Kesänmakuinen, lusikoitava välipala maistuu hedelmäiselle rooibosjuomalle ja tuoreille mansikoille. Rooibos-mansikkasmoothie on kuitupitoinen ja terveellinen herkku, jonka voi myös jäädyttää kohmeiseksi.
– Kato! Tuolla pojalla on melkein yhtä isot tissit kuin meidän äidillä.
Keskittymiseni kesälukemistoon herpaantuu. Käännän katseeni samaan suuntaan, johon huomaan lasteni tuijottavan. Kuulen supatusta.
Ollaan uimarannalla: katsojina ja katsottavina.
– Kato, sillä on sipsejä. Ja limsaa. Nami. Meillä on taas jotain muttia.
– Pitää olla oikeaa ruokaa, toinen heittää imitoiden selvästi minua.
Äänenpainosta kuulen, että joku muukin kuin oikea ruoka maistuisi. Ja käytännössä maistuukin aina tilaisuuden tullen. Ja jos tilaisuutta ei tule, se tehdään. Joko omilla tai kaverin rahoilla.
Terveyskasvatus ei ole nykypäivänä helppoa.
Meidän perheessä esimerkiksi sana mutti on nuorison keksimä pilkkanimitys smoothieille, joita valmistan lähes päivittäin: välipaloiksi, iltapaloiksi tai muuten vaan.
Kyse ei ole siitä, etteivätkö nämä marjaiset smoothiet maistuisi koko perheelle vaan mielikuvista, jotka ohjaavat nuorison käsityksiä siitä, mitä heidän kuuluisi syödä.
Yle Areenan viime viikolla esittämässä tiededokumentissa käsitellään amerikkalaisia ylipainoisia lapsia ja nuoria, joita uhkaavat liikakiloihin liittyvät terveysriskit.
Lihavuus ei tunne kansallisvaltioiden rajoja.
Ohjelmassa pohditaan sitä, miten nykypäivän lapset syntyvät maailmaan, joka painostaa ja kannustaa heitä syömään koko ajan enemmän. Mieluiten joka hetki. Ongelmallista on se, miten mediaesitykset puhuttelevat lapsia kuluttajina ja syöjinä ja antavat aineksia epäterveellisille ruokakäsityksille.
Siksi meidän vanhempien tehtävänä on suojella lapsia ruokateollisuuden luomalta kulttuurisaasteelta rakentamalla kasvuympäristö ravitsemuksellisesti turvalliseksi.
Onneksi turvallisen ruokaympäristön rakentamiseen ei tarvita sen kummempaa asiantuntemusta. Riittää, että aikuiset ajattelevat sinne päin ja näkevät hieman vaivaa terveellisen ruoan tarjoamiseksi.
Se on sitä hoivaa ja rakkautta, jota lapset tarvitsevat.
Ohjelmassa esiintyvien asiantuntijoiden mukaan tässä lasten lihavuuskeskustelussa ei ole kyse ulkomuodosta tai ulkonäköön liittyvistä käsityksistä, vaan laajemmin lasten elämästä ja terveydestä – jopa elinajanodotteesta.
Kliininen ravintoterapeutti Sinikka Pakeman muistuttaakin osuvasti blogissaan, että myös loma-ajan herkut voivat olla terveellisiä ja täynnä puhdasta ravintoa. Lyhyestä kesälomasta kuuluu nauttia, mutta samalla voi ottaa hyödyn irti kesän antimista, kuten kasviksista, hedelmistä ja marjoista, jolloin kesäherkut todella tukevat terveyttä ja lisäävät elämän nautintoja.
Tämän rooibos-mansikkasmoothien olen suunnitellut kesäiseksi ja terveelliseksi välipalaksi, jonka voi myös jäädyttää hellepäivinä kohmeiseksi herkuksi.
Smoothien pohjalla on kokkikursseille sponsorituotteena saatu THEODORin hedelmäinen rooibos-yrttihauduke, joka sisältää hedelmänpalojen lisäksi vaniljaa, raastettua kookospähkinää ja kehäkukan terälehtiä.
Mitä THEODOR -tuotemerkin takana oikein on?
Guillaume Leleu, pieni pariisilainen teepuoti ja omistajan intohimoinen halu löytää maailmalta tuntemattomat ja salaiset pienet teeviljelmät, joista laadukkaimmat teelajit päätyvät THEODORin brändin alle.
THEODORin yrttihaudukkeet ovat tuoreita ja pehmeän makuisia. Kaikki on käsintehtyä aina kauniista peltipurkeista teesekoitusten valmistamiseen saakka.
Smoothien voi toki valmistaa myös muuhun hyvänmakuiseen rooibosjuomaan.
Smoothiesta tulee hieman tuhdimpi, kun siihen sekoittaa chia-siemeniä, kalsiumpitoisia seesaminsiemeniä, hyvälaatuista öljyä ja kookoskuitujauhoja. Siemenet tekeytyvät rooibosjuoman seassa sillä aikaa, kun banaaninpalat jäätyvät pakasteessa.
Välipalalla on väliä!
Tällä ohjeella valmistat noin litran rooibos-mansikkasmoothieta. Valmiista juomasta tulee 4 annosta.
2 banaania pakastettuna
3 dl vahvaa maustettua rooibosjuomaa
4 rkl chia-siemeniä
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
2 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
500 g suomalaisia mansikoita
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl ruokosokeria
1 rkl kookoskuitujauhoja*
2 tl vaniljasokeria
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
Koristeluun: kookoskuitujauhoja*
*Urtekramin luomutuote, saatu veloituksetta.
Ohje:
Kuori banaanit ja paloittele ne. Laita banaaninpalat muovipussiin ja jäädytä ne pakastimessa.
Keitä vahvanmakuinen rooibostee ja jäähdytä se. Sekoita teehen chia- ja seesaminsiemenet. Nosta seos jääkaappiin geeliytymään vähintään puoleksi tunniksi tai siksi aikaa, kun banaanit pakastuvat.
Lado jäädytetyt banaaninpalat, geeliytynyt rooibosjuoma, mansikat, tuorepuristettu sitruunan mehu, sokeri, kookoskuitujauho, vaniljasokeri ja suola tehosekoittimeen. Jauha samettiseksi smoothieksi.
Koristele kookoskuitujauholla ja nauti kylmänä!