maanantai, 16 helmikuu 2015 10:12

Kvinoa-kookosvohvelit

Nämä gluteenittomat ja maidottomat kvinoa-kookosvohvelit ovat ruokaisaa syötävää. Nuorison suosikkiosastoa. Voit valmistaa vohvelit myös ilman sokeria, jolloin ne toimivat hyvin suolaisten täytteiden kanssa.

Oli vuosi 1972. 

Hallitus tappeli. Suomessa järjestettiin ennenaikaiset eduskuntavaalit presidentti Kekkosen hajotettua puolueristiriitojen rasittaman hallituksen.

Tasa-arvo edistyi. Suomi sai ensimmäisen naismaaherran. 

Kansakunnan terveydentila koheni. Tuli kansanterveyslaki ja alueelliset terveyskeskukset. 

Kansanedustaja Aili Laitisen esitys valtiollisen bordellin perustamisesta torpattiin. Valtiojohtoinen bordelliyritys ei olisi ollut työväenhallituksen mieleen. Oli muitakin murheita.

Ihmisoikeudet kuitenkin laajenivat. Kuolemanrangaistus poistettiin Suomen rangaistusjärjestelmästä.

Siinä, missä Suomi ponnisteli hyvinvointivaltion kehittämiseksi, Tanska alkoi jo vihertää. Pioneerihenki, yhteisöllisyys ja ympäristötietoisuus nostivat päätään. 

Kuluttamisen ekologisuuteen uskoivat vasta idealistit. 

Lisbeth Damsgaard ja Ronnie McGrail kuuluivat näihin ”vihreisiin luomuintoilijoihin”. Heidän Kööpenhaminaan perustamansa kivijalkamyymälä, joka edusti luonnonmukaista, puhdasta ja yksinkertaista elämäntapaa, oli Urtekram-nimisen yrityksen lähtökohta. 

Damsgaardin ja McGrailin periaatteina olivat aikoinaan puhtaat raaka-aineet ja kestävän kehityksen edistäminen. Urtekram nojaa luomuelintarvikkeiden ja Reilun kaupan tuotteiden valmistuksessa edelleen samoihin periaatteisiin.

Urtekram tulee tanskankielen sanasta ”urtekræmmer”, jonka alkuperäinen merkitys kytkeytyy mausteita, lääkeyrttejä ja rohtoja myyvään kiertokauppiaaseen. Jos sanasta poimitaan jälkimmäinen osa, krammer, tarkoitetaan halausta.

Minua kiehtoo tämä kram; ajatus lämpimästä halauksesta.

Maailmassa tarvitaan kestävän kehityksen mukaista, reilua kohtelua kaikkia raaka-aineiden tuottajia kohtaan. Lupausta siitä, että maapallon aineellisia ja inhimillisiä resursseja ei nyysitä kuiviin. Luottamusta siihen, että tuotteiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä eläinten tai ihmisten hyvinvoinnille.

Urtekramin luomutuotteet ovat osa Herkän vatsan kokkikoulua.

Miksi juuri Urtekram?

Minulle tulee yrityksen tarinasta jotenkin mukava olo. Tiedän, millaista on työskennellä kiertokauppiaana. Luoda tyhjästä työn tekemisen edellytyksiä. Taistella yksinäisenä sieluna tuulimyllyjä vastaan.

Arvostan erityisesti sitä, että luomuelintarvikkeiden valmistuksessa rajoitetaan sallittujen lisä- ja torjunta-aineiden määrää. Luomutuotteisiin ei saa esimerkiksi lisätä keinotekoisia väri- ja makeutusaineita. Niissä ei myöskään ole aromivahventeita. Jos vatsa on oikein herkkänä, kaikki ylimääräinen vain ärsyttää sitä.

Tämä ei tarkoita sitä, että herkkävatsainen ei voisi käyttää tavanomaisia elintarvikkeita. Kyllä voi, ja käytän niitä itsekin.

Niukan talouden aikana luomutuotteet voi luokitella vaikka siihen hemmotteluosastoon. Eettinen ja kulinaarinen hyvä ei välttämättä edes ole kallista. Kaikki on suhteellista. Luomutuotteet maksavat hieman enemmän kuin tavalliset elintarvikkeet, mutta saat vastineeksi puhtaammat tuotteet, joiden tuottamisessa kunnioitetaan ihmisiä, eläimiä ja koko ekosysteemiä.

Olen äärettömän iloinen ja kiitollinen siitä, että omana aikanaan pioneerihengessä toimintansa aloittanut Urtekram on kurssimme yhteistyökumppani. Urtekramin monipuolisen tuotevalikoiman ansiosta pystyn huomioimaan kurssia varten suunnittelemissani resepteissä monet erilaiset ruoka-allergiat ja -rajoitukset.

FODMAP-ruokavalioon liittyvässä workshopissa pääset tutustumaan meille herkkävatsaisille valikoituihin luomutuotteisiin ja hakemaan uudenlaista inspiraatiota niin arkiseen kokkailuun kuin herkkuhetkiinkin.

Vastaavia vatsan ja suoliston hyvinvointia käsitteleviä ruokakursseja ei ole Suomessa aikaisemmin järjestetty. Kurssin tavoitteena on tarjota vertaistukea ja ratkaisuja vatsan hyvinvoinnin lisäämiseen. 

Nämä kvinoa-kookosvohvelit kuuluvat terveelliseen herkkuosastoon. Olen kehittänyt reseptin käyttämällä vohveleiden valmistamiseen Urtekramilta saatuja sponsorituotteita.

Kvinoa-kookosvohvelitaikinan pohjalla on kalsiumpitoiseen riisimaitoon keitetty kvinoapuuro, joka maustetaan ripauksella Himalajan suolaa, aitoa vaniljaa sisältävällä vaniljajauheella ja ekstraneitsytoliiviöljyllä.

Kvinoapuuron ohje on tahallisen väljä. Syö loput vaikka seuraavan päivän välipalana. Puuro on herkullista lämmitettynä marjojen ja hedelmien kanssa.

Kram ♥

Kahdeksaan vohveliin tarvitset:

KVINOAPUURO:
(tästä ohjeesta tulee noin 6 dl valmista puuroa)
7 dl Riisijuoma-kalsiumia*
1 tl Himalajan suolaa*
1 tl vaniljajauhetta*
2 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
2 ½ dl vaaleaa kvinoaa*

VOHVELITAIKINA:
4 dl valmista kvinoapuuroa
400 ml (1 tlk) täysrasvaista kookosmaitoa
2 munaa
2 rkl ruokosokeria*
½ tl Himalajan suolaa*
100 g gluteenittomia kaurajauhoja* 
40 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
40 g täysjyvämaissijauhoja*
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta*
2 tl leivinjauhetta*
3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä*

Tarjoiluun:
marjoja
paloiteltuja hedelmiä
vaniljajauheella* makeutettua laktoositonta vispikermaa tai vaahtoutuvaa kasvipohjaista kermaa

*Urtekramin tuote

Ohje:

Valmista ensin kvinoapuuro joko tavallisessa kattilassa tai kerroskattilassa höyryttämällä.

Mittaa kattilaan riisijuoma, suola, vaniljajauhe ja oliiviöljy. Kuumenna seos kiehumispisteeseen.

Huuhtele kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan, jotta kvinoan pinnalla oleva karvaanmakuinen saponiini poistuu. Lisää kvinoa kuumaan riisimaitoseokseen.

Keitä sekoitellen noin 35–45 minuuttia, kunnes jyvät saostuvat puuroksi.

Valmista sitten vohvelitaikina.

Sekoita kulhossa kvinoapuuro, kookosmaito, munat, sokeri ja suola.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot, psyllium ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos vispilällä vatkaten kvinoapuuro-kookosmaitoseokseen.

Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia.

Lämmitä kookosöljy juoksevaksi ja lisää se taikinaan juuri ennen paistamista.

Paista vohveleita. Niistä tulee ihanan rapeita ja ruokaisia.

Tarjoile marjojen, hedelmien ja vaniljalla maustetun kerman kera.

Huom! Vohvelitaikinaan tulevan kvinoapuuron voi vaihtaa myös hirssi- tai tattarihiutaleista keitettyyn puuroon.

Luettu 6601 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 16 tammikuu 2016 16:35