keskiviikko, 14 tammikuu 2015 10:06

Puolukka-tattarituorepuuro

Gluteeniton puolukka-tattarituorepuuro sopii herkkävatsaiselle puuron ystävälle. Kuohkea puuro syntyy kotimaisista tattarisuurimoista, pellavansiemenistä ja pähkinöistä. Nyt on myös hyvä aika hyödyntää pakasteessa olevat marjat.  

Olen oppinut viime vuoden aikana pitämään valtavasti tattaripuurosta, mutta vain, jos se valmistetaan kokonaisista suurimoista. Keittämättä. Muut tattaripuurot ovat minusta jotenkin väkeviä.

Tattarisuurimot ovat kokonaista, kuorittua tattaria. Puhtaasti gluteenitonta.

Tattari on legendaarinen tuote, jonka käsittelyyn liittyy monenlaisia uskomuksia.

Joissakin ohjeissa tattarisuurimot käsketään huuhdella ensin kylmällä vedellä, sitten kuumalla ja vielä kerran kylmällä. Jotkut vannovat kiehuvan veden nimeen. Prosessointi lähentelee jo korvasienten ryöppäämistä. Osa hankaa suurimoita vesikulhossa käsien välissä. Jotkut puhuvat punaisen värin irtoamisesta huuhtelun yhteydessä.

Jotain tässä nyt on.

Tunnustan. Olen aina syönyt tattarini huuhtelematta ja hyvin olen voinut.

Minä käytän keittiössäni ainoastaan suomalaisia Keskisen myllyn tattarituotteita, enkä ole koskaan törmännyt valmistajan pakkauksissa tällaisiin käsittelyohjeisiin.

Siinä selitys.

Tieto lisäsi kuitenkin tuskaa.

Asian selkiyttämiseksi päätin soittaa Keskisen myllylle ja tiedustella, mistä on kyse. Asiakaspalvelunumeroon vastannut henkilö ei osannut asiaani vastata. Jätin soittopyynnön. Tunnin päästä sain puhelun Markku Vitikaiselta.

Suomalaisissa Keskisen myllyn valmistamissa tattarisuurimoissa ei huuhtelusuosituksia tosiaankaan ole. Huuhtelu ei ole aiheellista. Tuore, vastakuorittu tattari kelpaa syötäväksi sellaisenaan. Tuoreeksi luokitellaan sellaiset tattarisuurimot, jotka käytetään ennen ”parasta ennen” -merkintää. Keskisen myllyn valmistama kuorittu tattari säilyy tuoreena 6 kuukautta. Sinä aikana punertumista ei esiinny.

Mikä se punertuminen sitten on?

Tattarisuurimoiden kuoriminen käynnistää aina luonnollisen vanhenemisprosessin, jonka aikana tattari altistuu erilaisille itiöille. Tietyt itiölajit tekevät tattarisuurimoista väriltään punertavia. Jos tattarin pinta näyttää punertavalta, kyse on siitä, että suurimoita on säilytetty liian kauan aikaa.

Tuore tattari ei punerra. Punerrus on merkki siitä, että tattarisuurimoiden pinnalle on kehittynyt jonkinlaista sienirihmastoa. Sellainen kannattaa toki huuhdella hyvin pois tattarin pinnalta ennen käyttöä. Tällöin suurimoiden huuhteluvesikin muuttuu väriltään punertavaksi.

Tattarisuurimoiden huuhtelutarve riippuu siis siitä, minkä valmistajan tuotteita käyttää ja miten pitkään suurimoita on säilytetty. Turvallisimpia lienevät ne suurimot, jotka päätyvät mahdollisimman nopeasti tuottajalta kuluttajalle ja jotka käytetään suositellun käyttöajan puitteissa.

Se siitä sitten.

Tämä gluteeniton puolukka-tattarituorepuuro tekeytyy jääkaapissa yön aikana, mutta vaatii soseuttamisen aamulla. Puuron ulkonäkö muistuttaa vähän mannasuurimoista keitettyä puolukkavispipuuroa. Puuro ei kuitenkaan maistu vispipuurolta, ja ravintosisältökin on huomattavasti tuhdimpi.

Siemenet ja pähkinät sopivat aamun avaukseen, sillä ne pitävät nälän loitolla. Luonnonjogurtti pehmentää ja lisää puuron proteiinipitoisuutta. Kuorellisista seesaminsiemenistä saat kalsiumia ja magnesiumia.

Tässä puurossa vaihdoin chia-siemenet pellavansiemeniin. Superfoodeistakin on kuulemma hyvä pitää välillä taukoa.

Tuorepuurot toimivat mainiosti myös välipalana. Turha tulla töistä kotiin nälkäisenä.

Minä lisään valmiiseen puuroannokseen hedelmien ja marjojen lisäksi usein myös ruokalusikallisen soijalesitiiniä. Hyviä rasvoja ei kuulemma koskaan tule liikaa.

PS. Käyttämieni tattarisuurimoiden parasta ennen -päiväys on 22.2.2015. Tattari ei punertanut, mutta tein silti varmuuden vuoksi vesihinkkaustestin. Kaadoin tattarisuurimoita kulhoon, laskin vettä päälle ja hankasin suurimoita pitkän aikaa käsieni välissä. Lopputulos: kädet punoittivat mutta liotusvesi ei.

Tällä ohjeella syntyy kerralla 3-4 puuroannosta:

TATTARISEOS:
2 dl Keskisen myllyn tattarisuurimoita
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
10 kpl pekaanipähkinää
10 kpl saksanpähkinää
2 rkl mulperimarjoja

PELLAVASEOS:
2 rkl pellavansiemeniä
1 dl vettä

Lisäksi:
2 ½ dl laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttivalmistetta
2 dl puolukoita
3 rkl intiaanisokeria

Ohje:

Mittaa tattarisuurimot, auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet, pähkinät ja mulperimarjat kannelliseen astiaan.

Lisää tattariseokseen reilusti kylmää vettä, sulje kansi ja nosta kulho jääkaappiin 12 tunniksi.

Laita pellavansiemenet tekeytymään eri kulhoon pieneen vesimäärään 12 tunniksi. Pellavansiemenistä muodostuu geeliytyvää kuitua, joka tekee vatsalle hyvää edistäen vatsan toimintaa.

Kaada tattariseoksen liotusvesi pois siivilän läpi ja huuhtele kevyesti. Kumoa puuroainekset takaisin kulhoon.

Lisää geeliytyneet pellavansiemenet. Älä huuhtele pellavansiemeniä.

Mittaa puuroainesten sekaan jogurtti, puolukat ja intiaanisokeri.

Jauha kaikki ainekset kuohkeaksi puuroksi sauvasekoittimella. Lisää makeutusta tarvittaessa.

Viimeistele puuroannoksesi hedelmillä ja marjoilla.

Luettu 13838 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 07 tammikuu 2016 12:57