HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Kuningatar-pinaattismoothie

Kahdesta metsämarjasta ja pinaatista syntyy pirtelöiden kuningatar. Vadelma ja mustikka antavat mahtavan maun tälle kuitu- ja vitamiinipitoiselle smoothielle. Että kesäruoka voi maistua hyvälle!

Löysin viime sunnuntain aamulenkillä ison puskan täynnä kypsiä vadelmia.

Pinkaisin kotiin hakemaan astian ja lyhyessä ajassa sain kerättyä pari litraa näitä herkullisia marjoja.

Pusikossa tuli mieleen monta leivontaideaa. Lopulta päätin kuitenkin syödä kesän ensimmäiset villivadelmat tuoreeltaan, jolloin niiden ravintoarvot ovat huipussaan.

Monet luontaistuntijat arvostavat vadelmaa ja pitävät sitä ruoansulatus- ja vatsavaivoja parantavana ja terveyttä edistävänä marjana.

Vadelma (Rubus idaeus) luokitellaan Kustannusosakeyhtiö Nemon julkaisemassa FODMAP: Vatsavaivat kuriin ruokavaliolla -oppaassa rajoitettaviin marjoihin. Sen sijaan Stanfordin yliopiston laatimassa listauksessa vadelmat luokitellaan lowFODMAPeihin eli niin kutsuttuihin sallittuihin marjoihin.

Moni kokee hämmennystä erilaisten suositusten ristiaallokossa.

On huomattava, että ravitsemuksen kenttä elää ja muuttuu kaiken aikaa, kuten kaikki muutkin tutkimusalat. Näin myös FODMAP-ruokiin liittyvä tieto päivittyy.

Ruoka-aineisiin liittyvästä tutkimustiedosta on apua itselle sopivia ruokia etsittäessä. Pidemmän päälle ruokailuun on kuitenkin löydettävä tietty rentous, jonka myötä yksilö alistaa tieteellisen tiedon subjektiivisille kokemuksilleen.

Keho kertoo, menivätkö päivän ateriat putkeen.

On myös luonnollista, että omat kokemukset voivat poiketa merkittävästikin aiheeseen liittyvästä tutkimustiedosta.

Mitä marjoihin tulee, on muistettava, että marjat ja hedelmät sisältävät luontaisia sokereita, joiden vaikutus kumuloituu herkässä vatsassa muiden nautittujen FODMAPeja sisältävien ruoka-aineiden kanssa. Yksittäisen ruoka-aineen lisäksi kyse on päivän aikana syödyn ruoan yhteisvaikutuksesta.

Käytännössä hyvä olo syntyy siitä, että ei venytä päivittäin FODMAP-sietokykyä äärimmilleen. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, tiettyjen juttujen kanssa oppii ajan myötä pelaamaan ja asettamaan syömisiään omasta näkökulmastaan mielekkääseen järjestykseen.

Minä olen siinä mielessä onnekas, että voin syödä marjoja melko surutta. (Kesäisiä mansikkaövereitä ei lasketa.) Pystyn syömään jopa mustaherukoita ja tyrniä, jotka eivät välttämättä kaikille herkkävatsaisille sovi.

Pureskelen myös joka aterian jälkeen hetken xylitol-purkkaa, vaikka purukumien sisältämät makeutusaineet luokitellaankin kaikkialla kielletylle listalle. Minä en saa purkansyönnistä mitään oireita, ja hammaslääkärini tykkää.

Toisaalta purukumin määrä ei nouse ruokavaliossani kovin merkittävään asemaan, sillä syön vain neljä ateriaa päivässä. Siis vain neljä purkkaa.

Poikkean yleisistä IBS-potilaille annetuista ruokailuohjeista siinäkin mielessä, että pienet ateriat monta kertaa päivässä eivät sovi minulle. Tiheä ateriarytmi vetää elimistöni tukkoon. Minun kehoni voi parhaiten silloin, kun se saa hetken levähtää aterioiden välissä.

Aterioiden välit pyhitän puhtaalle veden juonnille.

No, takaisin smoothieen, jotka pyrin kasaamaan siten, että ne toimivat kokonaisena ateriana tai vähintään tuhtina välipalana.

Minulla on tällä hetkellä taas ihmeellinen viherbuumi päällä. Ruoka-aineiden kärkipaikkaa pitävät pinaatti ja lehtikaali, jotka maistuvat niin raakana kuin kypsennettynäkin.

Onneksi pidän aina jääkaapissa siemeniä tekeytymässä pirtelöitä varten. Niinpä pystyin nytkin hurauttamaan poimimani vadelmat mustikoiden ja tuoreen baby-pinaatin kanssa ruokaisaksi ja vitamiinipitoiseksi smoothieksi.

Suomalainen baby-pinaatti soveltuu käytettäväksi tuoreena ilman kypsennystäkin. Baby-pinaatti on yksi lemppareistani, sillä se on pehmeänmakuinen lehtivihannes, joka uppoaa myös lapsille.

No okei, alkuun vähän huijasin ja jätin kertomatta, että tässä smoothiessa on pinaattia. Vasta, kun kehuivat hyväksi, paljastin koko reseptin. Huijaus on osoittautunut varsin toimivaksi terveyskasvatusmetodiksi. Ainakin meillä.

Lisäsin kuningatar-pinaattismoothien sekaan pienen määrän luomulaatuista merilevärouhetta. Merilevärouhe on uusin ravintolisäni, jolla turvaan jodin saannin. Jodi on elimistölle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien tuotantoon.

Jodia saadaan jonkin verran jodioidusta suolasta. Merilevän käyttö ravintolisänä on yksi keino täydentää jodinsaantia.

Merilevää ei suositella henkilöille, jotka kärsivät kilpirauhasvaivoista tai jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä. Jos et käytä merilevää tai se ei jostain syystä sovi sinulle, jätä se ohjeesta pois.

Lusikoi itsellesi hyvä olo!

Ohjeesta tulee 2 tuhtia pirtelöannosta:

3 dl vahvaa chai-yrttiteetä
4 rkl pellavansiemeniä
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
85 g (1 pss) suomalaista baby-pinaattia
2 dl vadelmia
2 dl mustikoita
1 banaani
veitsenkärjellinen luomu merilevärouhetta (voi jättää pois)

Ohje:

Hauduta vahvanmakuinen yrttitee. Laita pellavan- ja seesaminsiemenet tekeytymään teen sekaan muutamaksi tunniksi tai jääkaappiin yön ajaksi.

Kaada geeliytynyt siemenseos tehosekoittimeen.

Lisää sekaan huuhdeltu pinaatti, marjat, paloiteltu banaani ja ripaus merilevärouhetta. Jauha samettiseksi juomaksi.

Kaada laseihin ja nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram