Pidetään lettukestit! Gluteenittomat ja maidottomat letut voi paistaa muurikkapannulla tai tavallisella lettupannulla. Onnistuneen lettutaikinan tunnistaa paitsi hyvästä mausta myös siitä, että voit kääntää letut heittämällä.
Syksy kutsuu, ja on aika palata arkeen.
Tiukinta näyttää tekevän tämän talon nuorisolla, joka viis veisasi unirytmistä kesäloman aikana. Aamupalaa syötiin kolmelta, ja lounasta kuuden pintaan – jos muistettiin. Loppuilta olikin sitten epämääräistä napsimista ja jääkaapilla notkumista.
Epäsäännöllinen syöntirytmi näkyi verensokerin heittelynä, minkä vuoksi ärsytyskynnys oli varsin matala. Voi toki olla, että helteet lisäsivät tuskakerrointa. Yhtä kaikki, verensokeripiikkien aiheuttamaa hiilarihimoa paikattiin säännöllisesti pikaruoalla ja makeilla herkuilla.
Salikortit menivät kesannolle, koska kuka hullu nyt näillä helteillä urheilee. Kestoviilennystä haettiin kaupan pakastealtaasta ja kylmäkaapista; tyhjiä tölkkejä ja pulloja kertyi monta kassillista.
Kuulostaako tutulta?
Moni aikuinenkin rentoutui kesän aikana siinä määrin, että viittasi kintaalla kaikille terveysjutuille. Koska nyt on kesä!
Jos näin kävi, se ei ole mikään katastrofi, jos palaat ruotuun ja aloitat taas itsestä huolehtimisen.
Jos joku nyt ihmettelee, että minkä takia puhun ruotuun palaamisesta tällaisen lettukuvan yhteydessä, voin sanoa, että minä en ole niitä tyyppejä, jotka kannustavat ihmisiä tiukkiin haasteisiin, ehdottomaan sokerilakkoon tai koviin supertreeneihin. Ihminen saa toki asettaa itselleen haasteita, kunhan ne ovat oikein mitoitettuja eivätkä kuormita tai stressaa kehoa.
Minä kannatan pikemminkin lempeitä aloituksia, joiden tavoitteena ovat pysyvät muutokset elämäntavoissa. Eli ala mieluummin tehdä sellaisia muutoksia, joita voit vaivatta jatkaa vaikka koko loppuelämän. Sillä tavalla pääset paljon pidemmälle, etkä joudu koko ajan palaamaan lähtöruutuun.
Terveemmän elämän askeleet voi aloittaa esimerkiksi vaihtotekniikalla, jossa suoliston hyvinvointia heikentäviä tapoja vaihdetaan terveyttä tukeviin. Se on paljon mielekkäämpää kuin ehdottomuuksiin meneminen.
Keräsin tähän 10 arkivinkkiä, joilla pääset alkuun:
- Jos liikunta on ollut tauolla, herättele keho eloon reippailla kävelylenkeillä ja lempeillä kehonhuoltotunneilla, kuten joogalla, pilateksella, FasciaMethodilla, bodybalancella tms. Kun saat kropan aktivoitua, voit lisätä tehoja. Muista, että sinun ei tarvitse olla kuukaudessa missään huippukunnossa – pääasia on, että opit nauttimaan liikunnasta ja otat sen osaksi arkeasi.
- Vaihda valkoinen sokeri intiaani- tai raakaruokosokeriin tai vaahterasiirappiin ja ala vähentää sokerin määrää kaikista leivonnaisista. Unohda ajatus siitä, että kun kerran makeita leivonnaisia syödään, niiden pitää kans olla makeita. Ei tarvitse. Leivonnaiset onnistuvat mainiosti ja maistuvat kaikille, vaikka niissä ei olisikaan puolta pussia sokeria. Jos lempireseptistäsi ei voi vähentää sokeria, etsi joku toinen resepti.
- Vaihda kaupan valmisherkut (keksit, korvapuustit, croissantit ja leivonnaiset) kotitekoisiin leivonnaisiin ja raakaherkkuihin, jolloin voit vaikuttaa makeutuksen ja rasvan laatuun ja määrään. Ruokakirjoissani on valtavasti terveyttä tukevia herkkureseptejä. Anna itsellesi lupa leipoa aina, kun tekee mieli ja pyydä ystävät kahville jakamaan herkkuhetket kanssasi. Tuntuu astetta mukavammalta.
- Vaihda karkit ja maitosuklaa tummaan suklaaseen (> 70 %) tai raakasuklaaseen. Eräs ystäväni ei ollut uskoa, että minulla on keittiössä oma suklaakaappi. No, se on oikeastaan vain yksi hylly, jolla pidän tämäntyyppisiä terveysherkkuja jemmassa. Niihin voi turvautua silloin, jos tekee mieli jotain pientä makeaa.
- Jos jätskihimo iskee, valmista suussa sulavaa marjasorbettia tai kotitekoista jäätelöä, joka ei ole niin makeaa kuin kaupan valmisjäätelöt. Jos et kestä odottamisen tuskaa, tee hyvisjäätelöä pakkaseen valmiiksi. Nauti aina ilman syyllisyyttä.
- Jos olet sokerikoukussa ja makeaa tekee mieli joka päivä, ota käyttöön kohdat 2,3,4 ja 5. Näiden toimenpiteiden lisäksi ala syödä enemmän oikeaa ruokaa ja lisää ruokavalioosi enemmän hyviä rasvoja. Rasvalla on uskomaton vaikutus verensokerin tasaisuuteen. Ja mitä vähemmän verensokeri heittelee, sitä vähemmän hiilarihimoja.
- Jos olet tottunut pupeltamaan leipää monta palaa päivässä, vaihda osa leivistä puuroihin ja tuorepuuroihin. Leipien tärkkelys on huonommin sulavaa kuin lempeästi haudutettujen puurojen, joten puurot sulavat paremmin ja tuntuvat siksi mukavammilta vatsassa. Jos joku sanoo, että puuroista ei ole mihinkään, niin olen eri mieltä. Kun puuron päälle lisää marjakeon, hieman kasviproteiinia ja lorauksen kylmäpuristettua öljyä, siitä saa mukavasti energiaa päivän touhuihin.
- Vaihda marjapiirakat marjapirtelöihin. Piirakat ovat ihania, mutta niilläkään ei voi joka päivä herkutella. Jos et mitään muuta terveystekoa ehdi tai jaksa joku päivä tehdä, nauti edes yksi marjapirtelö. Se voi olla aamu-, väli- tai iltapala. Lisää pirtelön joukkoon hieman kuitua (esim. pellavarouhetta, psylliumia tai kauralesettä) ja vähän kylmäpuristettua öljyä (esim. hamppu-, manteli-, avokado- tai MCT-öljy). Myös pähkinä- ja siementahnat tukevoittavat pirtelöä ja tekevät siitä ihanan kermaisen.
- Vaihda sokeri- ja alkoholipitoiset juomat veteen. Jos pelkkä vedenjuonti tökkii, laita vesikannuun tuoreita yrttejä, kurkkua tai yksi kotimainen luomuomena lohkottuna. Maku muuttuu merkittävästi.
- Jos ruokavaliossasi on paljon korjattavaa, ja tuntuu, että yksin et pääse puusta pitkään, aloita muutos verkkovalmennuksessani. Tervehdyttävä Detox -verkkokurssi on ollut monelle hyvä starttipaketti, joka tarjoaa runsaasti käytännön työkaluja elämäntapamuutoksen tekemiseen. Lue lisää detoxin hyödyistä ja ilmoittaudu kurssille täältä.
Meillä on sellainen perinne, että kesäloman loppumisen kunniaksi pidetään aina lettukestit. Tänä vuonna mieheni paistoi letut muurikkapannulla, mutta paistaminen onnistuu hyvin myös tavallista lettupannua käyttäen.
Hillot, marjat, kermat ja muut lisukkeet voi jokainen valita omaa vatsaa kuunnellen. Oma lempparini syntyy tuoreista marjoista, hedelmistä, vaahterasiirapista ja laktoosittomasta luomu kuohukermasta, johon sekoitan rahkaa tai turkkilaista jugurttia. Nami!
Pirteää ja energistä syksyä!
Tällä ohjeella tulee noin 15–20 keskikokoista lettua
1 l kaura- tai mantelimaitoa
4 kananmunaa
2 rkl intiaani- tai raakaruokosokeria
1–1,5 tl Himalajan ruususuolaa
2 dl kaurajauhoja (G)
1 dl tattarijauhoja
1 dl täysjyvämaissijauhoja
1 rkl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax, Farina tai fiberHusk)
50 g voita, gheetä tai oliiviöljyä
Paistamiseen: voita tai gheetä
— Klassisen kauniit lasiastiat on saatu kuvauslainaan Pentikiltä. —
Ohje:
Yhdistä leivontakulhossa kasvimaito, munat, sokeri ja suola (Huom. suolan määrä kannattaa säätää sen mukaan, miten makeaa kasvimaitoa käytät).
Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne vispilällä vatkaten maitoseokseen.
Anna taikinan tekeytyä 15 minuuttia. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Paista kauniin ruskeita lettuja ja tarjoile marjojen, hedelmänpalojen ja muiden herkkujen kera.