maanantai, 26 tammikuu 2015 09:11

Lohta sitruuna-juurespedillä

Uunissa paistetun lohen alta paljastuvat sitruunalla sävytetyt juurekset. Rasvainen kala raikastuu sopivasti jogurttikastikkeella.

Viime viikolla alkoi ruoan hintasota. Olin varovaisen innostunut. Alkuinnostuksen jälkeen hinta-ale alkoi näyttää vitsiltä. Syntyi mieletön kohina, jossa kukaan ei oikein kuullut toistensa näkemyksiä.

Kaksi suurta esitti hyväntekijää. Alkutuottajat häviäjää. Kuluttajat hermostuivat tajutessaan, että heidän rahojaan on nyysitty kaikki nämä vuodet.

Tajusin, että erikoisruokavaliota noudattavalle ei kermajuuston, sokeroitujen jogurttien, Reissumiehen ja rasvattoman maidon hintojen alennus tuota suurtakaan iloa.

Ylen A-studion tekemän kyselyn mukaan suomalaiset olisivat halunneet erityisesti hedelmien, vihannesten ja kalan hintojen laskua. Kaupan alalla oli asiasta ihan toinen käsitys. Maito, leipä ja juusto ovat kuulemma sellaisia perustuotteita, joita kuluttajat eniten ostavat.

Minun mielipidettäni ei kysytty, mutta ei se mitään.

Eniten minua huvitti hintasotakeskustelussa se, että duopolin edustajat perustelivat hinnan alennuksia sillä, että suomalaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana ostaneet vähenevässä määrin ruokaa.

Onko se huono asia?

Eihän tämä kansa ainakaan THL:n tekemien tutkimusten mukaan ole nälkään nääntymässä.

Ostetun ruoan määrä on varsin yksipuolinen ruokakulutuksen mittari. Se mittaa huonosti ostetun ruoan laatua. Terveyttä edistävien ja ylläpitävien ruokien hintoihin ei juuri koskettu.

Tai no, lähikaupassa perunapussin hinta laski 7 senttiä.

Helpotti tosi paljon.

Samaan aikaan nuoriso sai tuulettamisen aihetta: puolentoistalitran aito kokis maksaa samaisessa lähikaupassa enää euron. Tuplapäkissä.

FODMAP-ruokavalion myötä olen ostanut viime vuoden aikana vähemmän ruokaa kuin mitä ikinä. Ruokavaliosta on jäänyt pois joitakin terveellisiä ja hyviä raaka-aineita mutta myös valtavan paljon ravintoköyhää höpettä.

Ruokakustannukset eivät ole laskeneet. Päinvastoin. Tarkemmin valikoidut raaka-aineet ja erikoistuotteet ne vasta maksavatkin.

Hintasodan sijaan olisi kiinnostavaa käydä keskustelua ruoan laadusta. Miksi terveellinen on niin kallista ja pitkälle jalostettu halpaa? Ja miksi juuri ravintoaineiden näkökulmasta mitään tekemättömiä tuotteita myydään hinta-alen jälkeen entistä halvemmalla? Kuka siitä hyötyy ja kenen kustannuksella?

Turhia kysymyksiä, jos tarkemmin miettii. Herkkävatsainen tekee ostosvalinnat joka tapauksessa omalla tavallaan: vatsa edellä.

Hyvinvoinnilla on hintansa.

Tällä reseptillä valmistat yhtä aikaa sekä kalan että juurekset. Perunasta, porkkanasta ja lantusta tulee hyvänmakuisia, kun ne pyöräytetään ennen uuniin laittamista sitruuna-öljymarinadissa. Maustamaton jogurtti antaa raikkautta rasvaiselle kalalle.

Leppoisia ruokailuhetkiä!

Ohje on neljälle:

600 g lohifilee
ripaus Himalajan suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Juurekset:
6 jauhoista perunaa
2 porkkanaa
iso pala lanttua

Sitruuna-öljymarinadi juureksille:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
2 tl kuivattua ruohosipulia
½ tl Himalajan suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Jogurttikastike:
300 g laktoositonta luonnonjogurttia
1 tl kookossokeria
½ tl jauhettua paprikaa
½ tl Himalajan suolaa
kourallinen sitruunamelissaa varsineen silputtuna
ripaus mustapippuria myllystä

Uunivuokaan: loraus oliiviöljyä

Ohje:

Mausta lohifilee suolalla ja mustapippurilla. Jätä kala huoneenlämpöön maustumaan puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. (Itse käytän tämän ruoan paistamisessa uunin grillivastusta ja alalämpöä yhtä aikaa.)

Kuori perunat, porkkanat ja lanttu. Viipaloi perunat ja porkkanat. Paloittele lanttu pieniksi kuutioiksi.

Yhdistä kaikki öljymarinadin ainekset kulhossa. Sekoita juurekset sitruuna-öljymarinadin joukkoon.

Lorauta uunivuokaan hieman oliiviöljyä. Kaada juurekset uunivuokaan. Paista juureksia uunin alatasossa kymmenen minuuttia.

Sillä aikaa, kun juurekset esipaistuvat, sekoita keskenään kaikki jogurttikastikkeen ainekset.

Ota esikypsennetyt juurekset uunista ja valuta jogurttikastike juuresten päälle.

Aseta lohifilee haarukalla tai kalapiikillä uunivuokaan päällimmäiseksi nahkapuoli ylöspäin.

Jatka paistamista uunin keskitasossa vielä 35–40 minuuttia tai kunnes kala on haluamassasi kypsyydessä.

Poista nahka kalan päältä. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

Luettu 7881 kertaa Viimeksi muutettu sunnuntai, 12 kesäkuu 2016 16:46
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Vatsaa hellivä lohikeitto Yrtti-lohipihvit »