HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Karpalo-chiakerroskiisseli

Karpalo-chiakerroskiisseli on raikas, maidoton välipala tai jälkiruoka. Jälkkärien ja herkkujen valmistuksessa kannattaa kokeilla suomalaisia, puhtaita kylmäpuristettuja marjatäysmehuja. Niissä on vahva ja aito marjan maku ilman lisä- ja säilöntäaineita.

Kirjoitin viime viikolla tattari-vihersmoothieen liittyvässä postauksessani pari sanaa kotimaisista marjatuoteista, joita sain paketillisen testattavaksi Marjatila Raitaniemeltä bloginäkyvyyttä vastaan.

Paketti tulikin juuri sopivasti, kun talven varalle täyteen ahdetut pakastimet alkavat ammottaa tyhjyyttään. Myös kaupoissa myytävissä suomalaisissa pakastemarjoissa alkaa jo olla saatavuusongelmia. Ulkomaisiin marjoihin en puolestani koske.

Tattari-vihersmoothie sai tuhdin C-vitamiinipläjäyksen kylmäpuristetusta tyrnitäysmehusta, josta onkin tullut lempparini. Kirpeä maku sopii erityisen hyvin tämän hetken makumieltymyksiini, ja keltaisella tyrnimehulla saa leipomuksiin pirtsakan aurinkoisen värin.

Tässä kevyessä jälkiruokareseptissä käytän Marjatila Raitaniemen kylmäpuristettua karpalotäysmehua. 

Kylmäpuristettu karpalotäysmehu on vahvanmakuista ja -väristä. Tuoksu on aito. Kirpeään mehuun ei ole lisätty sokeria eikä lisä- tai säilöntäaineita. Vitamiineja ja flavonoideja on senkin edestä.

Marjatila Raitaniemen hellävarainen kylmäpuristusmenelmä takaa ravintoaineiden säilymisen mehussa, ja jokaiselle marjalajille erikseen räätälöity pastörointilämpötila takaa elintarvikkeen turvallisuuden.

Mistä kylmäpuristetut marjaiset täysmehut tulevat, ja mitä puolen litran lasipulloissa tarkalleen ottaen on?

Marjatila Raitaniemi on erikoistunut kotimaisten marjojen viljelyyn sekä luomu- ja marjatuotteiden jatkojalostukseen. Yritys panostaa tuotteiden laatuun ja tuotekehittelyyn muun muassa yhteistyössä VTT:n kanssa. 

Marjatila Raitaniemen periaatteena on tuottaa puhtaita ja hyvälaatuisia marjoja ja marjatuotteita, kuten pakastemarjoja, mehuja ja marjajauheita, ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. 

Luomulle on kysyntää, sillä se on tae laadusta ja toiminnan eettisyydestä. 

Keskellä kauneinta Keski-Suomea, Keiteleen rannalla Konginkankaalla sijaitseva marjatila on perheyritys, jota pyörittävät Taina ja Ari Paakkunainen. Tilalla on vuosisatojen perinteet. 

Tainan isoisän suku muutti seudulle jo 1530-luvulla. Tainan isovanhemmat perustivat tilan 1900-luvun alkupuolella, jolloin toiminnan keskiössä olivat karjankasvatus ja peltojen viljely.

Taina tarttui tilan ohjaksiin vuonna 1998. Tuolloin toiminnan painopiste siirtyi puhtaisiin, suomalaisiin marjoihin.

Pariskunnalla on osaamista ja tietoa, jolla toimintaa on kehitetty systemaattisesti. Kun ravitsemusteknikko ja kemisti tekevät työtä yhteisen päämäärän eteen, ei lopputuloksen tasoa tarvitse piilotella.

Marjatuotteiden laatu puhuu puolestaan.

Toimintaa ei pyöritetä sinne päin, vaan suurella sydämellä ja tarkan laatujärjestelmän mukaisesti.

Marjatila Raitaniemi on palkittu muun muassa MTK:n myöntämällä laatustipendillä (2002) ja Pro Maaseutupalkinnolla (2005), joka myönnetään maaseudun tasapainoisesta kehittämisestä. Lisäksi marjatilalle on myönnetty ISO 9001 laatusertifikaatti (2006).

Karpalo on yksi tärkeimmistä luonnonmarjoistamme. Karpalon terveysvaikutuksien perässä ei tarvitse välttämättä lähteä soille samoilemaan. Marjatila Raitaniemen valikoimista saa karpaloa sekä pakastemarjoina, täysmehuna että jauheena.

Näiden tuotteiden mahdollisuuksista kuulet vielä kevään aikana blogissani. Juhlakauden kakkuja ei tarvitse väsätä ulkomaisista marjoista, kun lähempääkin löytyy.

Tämän maidottoman kerroskiisselin valkoinen osa valmistetaan riisikermasta. Riisikerma on nimestään huolimatta varsin kevyttä verrattuna lehmänmaidosta valmistettuun kermaan.

Eron huomaa maussa, sillä riisikermassa on rasvaa noin kolmasosa tavanomaisesta kermasta. Suurin ero on kuitenkin syönnin jälkeisessä olotilassa: tekisi mieli syödä toinenkin annos.

Riisikerman hyvä puoli on siinä, että se sopii maun ja ainesosien puolesta lähestulkoon kaikille. Joka asiassa ei tarvitse erikseen säätää.

Kerroskiisselin marjaisessa osassa kierrän marjamehun kuumentamisen chia-siementen avulla. Kun chia-siemenet laittaa karpalomehun sekaan, siemenet hyytelöityvät lusikoitavaksi ”jellyksi”. 

Nuorison mielestä jellyn suutuntuma on vähän sama kuin jos söisi karpalolle maistuvaa vadelmamelbaa. Ei paha! 

Lapsetkin voi näköjään saada hotkimaan superfoodeja.

Tällä ohjeella valmistat karpalo-chiakerroskiisselin neljälle

KARPALO-CHIAKIISSELI:
1 dl Marjatila Raitaniemen karpalotäysmehua
1 dl vettä
3 rkl raakaruokosokeria
5 rkl chia-siemeniä

RIISIKERMAKIISSELI:
5 dl riisikermaa
3 rkl maissitärkkelystä
3 rkl raakaruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl jauhettua kanelia
ripaus Himalajan ruususuolaa

Ohje:

Valmista ensin karpalo-chiakiisseli. Sekoita karpalotäysmehu, vesi ja sokeri keskenään. Sekoittele lusikalla hetki, jotta sokeri liukenee mehuun. 

Sekoita sokeroidun mehun joukkoon chia-siemenet ja anna seoksen geeliytyä lusikoitavan paksuksi. Sekoittele välillä hyytymisen aikana, jotta chia ei paakkuunnu tekeytyessään. Geeliytyminen kestää puolesta tunnista tuntiin.

Valmista riisikermakiisseli. Kaada kylmä riisikerma kerroskattilan haudutusosaan. Sekoita joukkoon maissitärkkelys, raakaruokosokeri, vaniljasokeri, kaneli ja ripaus suolaa.

Kuumenna riisikermaseosta vesihöyryssä koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee paksuhkoksi kiisseliksi. Jäähdytä valmis kiisseli laittamalla kattila kylmään veteen. Sekoita kiisseliä välillä jäähtymisen aikana.

Jaa puolet riisikermakiisselistä neljän lasin pohjalle. Jaa puolet karpalo-chiakiisselistä riisikermakiisselin päälle. Tee sen jälkeen laseihin toinen kerros lopuista riisikermakiisseleistä ja lusikoi loput punaisesta kiisselistä annosten päälle.

Nosta kerroskiisselit jähmettymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Nauti kylmänä!

4 Comments

  1. SP
    16.4.2015 @ 11:35

    Mitä riiskermaa käytät? Meillä on vauvan allergian myötä maitotuotteet pannassa, enkä ole tähän mennessä löytänyt kuin kookoskermaa joka olisi karrageeniton.

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    16.4.2015 @ 14:10

    Hyvä kysymys!

    Olen käyttänyt Rice Dream Cuisine -merkkistä riisikermaa, jonka sakeuttamisaineena todella käytetään karrageenia. Karrageeni on kiistelty lisäaine, jota käytetään jopa luomutuotteissa. Olen lukenut, että joidenkin mielestä karrageenilla voi olla yhteys vatsavaivoihin ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin, mutta ilmeisesti asiantuntijat pitävät tätä kuitenkin kiistanalaisena.

    Täytyy myöntää, että itse en ole asiaan kiinnittänyt juurikaan huomiota, kun karsittavaa on ollut muutenkin melkoisesti. Onneksi en ole huomannut, että karrageeni aiheuttaisi itselläni mitään vatsaongelmia, mutta jos näin on, niin silloin ainesosa on ainakin hyvä kiertää.

    Riisikerman sijaan kannattaa kokeilla EcoMilin mantelikermaa, mikäli manteli sopii. Se on hyvänmakuinen, karrageeniton luomutuote, joka sopii niin ruokiin kuin makeisiin herkkuihinkin.

    VASTAA

  3. Petra
    15.10.2021 @ 21:36

    Hei! Millä tuon riisikerman voisi korvata, käykö riisimaito? Kaupassa nimittäin oli tuo mainitsemasi kerma toimittajalta loppu, enkä oikein löytänyt sopivaa vaihtoehtoa tuotteelle.

    Haluaisin vielä kiittää sivustostasi, olen hiljattain joutunut aloittamaan fodmap-ruokavalion ja resepteistäsi olen saanut intoa aloitukseen, lämpimät kiitokset Sinulle 🙂 harkitsen Fodmap-kurssille osallistumista!

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      20.10.2021 @ 12:57

      Hei! Kiva kuulla, että olet päässyt ohjeillani ja resepteilläni alkuun FODMAP-ruokavaliossa.

      Tässä reseptissä olevan riisikerman voi vaihtaa kaura-, manteli- tai riisimaitoon. Jos haluaa kermaisemman koostumuksen, niin myös tölkkiin pakattu täysrasvainen (18 %) kookosmaito käy.

      VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram