Hellepäivien herkuksi kehittelin herkälle vatsalle sopivan jäätelön, jossa maistuvat hasselpähkinä ja suklaa. Kookosmaitoon valmistettu jätski sopii myös vegaanille ja maidottomaan ruokavalioon. Nautinnollista ja rentouttavaa kesää!
Kesä on itsensä hemmottelun aikaa.
On aika laiskotella ja löhötä kesälukemiston kanssa puutarhatuolissa. Olla mitään tekemätön ja aikaansaamaton. Sellainen ajattelin olla. Ainakin pari päivää, kunnes väsähdän ja alan taas touhottaa.
Kesä on parasta aikaa olla myös aktiivinen. Viileät aamut vetävät lenkkipolulle jo ennen auringonnousua, treeni kulkee, ja valoisat illat houkuttelevat istumaan iltaa ystävien kanssa ja grillaamaan kesäherkkuja.
Kesäruoat – ne vasta ihania ovat! Varsinkin luonnon antimista valmistetut.
En millään malta odottaa kotimaisia kasviksia, joita saan pian torilta. Tiedossa on myös perinteiset marjaöverit – siis päivä, jolloin vedän tuoreita mansikoita kerralla niin paljon, että todellakin tiedän syöneeni.
Meidän perheen kesäruoka on aina ollut hyvin kasvispainotteista. Grillissä kypsyvät niin tomaatit, kesäkurpitsat, munakoisot, paprikat, marinoidut porkkanat kuin kanafileet ja monet erilaiset kalat. Lisukkeena on aina raikas salaatti, josta ei vihreää puutu. Kun syö samalla kaavalla vuoden ympäri, ei tarvitse grillikauden jälkeen ihmetellä kesäkiloja.
Grillikauden lisäksi kesä voi olla myös loistava tilaisuus elämäntaparemontin aloittamiseen, jos et vielä ole siihen syystä tai toisesta pystynyt. Ei kannata odottaa syksyä, vaan käynnistää hyvinvoinninmetsästys saman tien. Syksyllä voi sitten entistä ehompana palata takaisin sorvin ääreen.
Elämäntaparemontti voi olla suurempi tai pienempi, mutta sen ensisijainen tavoite on viedä sinua eteenpäin kohti hyvää oloa ja tervettä vatsaa.
Usein kokonaisuus on pienten valintojen summa.
Tuskallisen luopumisajattelun sijaan voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, joissa epäterveellisen tai herkälle vatsalle huonosti sopivan ruoan vaihtaa terveelliseen ja vatsan hyvinvointia tukevaan ruokaan.
Sillä tavalla hyvinvointi lisääntyy aivan huomaamatta, ja voinnin kohentumisen myötä tulee halu jatkaa valitulla tiellä.
Minulle on ollut tärkeää löytää herkälle vatsalle sopivia jäätelöitä, jotka maistuvat hyvältä sekoittamatta vatsaa. Jostain syystä kaupan laktoosittomat jäätelöt eivät minulle sovi ja niiden sokerimäärä on kerta kaikkiaan vatsalleni liikaa. Joissakin jäätelöissä käytetään lisäksi tärkkelysmakeuttajia (glukoosisiirappia ja glukoosi-fruktoosisiirappia), jotka eivät myöskään sovi herkkävatsaisille.
Herkän vatsan kokkikoulu -ruokakirjasta löydät herkullisen mansikka-banaanijäätelön ja puolukkasorbetin ohjeen. Jos et ole vielä hankkinut kirjaa keittiöösi, tee se tänä kesänä! Lupaan, että löydät kirjasta paljon ideoita ja reseptejä, joita voit soveltaa herkän vatsasi hoitoon. Kaikkia ruokakirjojani voit lainata kirjastoista tai tilata niitä täältä.
Täältä blogista voit testata jätskihimoon mustikkajäädykettä, jonka voi valmistaa joko näyttävästi kakkuvuokaan, rennosti muovikulhoon tai pieniin silikonimuotteihin. Lakufanit voivat kokeilla ohjeellani sitruuna-lakritsipehmistä tai lakritsi-jogurttijäätelökakkua.
Tämän kesän jäätelöunelmassa maistuvat hasselpähkinä ja suklaa. Vegaanisen jätskin pohjalla on kookosmaito ja banaani, jonka sekaan pyöräytetään kaakaojauheella tuunattua hasselpähkinätahnaa. Hasselpähkinä sisältää hieman FODMAPeja, joten jos se ei sinulle sovi, vaihda se maapähkinätahnaan.
Jätskin makeutusaineena on banaanin lisäksi hieman vaahterasiirappia ja intiaanisokeria. Massaan voi upottaa vielä lisäksi saksanpähkinöitä, jos haluaa sekaan jotain rouskuvaa.
Hasselpähkinä-suklaajäätelön samettisen rakenteen taustalla on soijalesitiini, joka toimii tässä luontaisena emulgointiaineena. Soijalesitiini sitoo rasvan ja veden yhteen, minkä ansiosta jätskin rakenteesta ei tule hileistä. Suosittelen kokeilemaan!
Tämän kesäherkun myötä haluan toivottaa sinulle, rakas lukijani, leppoisaa ja aurinkoista kesää.
Pidä huolta itsestäsi Wayne W. Dyerin sanoin: ”Kun muutat ajattelutapaasi niin asiat, joita ajattelet, muuttuvat”.
Hasselpähkinä-suklaajäätelöön tarvitset
KOOKOSKERMASEOS:
2 tlk täysrasvaista kookosmaitoa (kermainen osa)
2 banaania
1 rkl soijalesitiiniä
3 rkl intiaanisokeria
(1-2 rkl kookosvettä tölkin pohjalta)
HASSELPÄHKINÄSEOS:
⅔ dl hasselpähkinätahnaa
5 kpl saksanpähkinää rouhittuna
4 rkl vaahterasiirappia
3 rkl raakakaakaojauhetta
½ tl jauhettua vaniljaa
ripaus Himalajan ruususuolaa
— Olen käyttänyt jäätelöreseptin kehittämiseen Ruohonjuuresta saatuja tuotteita —
Ohje:
Laita kookosmaitotölkit jääkaappiin noin neljäksi tunniksi. Kaavi lusikalla tehosekoittimeen tölkin yläosaan erottunut kermainen osa. Paloittele sekaan banaanit. Lisää soijalesitiini, intiaanisokeri ja lopuksi hieman kookosvettä, jos massa ei liiku blenderissä. Jauha samettiseksi. Tarkista maku ja lisää makeutta tarvittaessa.
Sekoita toisessa kulhossa huoneenlämpöiseen pähkinätahnaan saksanpähkinät, vaahterasiirappi, raakakaakaojauhe, vanilja ja suola.
Kaada kookoskermaseos hasselpähkinäseokseen ja nostele ainekset lastalla sekaisin. Massaa ei tarvitse täysin sekoittaa, vaan siihen voi jättää hieman epätasaista rakennetta.
Kumoa seos pakastimen kestävään, kannelliseen muovirasiaan (vetoisuudeltaan 1–2 litraa) ja pakasta noin 5–6 tuntia. Jäätelön rakenne kuohkeutuu, jos sekoitat sitä muutaman kerran sähkövatkaimella pakastamisen aikana. Nauti tuoreiden marjojen kera.
Vinkki: voit valmistaa jäätelön myös jäätelömuotteihin, jäätelökakkuvuokaan tai pieniin silikonivuokiin.
Mirja
14.6.2022 @ 09:13
Pitääkö soijalesitiini olla jauheena vai käykö rakeet..? Kumpaa itse käytät?
Pauliina Tervo
14.6.2022 @ 11:44
Käytän molempia. Kokemukseni mukaan jauhe on välttämätöntä vain kun tehdään raakasuklaata. Siinä rakeet eivät sekoitu.