Raikas ja aromikas raparperi-mansikkamehu maistuu kesälle. Herkälle vatsalle sopiva kylmä kesä- tai juhlajuoma ei kupli masussa. Kanelitangolla ja lakritsaisella tähtianiksella tuunattu mehu sopii myös lasten kutsuille.
Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys vatsavaivaisen elämässä.
Tiedetään, että vesi on paras janojuoma, mikä pätee myös herkän vatsan tilanteessa. Keho tarvitsee puhdasta vettä noin pari litraa päivässä voidakseen hyvin. Muiden juomien suhteen voikin olla kinkkisempää.
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on listannut blogikirjoituksessaan erilaisten juomien sopivuutta herkkävatsaisille. Vaikka joku juoma vaikuttaa lempeältä tai helposti sulavalta, se ei välttämättä sitä ole. Myös juomat voivat olla vatsaoireiden aiheuttajia.
Virvoitus- ja energiajuomat
Laatikaisen mukaan limukat ja energiajuomat sopivat huonosti ärtyvän suolen oireyhtymää potevalle, sillä herkkä vatsa voi reagoida niiden sisältämään hiilihappoon, kofeiiniin, glukoosisiirappiin, glukoosi-fruktoosisiirappiin, fruktoosiin tai kuitumaisiin FODMAP-hiilihydraatteihin, kuten inuliiniin.
Minä luovuin FODMAP-ruokavalion alkuvaiheessa pysyvästi tästä juomaosastosta. Se, mikä kuplii lasissa, kuplii usein iloisesti myös herkässä vatsassa.
Sokerijuomakeskusteluissa olen ihmetellyt monien ravitsemustieteilijöiden suhtautumista keinotekoisiin makeutusaineisiin, kuten aspartaamiin, asesulfaami K:hon ja sukraloosiin.
Jos näitä intensiivimakeuttajia tarkastellaan pelkkien FODMAPien näkökulmasta, voidaan toki sanoa, että ne sopivat herkälle vatsalle.
Asiasta voidaan olla kuitenkin myös toista mieltä.
Luonnonmukaiseen terveysfilosofiaan perehtynyt FLT Ravintovalmentaja Annika Havaste kirjoittaa Virtaa ravinnosta! -kirjassaan, että jos syötävä ei ole luonnollista, se tekee lopulta vain sairaaksi.
Havasteen mukaan on viitteitä siitä, että kalorittomat makeuttajat sekoittavat ruokahalua säätelevää hienoa hormonisysteemiä, ja kun elimistö saa aistimuksen makeasta, se myös odottaa energiaa. Ihminen voi myös tottua keinotekoiseen makeaan niin, että sitä ei enää yhdistäkään kaloreiden saantiin tai että tavallinen ruoka ei enää maistukaan hyvälle.
Pahinta on, että keinotekoiset makeuttajat voivat aiheuttaa riippuvuutta. Joillekin ne aiheuttavat lisäksi yliherkkyysoireita, kuten pääkipua tai suolisto-oireita. Suolisto-oireista tyypillinen on muun muassa ripulireaktio, josta ainakin itsellä on valitettavasti kertynyt varsin runsaasti omakohtaista kokemusta.
Entä paljon puhuttu luonnonmukainen stevia – onko se hyvä vai paha sitten?
Stevia-kasvia voi viljellä itse ja sen tuoreet tai kuivatut lehdet makeuttavat luonnollisesti teen, smoothiet ja raakakakut. Sen sijaan kaupoissa myytävä valkaistu stevia on jo hyvin teollinen tuote, jonka käyttöä kannattaa pohtia.
Mehut
Mehujen suhteen on muistettava se, että hedelmämehut sisältävät runsaasti fruktoosia. Fruktoosi on FODMAP-hiilihydraatti, joten hedelmämehujen nauttiminen voi näkyä ja tuntua turvotuksena vatsanseudulla.
Sen vuoksi esimerkiksi tuorepuristettua appelsiini- tai ananasmehua kannattaa nauttia kerrallaan vain pieni määrä – tyyliin puoli lasia. Marjapohjaiset mehut voivat kohtuullisesti makeutettuna sopia herkkävatsaisille paremmin.
Vihermehujen ja ärtyvän suolen yhteydestä en ole nähnyt yhtään kirjoitusta, mutta minua kiinnostaisi kyllä testata, miten ne toimivat lowFODMAP-ruokavalion kyljessä. Vihermehut tukevat terveellistä ruokavaliota, sillä ne ovat energisoivia ja hyvin ravintopitoisia.
Maistoin kerran Vihermehu -kirjan kirjoittaja Tara Langen valmistamaa vihermehua, joka oli maultaan aivan taivaallista. Mehu oli puristettu toivomieni raaka-aineiden mukaisesti, mutta mukana taisi olla hieman liikaa sellerinvartta. Sellerin maku nimittäin nousi suuhuni vielä seuraavana päivänäkin.
Vihermehuja puristettaessa joutuu siis miettimään tarkemmin, mistä aineksista mehunsa puristaa ja kuinka paljon FODMAP-pitoisia kasviksia ja hedelmiä sekaan uskaltaa laittaa.
Kahvi ja tee
Ravitsemushoitoihin erikoistunut kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola esittää Vatsa kuntoon -pokkarissa, että kahvi ärsyttää ja lisää herkän vatsan vaivoja. Erityisesti vähähappoisesta mahasta ja ylävatsavaivoista kärsiville kahvi ei välttämättä ole hyväksi laisinkaan.
Jos ongelmia on, kahvin juontia kannattaa rajoittaa vaikka 1–2 kuppiin päivässä tai kokeilla, voisiko kahvista kenties luopua kokonaan, Jaakkola opastaa kirjassaan.
Kahvin sijaan tai sen rinnalla herkkävatsainen voi nautiskella melko huolettomasti hyvää oloa tukevaa teetä. Erityisesti vihreä tee ja yrtti- ja piparminttutee tuntuvat ärtyneessä vatsassa lempeältä ja rauhoittavalta.
Vahvanmakuiset teet sopivat myös gluteenittomiin leipätaikinoihin. Mitä vahvempi tee, sitä kivemman makuvivahteen sillä leipätaikinaan saa.
Laatikaisen mukaan oolong-, chai- ja kamomillatee eivät välttämättä sovi herkälle vatsalle, sillä niissä on melko korkea FODMAP-pitoisuus. Koska jokainen vatsa reagoi yksilöllisesti FODMAPeihin, kannattaa testata ja valita teehaudukkeet omaa vatsaa kuunnellen.
Itse en ole huomannut, että teelajit sekoittaisivat vatsan toimintaa mitenkään, mutta tämäkin on yksilöllistä.
Kaakao ja carob
Tumma kaakaojauhe ja siitä valmistettu kaakaojuoma sopii lähtökohtaisesti herkkävatsaiselle – ellei kaakaolle ole muuten yliherkkä. Sen sijaan sokeroidut maitokaakaojauheet on syytä unohtaa.
Vatsaystävällisen kaakaon voi valmistaa kasvipohjaisiin maitoihin, kuten kaura-, manteli- tai riisimaitoon. Tutkijoiden mukaan soijamaitokin saattaa sopia ärtyvälle vatsalle, jos se on valmistettu soijaproteiinista eikä maitoon ole lisätty fruktoosia, inuliinia tai frukto-oligosakkaridia (oligo-fruktoosia).
Jos olet suklaajuomien ystävä, niin suosittelen testaamaan täyteläistä lakritsi-sahramikaakaoreseptiä. Myös carob-jauhetta voi kokeilla suklaajuomissa kaakaon sijaan.
Alkoholi
Nautintoaineet sopivat varsin huonosti suolistoystävälliseen ruokavalioon riippumatta siitä, mitä yleisissä alkoholinkäyttösuosituksissa niistä sanotaan. Alkoholi kuormittaa kehoa, rasittaa ruoansulatusjärjestelmää ja vaikuttaa suolistomikrobien tasapainoon.
Jos vatsa ei kestä pirskahtelevia juhlajuomia, mutta haluat silti lasiin jotain vettä vahvempaa, raparperista ja mansikkatäysmehusta valmistettu raikas mehu voi olla hyvä vaihtoehto.
Kun valmistaa juhlajuoman itse, voi sokerin määrän säätää kohdalleen. Tämä juoma ei ole liian makeaa. Luonnollista makua ja väriä juomassa on senkin edestä.
Tällä ohjeella valmistat vahvaa ja maistuvaa rapaperi-mansikkamehua noin 1,3 litraa:
1 l vettä
300 g raparperinpaloja (tuoreita tai pakastettuja)
1 kanelitanko
2–3 kpl tähtianista
1 pll (3,5 dl) Marjatila Raitaniemen mansikkatäysmehua
½–¾ dl raakaruoko- tai intiaanisokeria
— Mansikkatäysmehu on saatu veloituksetta Marjatila Raitaniemeltä uusien reseptien kehittämistä varten —
Ohje:
Mittaa vesi ja raparperinpalat kattilaan. Lisää sekaan kanelitanko ja tähtianikset.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen kannen alla 15 minuuttia. Kaada raparperimehu siivilän läpi puhtaaseen kattilaan tai muuhun kuumuuden kestävään astiaan.
Lisää mansikkamehu ja makeuta makusi mukaan. Jäähdytä mehu jääkaappikylmäksi. Nauti kylmänä!