HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Mustikka-rahkajuoma

Mustikka-rahkajuoma on raikas, proteiinipitoinen välipala. Herkkävatsainen nauttii juotavan välipalansa ilman kiirettä.

Olen ihastunut juotaviin välipaloihin. Innostukseen on ihan vähän vaikuttanut se, että sain keittiööni uuden blenderin. Sinne on tullut ladottua viime aikoina kaikenlaista – kokeilumielessä.

Smoothien hyvä puoli on siinä, että siihen saa helposti upotettua kokonaisen aterian verran raaka-aineita. Juotavan aterian saa näppärästi siemaistua arjen hulinoissa.

Homma pysyy balanssissa. Kiire ei haittaa, kunhan ruoka ja ruoan valmistukseen käytetty aika mitoitetaan jatkuvassa liikkeessä olevaan suoritukseen. 

Ja höpönlöpön.

Kiire haittaa. Samoin kaikki muu haipakka.

Ärtyvän suolen oireyhtymää ei turhaan nimitetä stressivatsaksi. Professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija Sinikka Piippo väläyttää, miten koko oireyhtymä voi alkujaan olla stressin laukaisema. Arjen hektisyys vaikuttaa vatsaoireiden tasoon. Vaikka ruokavalion avulla on mahdollista päästä vatsavaivoista eroon, kiire, stressi, hormonaaliset vaihtelut ja jopa riidat voivat laukaista oireet hetkessä. Suoliston kouristukset pahenevat. IBS-potilas joutuu tarkastelemaan myös muita elämäntapojaan.

Allekirjoitan.

Muistan erään kevään, jolloin vaihdoin leppoisan opiskelijaelämäni oman alan työpaikkaan. Työllä oli suuri vaikutus unirytmiini. Aikaisemmin kello soi seitsemältä, uudessa tilanteessa 5.20. Kiinnostavan työn lomassa jouduin keskelle vahvojen asiantuntijoiden valtataistelua, millä oli vaikutusta työpaikan ilmapiiriin.

Vatsaoireet pahenivat.

Aamupala ei maistunut vielä tuohon kellonlyömään, eikä vatsa ei toiminut. Täpötäydessä junassa mietin, kuuleekohan vieressä istuva matkustaja vatsani kurlutuksen.

Luin kirjaa kasvot peruslukemilla. Junassa ei muunlaisia ilmeitä näekään. Taisi häipyä yleiseen taustameluun.

Lounasaikaan oli vaikeaa.

Jos ihminen syö paljon, kaikki ymmärtävät. Säännöllinen ateriarytmi on tärkeää. Hyvä, kun maistuu.

Minä istuin monta kertaa ruokapöydässä salaattiannokseni äärellä. Siirtelin kirsikkatomaatteja lautasellani. Hörpin teetä.

Tällaisia tyyppejä ihmiset eivät ymmärrä. Nirsolta näyttävä ärsyttää.

Joku luulee, että laihdutat. Joku, että esität. Jonkun mielestä voisit syödä enemmän. Joku kommentoi pottujensa takaa, että hänenkin pitäisi syödä päivällä kevyemmin. Jonkun mielestä naiset syövät usein päivällä liian vähän ja sitten puputtavat iltaisin. Sekään ei ole hyvä. 

Kommentit eivät lohduttaneet. Kun vatsa on kipeä, ei yksinkertaisesti pysty syömään. 

Miksi en sanonut sitä muille?

Jos sanot sen ääneen, saat tietävän ”nyt on vatsatautia liikkeellä, toivottavasti se ei ole tulossa sinuun” -kommentin. Joku näyttää tietävältä. Naistenvaivoja. Mitä jos oletkin raskaana.

Ihan sama. Vatsavaivoista ei tullut työpaikalla valitettua. Enhän minä edes ollut sairas. Tai siis tavallaan olin, mutta kuitenkaan en ollut. Pää pelasi mutta suolisto ei.

Teeskentelin.

Kun työkaverit pyysivät läheiseen nepalilaiseen lounaalle, kieltäydyin. Aina pystyi vetoamaan keskeneräisiin hommiin tai omiin eväisiin. Totuus oli kuitenkin se, että en kestänyt ajatusta tuskaisesta loppupäivästä enkä lounaan jälkeen alkavasta palaverista. 

Hyviä ideoita ei palaverissa tule, jos maha hurisee kuin tukossa oleva tuuletin. Näyttelet kiinnostunutta, vaikka oikeasti tekisi mieli pieraista.

Varsin usein haudutin lounasaikaan itselleni kupillisen piparminttu-nokkosteetä.

Sinä se sitten syöt terveellisesti!

Niin. Hymyilin takaisin.

Sua ei välttämättä palelis niin paljon, jos söisit enemmän.

Jätin sanomatta, että piparmintulla ja nokkosella on vatsaa rauhoittava vaikutus.

Vahvanmakuinen piparminttu-nokkostee sopii hyvin myös juotaviin välipaloihin makeiden tuoremehujen tilalle. Minä teen omat pirtelöni melko vähillä hedelmillä. Suosin suomalaisia marjoja.

Tässä juomassa on lisäksi proteiinipitoista rahkaa, vähän kuituja sekä hyviä rasvahappoja sisältävää hamppuöljyä. Kylmäpuristettu hamppuöljy on hyvänmakuista myös juomissa. Siitä en enää luovu.

Sen sijaan kiireestä ja stressistä luopuminen näyttää pitkältä prosessilta. Suorituselämästä hypääminen vaatii raaka-aineiden valikointia suurempia muutoksia elämäntapaan.

Sitä minä olen nyt opetellut. 

Yksi stressinaihe on poistunut, kun olen päässyt eroon ruokailuun liittyvästä panikoinnista ja teeskentelystä. Valikoinnin, syömättömyyden tai erikoisten eväiden taustalla on herkkä vatsa. Ei muuta.

Helpottaa kummasti, kun kertoo sen kaikille.

Yhteen tuhtiin pirtelöön tarvitset:

250 g laktoositonta rahkaa
1 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
1 dl kylmää piparminttu-nokkosteetä
1 banaani
1 dl jäisiä mustikoita
2 rkl kauralesettä* tai gluteenittomia kaurahiutaleita
1 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
tuoreita sitruunamelissan lehtiä
(makeutusta maun mukaan)

*Tavanomainen kauralese saattaa sopia FODMAP-ruokavaliota noudattavalle. Jos kaura ei sovi edes gluteenittomana vatsallesi, voit vaihtaa sen kvinoa- tai hirssihiutaleisiin. 

Ohje: 

Lado kaikki ainekset tehosekoittimeen. Hurauta sekaisin pehmeäksi juomaksi. Nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram