaton jogurtti. Se antaa kivan maun taikinaan. Happaman jogurtin takia taikinan kohotusaineena käytetään soodaa.

Tätäkin reseptiä voit varioida omiin erityistarpeisiisi.

Jos esimerkiksi haluat valmistaa maidottomia donitseja, jätä reseptissä oleva sooda pois ja lisää vastaavasti leivinjauheen määrää. Sooda tekee donitsitaikinaan pistävän maun, ellei sen vastinparina ole jotain hapanta tuotetta.

Donitsien kuorruttamiseen myydään monenlaisia sokerituotteita. Suurin osa kuorrutteista sisältää kuitenkin keinotekoisia makeutus- ja väriaineita, jotka eivät sovi herkälle vatsalle.

Keinotekoiset aromit kannattaa vaihtaa suomalaisiin marjamehuihin ja -jauheisiin.

Minä käytin donitsien kuorruttamiseen Marjatila Raitaniemeltä saatua kylmäpuristettua ruusunmarjatäysmehua. Helppo ja ihananmakuinen kuorrute syntyy, kun sekoittaa pienen määrän mehua tomusokeriin.

Lopun ruusunmarjamehun voi laimentaa ja sokeroida kevyesti sekä maustaa ripauksella jauhettua inkivääriä. Nami!

Donitsien koristeluissa näkyvät erilaiset makumieltymykset.

Minä viimeistelin donitsit rouhitulla tummalla suklaalla, kookoshiutaleilla, hasselpähkinöillä ja ruusunmarjajauheella. Jokaiselle jotakin.

Nämä herkulliset vappudonitsit leivoin Mill & Mortarin luomulaatuisilla mausteilla ja Urtekramin luomutuotteilla.

Hyvää vappua - Klara vappen!

Tällä ohjeella valmistat 12 gluteenitonta donitsia:

300 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kaurajogurttia
1 muna
50 g laktoositonta voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä*
45 g ruokosokeria*
½ tl hienoksi jauhettua Kalaharin suolaa
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua vaniljaa
50 g gluteenittomia kaurajauhoja*
50 g täysjyväriisijauhoja*
20 g perunajauhoja
20 g kookoskuitujauhoja*
5 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta*
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta*

Donitsipellin voiteluun: kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*

Donitsien kuorruttamiseen:
50 g tomusokeria
1 rkl Marjatila Raitaniemen ruusunmarjatäysmehua

Koristeluun:
kookoshiutaleita*
hasselpähkinöitä* rouhittuna
tummaa suklaata rouhittuna
Marjatila Raitaniemen ruusunmarjajauhetta

*Urtekramin tuote

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Mittaa kulhoon kylmä jogurtti. Sekoita jogurttiin muna, sulatettu ja jäähdytetty rasva, sokeri, suola, kardemumma ja vaniljajauhe.

Mittaa toiseen kulhoon kaikki jauhot, psyllium, sooda ja leivinjauhe. Sekoita jauhot keskenään.

Lisää jauhoseos jogurttiseokseen koko ajan vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa, sillä muuten donitseista tulee sitkeitä.

Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia.

Huuhtele pursotinpussi kylmällä vedellä ja jätä se märäksi. Valitse pursottimeen Ø noin sentin kokoinen suutinosa. Jos keittiössäsi ei ole pursotinpussia, voit käyttää myös vahvaa pakastepussia, josta leikkaat yhden kulman saksilla auki.

Nostele taikina lastan avulla pursotinpussiin.

Purista taikina voidellulle donitsipellille tai vaihtoehtoisesti leivinpaperin päälle tavalliselle pellille.

Jos taikina jää pursottamisen yhtymäkohdista hieman törrölleen, voit taputella vedellä kostutetuilla sormenpäillä donitsien pinnan tasaiseksi.

Nosta donitsipelti uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 15 minuuttia, kunnes donitsit ovat kauniin ruskeita.

Annan donitsien jäähtyä kokonaan pellillä ennen kuin koristelet niitä.

Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja ruusunmarjamehu lusikalla keskenään.

Levitä kuorrutetta veitsellä donitsien päälle ja ripottele pintaan haluamasi koristeet.

Minä valmistin donitsien kaveriksi astetta terveellisemmän vappujuoman Marjatila Raitaniemen kylmäpuristetusta ruusunmarjatäysmehusta.

Jos haluat vaihtoehdon makealle simalle, sekoita keskenään:

2 dl Marjatila Raitaniemen ruusunmarjatäysmehua
3 dl kylmää vettä
½ tl jauhettua inkivääriä
makeutusta maun mukaan (ei kuitenkaan hunajaa)
jäämurskaa

Kaada valmis juoma laseihin ja nauti kylmänä!

Luettu 8598 kertaa Viimeksi muutettu perjantai, 29 syyskuu 2017 17:40
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Porkkanamuffinit Runebergin kuppikakut »