Herkälle vatsalle sopiva suklainen proteiinipirtelö on maistuva välipala tai palautusjuoma treenien jälkeen. Juoma sisältää hyvin sulavaa kasviproteiinijauhetta sekä hyvälaatuisia rasvoja, jotka tukevat verensokerin tasaisena pysymistä. Moni herkkävatsainen voi myös hieman herkutella avokadolla, kunhan pitää määrän kohtuudessa.
Moni teki tammikuun alussa lupauksen paremmasta tai terveellisemmästä elämästä. Helmi- ja maaliskuu ovat kuitenkin valitettavasti niitä kuukausia, jolloin lupaukset alkavat ensimmäisen kerran kääntyä kohti vanhoja tottumuksia. Tämä näkyy muun muassa siinä, että kuntosaleilla on taas tilaa meille vakiotreenaajille.
Mikä ryhtiliikkeessä on niin vaikeaa?
Usein suurin kompastuskivi on siinä, että tavoitteet ovat ulkopuolelta annettuja tai niitä ohjaavat yleisesti hyväksytyt normit. Elämäntapojen pysyvään muuttamiseen tarvitaan nimittäin itseymmärrystä ja -arvostusta. Teet muutoksen siksi, koska se on sinulle tärkeää – et muiden takia.
Muistan itse nuoruudesta yhden uudenvuodenaaton, jolloin viiden hengen tyttöporukassa yksi esitti ääneen haluavansa laihtua uutena vuonna. Sen jälkeen jokainen esitti saman toiveen – minäkin – vaikka mitään tarvetta laihtumiselle ei edes ollut.
No, se kuuri loppuikin sitten lyhyeen.
Painonhallintatavoite voi toki olla ihan relevantti, jos paino on hiipinyt pikkuhiljaa sietokyvyn ylärajalle – ja eritoten, jos ylimääräisiä kiloja on päässyt kertymään vyötärölle.
Laillistettu ravitsemusterapeutti ja funktionaalisen ravitsemuksen asiantuntija Marja Ruuti kirjoittaa Terve maksa -kirjassaan, miten vaarallista vyötärölle kertynyt viskeraalinen rasva on. Se ei ole mikään kosmeettinen haitta vaan oikea tulehduspesäke, johon pitäisi suhtautua kuin ihoon kiinnittyneeseen punkkiin: se on saatava pois!
Muuten keho alkaa sairastaa.
Vyötärörasva sekoittaa elimistön rasva-aineenvaihdunnan, jolloin hiilihydraateista muodostetaan aina vaan enemmän rasvaa. Vyötäröllä oleva rasvakudos häiritsee hormonitasapainoa ja lisää estrogeenituotantoa, joka puolestaan tehostaa rasvan varastoitumista kehoon. Lisäksi se lähettää tulehduksen välittäjäaineita ympäri kehoa ja on yhteydessä moniin vakaviin sairauksiin, kuten rasvamaksaan, korkeaan verenpaineeseen, tyypin 2 diabetekseen ja muistisairauksiin.
Tutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen kärsii ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta. Kuulostaa vakavalta ongelmalta.
Kun maksasolut rasvoittuvat, maksa suurentuu ja sen toimintakyky heikkenee. Tällöin maksa ei kykene kunnolla käsittelemään ympäristöstä ja suolistosta tulevia myrkyllisiä aineita ja suolistobakteerien tuottamia aineenvaihduntatuotteita.
Käsittelemättömät myrkyt varastoidaan rasvakudokseen. Tämä kehoon kertyvä myrkkykuorma häiritsee hormonitoimintaa ja vaikuttaa haitallisesti vastustuskykyyn.
Ei siis mikään pikku juttu!
Voiko ihminen kärsiä rasvoittuneesta maksasta tai maksan heikentyneestä toiminnasta, vaikka hän olisi aivan ihannepainoinen?
Kyllä voi!
Painolukema ei nimittäin takaa sitä, että ihminen söisi terveellisesti ja tukisi elämäntavoillaan maksan hyvinvointia. Myös hoikilla ja langanlaihoilla voi olla ongelmia maksan kanssa.
Pahinta on, että maksan heikentynyt toiminta kuormittaa suolisto-parkaa, sillä maksa ja suolisto ovat aisapari, jotka vaikuttavat toistensa toimintakykyyn. Samalla tavalla suolistovaivat, kuten esimerkiksi ummetus tai suolen limakalvon vauriot, kuormittavat maksaa.
Maksan heikentynyt toiminta tarkoittaa siis käytännössä sitä, että myrkyt jäävät elimistöön muhimaan. Vähitellen olotilasta tulee aivan kamala: nukut huonosti, väsyttää kroonisesti, olo on nuutunut, kärsit aivosumusta ja aina vaan pahenevista vatsavaivoista, jotka eivät helpota, vaikka miten karttelisit FODMAPeja.
Joillakin maksan ongelmat näkyvät allergioina, ihon ja hiusten huonona kuntona tai kuukautishäiriöinä. Joku voi huomata muutoksia mielialassa siinä missä toinen kärsii toistuvista tulehduksista. Oireilu on yksilöllistä, kuten maksan toimintakapasiteettikin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että maksan hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa suoliston tervehdyttämisprosessia. Jos haluat saada suolistosi kuntoon, et voi laiminlyödä maksaasi.
Mitkä tekijät sitten kuormittavat maksaa?
Ehdottomasti suurin tekijä on puutteellinen ja epäterveellinen ruokavalio, jolloin elimistö ei saa tarvitsemiaan suojaravintoaineita. Maksaa rasittavat niin lääkkeet, synteettiset hormonit, nautintoaineet kuin ympäristömyrkytkin. Myös ruoan mukana tulevat torjunta-, lisä- ja säilöntäaineet kuormittavat maksaa.
Maksa joutuu koville myös kroonisessa stressissä, jolloin syntyy kudosvaurioita aiheuttavia happiradikaaleja. Ja kuten edellä jo totesin, myös suolisto-ongelmat ja huono ruoansulatus ovat maksalle kauhistus.
Maksan ja kehon myrkynpoistojärjestelmää on hoidettava päivittäin oikealla ruokavaliolla ja tarvittaessa myös ravintolisillä. Samat työkalut, joilla tervehdytät maksan toimintaa, auttavat sinua tarvittaessa karistamaan ylimääräiset kilot vyötäröltä.
Olen kehittänyt tähän sinulle avuksi Tervehdyttävä Detox -verkkokurssin, josta saat runsaasti käytännön työkaluja ja reseptejä maksan ja suoliston hellimiseen ja tervehdyttämiseen. Seuraava valmennusryhmä on juuri alkanut, ja ryhmään voi tulla mukaan 13.3.2022 saakka.
Lämpimästi tervetuloa kurssille – kohti hyvää oloa ja tervettä vatsaa! Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät kurssisivulta.
** Kaupallinen yhteistyö **
Tämän herkälle vatsalle sopivan suklaa-proteiinipirtelön kehittämiseen olen saanut sponsorituotteita Puhdistamolta. Kerron tässä muutamista lempituotteistani, joita resepti sisältää.
Pirtelössä on maustamatonta riisiproteiinijauhetta, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot hyvin imeytyvässä muodossa. Riisiproteiini on koostumukseltaan hieman jauhoinen, sillä siinä on mukana täysjyväriisin liukenematonta kuitua. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt riisiproteiinijauhetta, totuttele makuun aloittamalla hieman pienemmällä annoksella ja kasvata annoskokoa vähitellen.
Jos vatsasi kestää heraproteiinia, Puhdistamolta löytyy myös luomulaatuinen heraproteiinikonsentraatti, joka on koostumukseltaan laadukas ja hyvänmakuinen. Siinä on tosin hieman laktoosia, joten kaikkien masulle se ei sovi.
Tässä pirtelössä on myös runsaasti hyvälaatuisia rasvoja, kuten MCT-öljyä ja soijalesitiiniä. Rasvoilla saadaan pirtelöön kermainen suutuntuma. Ne myös tasaavat verensokeria ja pitävät hyvin nälän loitolla.
Neutraalinmakuinen MCT-öljy sisältää keskipitkiä rasvahappoja, jotka imeytyvät suoraan mahalaukusta ja buustaavat näin energiatasoa esim. liikuntasuorituksen jälkeen. Soijalesitiini puolestaan edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa ja tukee maksan normaalia toimintaa.
Yhden proteiinipirtelön (noin 3 dl) valmistamiseen tarvitset:
2 ½ dl kaura- tai mantelimaitoa
2 rkl maustamatonta riisiproteiinijauhetta*
1 ½ rkl raakakaakaojauhetta*
1 banaani
¼ – ½ avokado**
1 rkl MCT-öljyä*
1 rkl soijalesitiiniä*
½ tl Ceylonin kanelia
ripaus jauhettua vaniljaa
nestemäistä steviaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
Koristeeksi: tummaa luomusuklaata (70 %) rouhittuna
*Puhdistamon tuote, saatu veloituksetta uusien reseptien kehittämistä varten.
**Avokado sisältää FODMAP-yhdisteitä, mutta useimmat voivat syödä sitä kuitenkin pieniä määriä. Jos avokado ei sovi lainkaan vatsallesi, vaihda se kylmäpuristettuun avokadoöljyyn tai muuhun sinulle sopivaan rasvaan. FODMAP-yhdisteet ovat vesiliukoisia, joten avokadoöljyä voi nauttia turvallisin mielin. Öljy ei sisällä FODMAPeja.
Kuvausrekvisiitta on saatu lainaan Pentikiltä.
Ohje:
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha samettiseksi juomaksi. Tarkista maku. Jos kaipaat pirtelöön lisää makeutta, lisää muutama tippa nestemäistä steviaa tai hieman vaahterasiirappia.
Kumoa lasiin, ripottele pinnalle hieman rouhittua tummaa suklaata ja nauti!