Pihat ja pensasaidat notkuvat nyt kiiltävän mustia marja-aronioita. Tiesitkö, että aronia on oikea terveysmarja täynnä antioksidantteja ja vitamiineja? Pakasta marja-aronioita talven varalle; niistä voi valmistaa vaikka herkullisia smoothieita.
Viimeisen vuoden aikana on kohistu useaan otteeseen proteiinista.
Lisäproteiinilla höystettyjen rahkojen myynti on lisääntynyt valtavasti, ja asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, kuinka paljon proteiinia ylipäätään tarvitaan.
Kiinnostavaa keskustelua käydään myös siitä, mistä lähteestä proteiinin pitäisi tulla; maitotuotteista, lihasta, kalasta vai kasvikunnan puolelta.
Yksi uskoo proteiinikeskustelussa markkinamiehiin, ja toinen personal traineriin. Kolmannelle kelpaavat vain tutkijoiden näkemykset ja suositukset.
Niin tai näin, aminohappoja kuitenkin tarvitaan erityisesti lihasten kasvuun ja ylläpitoon.
Proteiinipitoisen ruoan paras puoli on se, että se pitää nälän loitolla hiilihydraattipitoista ruokaa paremmin.
Minä en aikaisemmassa elämässäni intoillut proteiinista, mutta uuden ruokavalion myötä oli pakko kohdata todellisuus ja pohtia herkkävatsaiselle, liikkuvalle ihmiselle sopivia proteiininlähteitä.
Herkkävatsainen ei voi hakea lisäpuhtia treeneihin tai siirtää ruokailua kaupan valmiilla proteiinipatukoilla eikä -juomilla, sillä ne sisältävät monia erilaisia vatsavaivoja aiheuttavia ainesosia, kuten keinotekoisia makeutusaineita, inuliinia, hunajaa, taatelia, maitojauhetta jne..
Minä en ole perso ravintolisille enkä varsinkaan pahanmakuisille mömmöille.
Mömmö on yleisnimitys sellaisille ravintolisille, jotka maistuvat pahalta, mutta joita monet urheilua harrastavat silti syövät ravintoaineiden täydentämisen toivossa.
Mömmöissä on kuitenkin yksi hyvä puoli: niillä jaksaa treenata ilman, että käynnissä oleva ruoansulatus häiritsee liikuntasuoritusta.
On aivan erituntuista polkea RPM-tunti kalakeiton kuin mömmön syömisen jälkeen. Kumpikaan ei sulje pois toista; molempia tarvitaan mutta eri aikoina ja eri syistä.
Olen välillä surullinen siitä, että kaikista myönteisistä ravintoon liittyvistä ilmiöistä tehdään vastakkainasettelu, jossa tieteellisen tiedon avulla pyritään osoittamaan hyvää tekevät valinnat huonoiksi ja mitään tekemättömiksi.
Omaa kehoa saa, kannattaa ja pitää kuunnella.
Omalla kohdallani ravintolisät täydentävät muuten tasapainoista ruokavaliota, mutta eivät korvaa sitä.
Pahanmakuisten mömmöjen sijaan, olen viimeisen vuoden aikana sekoitellut yhteen sellaisia aineksia, joilla energiataso pysyy tasaisena liikuntasuorituksen aikana ja vielä sen jälkeenkin.
Vatsaystävällisiä, ravintorikkaita ja proteiinipitoisia juomia kehittäessä olen ajatellut samalla myös miestäni, joka tekee rakennustyömailla välillä erittäin kovaa fyysistä työtä.
Mieheni on eväidensä ja proteiinijuomiensa kanssa varsin poikkeuksellinen remonttimies. Hän on kehonsa puolesta täydellinen osoitus siitä, että raskas työ ei vaadi illan päätteeksi raskaita eväitä, vaan riittävästi oikeita ravintoaineita: hyvälaatuista proteiinia, paljon kasviksia ja marjoja ja riittävästi hyviä rasvoja sekä kuituja.
Terveellisellä ja monipuolisella ravinnolla jaksaa tehdä päivän fyysistä työtä, ja energiaa jää vielä työpäivän jälkeiseen liikkumiseen ja muuhun elämään.
Tämä hyvänmakuinen proteiinijuoma on ajatuksella kasattu. Meillä on luonnollisesti käytössä sellaisiakin arkireseptejä, joissa vaan ladotaan tehosekoittimeen kaikkea mitä kaapista sattuu löytymään.
Tässä juomassa ei ole maitotuotteita laisinkaan.
Maitoproteiini ei nimittäin sovi kaikille herkkävatsaisille. Joillekin se ei käy ollenkaan, ja toisille taas riittää maitoproteiinin vähentäminen tai laktoosin karsiminen.
Marja-aronia-protskun pohjalla on vahvanmakuiseen yrttiteehen turvotettuja chia-siemeniä, kalsiumpitoisia seesaminsiemeniä ja kvinoahiutaleita. Geeliytyneet siemenet, kuidut ja hyvälaatuiset rasvat tekevät vatsalle hyvää ja auttavat jaksamaan.
Juomaan tulee pehmeyttä ja luonnollista makeutta kookos- ja riisimaidosta sekä banaanista. Sokerilisää ei näihin arkisiin välipaloihin tarvita.
Jos hapanmaitotuotteet sopivat vatsallesi, edellä mainitut maidot voi vaihtaa esimerkiksi laktoosittomaan luonnonjogurttiin. Teen välillä itsekin proteiinijuoman jogurttiin, ja sekin maistuu hyvälle.
Maustamaton riisiproteiini peittyy tässä juomassa hapokkaiden marja-aronioiden alle.
Vahvanvärinen marja-aronia on yksi ravintorikkaimmista marjoistamme. Vähän hyödynnetty, puutarha-aidoista ja pihoilta löytyvä musta marja sisältää runsaasti flavonoideja ja fenolisia yhdisteitä, joilla on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia mm. sydän- ja verisuonitautien, syövän, allergioiden ja tulehdusten ehkäisemisessä.
Kaikki marjat ovat hyviä fenoliyhdisteiden lähteitä, minkä vuoksi niitä kannattaa syödä vatsan sallimissa rajoissa mahdollisimman monipuolisesti.
Suosittelen myös etsimään FODMAPeja sisältävistä marjoista omaa toleranssitasoa, sillä jokaisen keho reagoi yksilöllisesti eri FODMAP-lähteisiin. Siinä, missä jonkun vatsa menee kipeäksi FODMAP-pitoisesta mustaherukasta, joku toinen joutuu rajoittamaan hyvin siedettyä mansikkaa.
Kokeilemalla löydät ne marjat ja annoskoot, joilla vatsasi voi hyvin. Pääasia lienee se, että marjoja syö.
Ruokatieto.fi:n mukaan marja-aronia on antioksidanttilähteenä paras mahdollinen marja, joka päihittää jopa ruusunmarjan, mustikat, pihlajanmarjat ja mustaherukatkin.
Marja-aroniaa voi käyttää marjapiirakoihin, mehuihin, hyytelöihin ja hilloihin. Smoothien seassa saat maksimaalisen määrän terveyttä, sillä kuumentaminen tuhoaa aina jotain herkistä vitamiineista.
Marja-aroniaa voi kuulemma myös kuivata. Kuivattuja marjoja voi lisätä vaikka itsetehdyn myslin sekaan.
Miten hyvin marja-aronia sitten soveltuu IBS-potilaalle?
Tietääkseni marja-aroniaa ei ole testattu FODMAPien osalta, joten suosittelen vaan rohkeasti kokeilemaan vaikka pienellä määrällä.
Jos aronia ei sovi sinulle, vaihda marjat happamiin puolukoihin tai punaherukoihin. Marja-aronia maistuu parhaimmalta, kun laitat sen kaveriksi hieman muita happamia marjoja.
Virtaa syksyyn!
Olen saanut pienet annoskulhot kuvauslainaan Le Creusetilta tulevan ruokakirjani kuvauksia varten. Yksi kulho livahti näköjään tänne blogin puolelle.
Kahteen proteiinipitoiseen marjajuomaan tarvitset:
3 dl vahvaa yrtti- ja mausteteetä
2 rkl chia-siemeniä
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
2 rkl kvinoahiutaleita
1 dl täysrasvaista kookosmaitoa
1 dl kalsiumpitoista riisimaitoa
1 banaani paloiteltuna (jäädytettynä)
2 dl marja-aronioita + 2 dl punaherukoita
½ dl maustamatonta riisiproteiinijauhetta (esim. Puhdistamo)
2 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
kourallinen tuoreita mintunlehtiä
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
Ohje:
Valmista vahvanmakuinen tee ja laita chia-siemenet, seesaminsiemenet ja kvinoahiutaleet tekeytymään teen sekaan vähintään puoleksi tunniksi tai vaikka treenien ajaksi.
Kaada geeliytynyt siemenseos tehosekoittimeen ja lisää joukkoon kaikki muut aineet. Huuhtele marja-aroniat huolellisesti ennen käyttöä.
Hurauta samettiseksi juomaksi ja nauti!