HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

linssiletut

Tämä on reseptimaistiainen Rakas keho! -verkkokurssin resepteistä. Gluteenittomissa ja maidottomissa linssiletuissa on runsaasti hyvin sulavaa kasviproteiinia ja hyvien suolistopöpöjen rakastamaa prebioottista kuitua. Maista ja totea itse, miten herkkuhetkikin voi tehdä hyvää paitsi makunystyröille myös suolistolle!

Julkisuudessa käydään runsaasti keskustelua hiilihydraateista ja sokerista, mikä on hyvä asia. Länsimainen ruokavalio sisältää nimittäin runsaasti höttöhiilareita, joista elimistö ei hyödy mitenkään.

Nopeat hiilihydraatit nostavat nopeasti verensokeria, mikä puolestaan nostaa stressihormoni kortisolin tasoa. Verensokerin voimakas nousu on siis yksi elimistön stressitekijöistä.

Kun verensokeri romahtaa, syntyy uusi nälkä, väsymyksen tunne, ärtymys ja makeanhimo, vaikka edellinen syöntikerta olisikin ollut energiamäärältään riittävä. Jos verensokerin voimakas vaihtelu määrittää päivän syöntirytmiä, ollaan ennen pitkää pulassa: keskivartalo pyöristyy ja syntyy monia aineenvaihdunnallisia ja hormonaalisia ongelmia.

linssiletut1

Hiilihydraattikeskusteluissa unohdetaan kuitenkin usein se, että hiilihydraattien laaduissa on eroja. Ei ole yhdentekevää, millaisia hiilihydraatteja nautit.

Keho tarvitsee hiilihydraatteja moniin eri toimintoihin. Aivot, punasolut, lihakset ja munuaiset käyttävät kaikki hiilihydraateista pilkottua glukoosia energianlähteenään. Hiilihydraatteja tarvitaan myös rasvojen aineenvaihduntaan, sillä ilman niitä rasva palaa epätäydellisesti.

Hiilihydraatit toimivat elimistön rakennekomponentteina. Ne muun muassa säätelevät kaikkien solujen kasvua ja kehitystä.

Hiilihydraattipitoiset ruoat sisältävät imeytymättömiä kuituja, joilla ruokitaan suoliston hyviä pöpöjä ja parannetaan niiden aineenvaihduntaa. Hyvät suolistomikrobit muodostavat sulamattomista kuiduista energiaa ja lyhytketjuisia rasvahappoja, joita tarvitaan suolen limakalvon rakentumiseen.

Kuidut ovat välttämättömiä siksikin, että ne tasaavat verensokeria, lisäävät kylläisyyttä ja parantavat sokeriaineenvaihduntaa.

On myös tutkittu, että runsaasti kuituja syövät saavat ruokavaliostaan 10 % vähemmän energiaa verrattuna vähäkuituisesti syövään. Tämä johtuu siitä, että kuiduissa on kyllä kaloreita, mutta ne eivät sulamattomina ruoka-aineina siirry elimistön käyttöön.

Siksi terveyttä, suoliston tasapainoa ja painonhallintaa tukevassa ruokavaliossa tarvitaan runsaasti erilaisia kuituja.

Tärkeimmät kuidunlähteet löytyvät kasviksista, juureksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljoista, jotka herkkävatsainen nauttii luontaisesti gluteenittomina. Eläinkunnan tuotteet eivät sisällä kuituja laisinkaan.

linssiletut7

Minulta kysytään usein sitä, saako suolistoystävällisessä ruokavaliossa herkutella vai tarvitaanko ehdoton kieltolinja sokerin suhteen.

Kyllä saa herkutella, mutta opettele tekemään se herkkää suolistoa kunnioittaen.

Ehdottomiin kieltolinjoihin en usko ensinkään. Niitä jaksaa yleensä noudattaa jonkun aikaa, mutta mitä kauemmin venyttää tahdonvoimaansa taistelemalla sokeriherkkujen houkutusta vastaan, sitä varmemmin jonain päivänä repsahtaa ja heittää terveelliset elämäntavat romukoppaan liian työläinä ja kuluttavina.

Herkuttelussakin voi kuitenkin ottaa askeleen eteenpäin, unohtaa älyttömät sokeriöverit ja vehnähötöt ja nauttia sellaisia herkkuja, joiden syömisestä jää hyvä olo vatsaan.

Näissä linssiletuissa on runsaasti hyvin sulavaa kasviproteiinia ja hyvien suolistopöpöjen rakastamaa prebioottista kuitua. Maista ja totea itse, miten herkkuhetkikin voi tehdä hyvää paitsi makunystyröille myös suolistolle!

Ja jos muuten tuntuu siltä, että tarvitset apua suoliston tervehdyttämiseen, ruokavalion muokkaamiseen, aineenvaihdunnallisten ongelmien korjaamiseen tai painonhallintaan, niin lähde mukaan Rakas keho! -verkkokurssille

Tämä linssilettujen ohje on yksi Rakas keho! -verkkokurssin resepteistä. Painonhallintaa tukeva ruoka on siis parhaimmillaan näin herkullista!

linssiletut5

Tällä reseptillä syntyy noin 40 pientä linssilettua.

Ainekset:
1 pkt (230/380 g) tölkkiin säilöttyjä punaisia linssejä
6 dl mantelimaitoa
3 kananmunaa
½ dl oliiviöljyä
¾ tl Himalajan ruususuolaa
1 tl fenkolijauhetta
ripaus mustapippuria myllystä
1 dl täysjyväriisijauhoja
1 dl kaurajauhoja (G)
1 tl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Puhdistamo, finax, Farina tai fiberHusk)

Paistamiseen: voita / gheetä / kylmäpuristettua kookosöljyä

Täytteeksi sopivat:
marjasurvos / tuoreet tai pakastemarjat
banaaninpalat tai muut hedelmänpalat
turkkilainen jogurtti (makeuta vaahterasiirapilla ja vaniljalla)
laktoositon kuohukerma tai kookoskerma
vaahterasiirappi / hunaja (jos vatsalle sopii)
suolaiset täytteet

linssiletut4

Ohje:

Kaada linssit siivilään, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta kuivaksi. Kumoa linssit kulhoon ja lisää 1 dl mantelimaitoa. Jauha sauvasekoittimella niin kauan, että saat aivan sileän massan.

Lisää loput maidot ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää munat, oliiviöljy, suola, fenkolijauhe ja mustapippuri.

Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja psyllium. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten, jotta psyllium ei paakkuunnu. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia.

Paista voissa kauniin ruskeita pikkulettuja. Nauti haluamiesi täytteiden kera.

8 Comments

  1. Liisi
    14.3.2022 @ 12:02

    Hei, voiko tuon fenkolin korvata jollain ku ei löytynytkään kotoa?

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      14.3.2022 @ 12:14

      Sen voi halutessaan jättää vaikka poiskin. Fenkoli tuo hieman anismaista vivahdetta lettuihin, mutta se ei tosiaan ole mikään välttämätön ainesosa.

      VASTAA

  2. Liisi
    14.3.2022 @ 14:22

    Kiitos tästä ohjeesta! Tein ilman fenkolia ja maistui lapsillekin hyvin ❤️ toki makean hillon kera, mutta kehuivat hyvän makuisiksi lätyiksi. 😊

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      17.3.2022 @ 10:43

      Kiva kuulla, että maistui 😊

      VASTAA

  3. Sofia
    25.3.2022 @ 19:03

    Hei! Aloittelen juuri fodmap-ruokavaliota, ja kummastuin hieman tästä linssireseptistä- ne kun taitavat olla jokaisella vältettävien ruokien listalla. Eikös nimenomaan prebiootit aiheuta kipuilua ja muita oireita ibs:stä kärsiville, ja niitä tulisi välttää? Olenko ymmärtänyt ihan väärin?

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      1.4.2022 @ 16:31

      Hei! Tavallaan olet ymmärtänyt ihan oikein. Linssit ovat FODMAP-pitoisia, mutta niissäkin on eroja. Pahvitölkkiin säilöntänesteeseen pakatut, valmiiksi kypsennetyt linssit eivät ole niin FODMAP-pitoisia kuin muut linssit, sillä tässä versiossa suurin osa FODMAPeista liukenee säilöntäveteen. Säilöntäneste kaadetaan pois siivilän läpi ja linssit huuhdellaan juoksevalla vedellä ennen käyttöä. Monashin yliopiston mukaan sopiva annoskoko on noin 50-65 g. Kannattaa kokeilla!

      VASTAA

  4. Kirsi
    28.5.2022 @ 07:10

    Hei. Mihin mantelimaidon voisi vaihtaa?

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      31.5.2022 @ 16:50

      Mantelimaidon sijaan voi käyttää mitä tahansa kasvipohjaista maitoa tai sitten ihan vettä.

      VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram