Laadukkailla mausteilla ja upeilla luomutuotteilla tavallinen arkiruoka muuttuu hienoksi makuelämykseksi. Lempeän mausteinen ruoka hellii myös herkkää vatsaa.
Herkän vatsan kokkikurssit starttasivat tällä viikolla. Mukana oli kahden ”innokkaan ja hurmaavan valovoimaisen vetäjän” (oliko vähän kiva lukea tällainen kurssipalautteesta!) lisäksi mieletön määrä naisenergiaa.
Kurssin yhtenä tavoitteena oli opetella yhdessä kokkaamaan hyvänmakuista ja terveellistä ruokaa, joka sopii kaikille. Hyvä olo jatkuu vielä syömisen jälkeenkin, mikäli ruoanlaitossa lähdetään liikkeelle herkkävatsaisille sopivista ainesosista.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että muiden perheenjäsenten tai kahvipöytään istahtavien vieraiden pitäisi kärsiä erikoisruokavaliota noudattavien rajoituksista. Ruoan ja gluteenittomien leivonnaisten pitää vain olla niin hyviä, että niitä todellakin kehtaa tarjoilla jokaiselle.
Joku nainen heittikin kurssilla, että tarviiko muille edes kertoa, jos heille tarjoaa gluteenitonta leipää. Niinpä.
Tähän workshoppiin laadittujen reseptien piti olla laktoosittomia, maidottomia, pähkinättömiä, mantelittomia, gluteenittomia, refluksikoille sopivia sekä tietysti FODMAPittomia.
Sanon suoraan: yhtälö oli aika haastava, ja reseptien suunnitteluun ja testaamiseen meni melkoisesti aikaa. Lopputulos oli reseptien osalta kuitenkin se, mitä halusin.
Palautteen mukaan kokatut ruoat olivat ”maukkaita ja ihania, joista voi itsekin kotona kokeilla kaikkea kivaa”.
Eräs kurssilainen iloitsi siitä, että ”näillä ohjeilla onnistuu myös ei-paljon-kokkaava-noviisi”.
Kurssille osallistunut Anne J. kirjoitti kurssipalautteessaan näin: ”Kurssilla oli parasta uusien mausteiden sekä ruoka-aineiden käyttö ruoan valmistuksessa”.
Joku ehkä ajattelee, että tämä kiitos oli osoitettu minulle.
Minä ojentaisin tämän ruusun kyllä eteenpäin kurssin yhteistyökumppaneille: Keskisen Myllylle, Mill & Mortarille ja Urtekramille. Ilman yhteistyökumppaneilta saatuja sponsorituotteita, näitä kursseja ei voitaisi edes järjestää. Toiseksi, rajoittuneessa ruokavaliossa on mielestäni pakko käyttää uusia mausteita ja raaka-aineita, jotta ruoasta saadaan riittävän monipuolista, ravintorikasta ja maistuvaa. Näillä tuotteilla se onnistui.
Ihanat mausteet, laadukkaat raaka-aineet ja luomutuotteet ovat hyvä lähtökohta kokkailuun ja sitä kautta hyvään oloon. Ne ovat jo itsessään arjen pientä luksusta, jotka nostavat hyvinvoinnin ja kokkaamisen tasoa. Uusia makumaailmoja avaavien tuotteiden äärellä on helppo inspiroitua.
Usein tutut ruoat muuttuvat uusiksi makuelämyksiksi yllättävän pienillä jutuilla. Hyvänä esimerkkinä toimii riisi tai kvinoa, joista saa hienostuneemman lisukkeen keittämällä jyviä laadukkaan oliiviöljyn, sahramin, laakerinlehden, kanelitangon, neilikan, kardemumman ja kurkuman kanssa.
Mausteiden ja uusien ruoka-aineiden käyttö ei tee ruoanlaitosta yhtään vaikeampaa eikä hitaampaa. Moni kurssilainen yllättyikin siitä, miten helposti ja nopeasti hyvänmakuinen ruoka valmistui.
Kurssilla myös huomasimme, miten huolella valitut raaka-aineet ja aromikkaat mausteet kantavat, vaikka reseptistä pitäisikin karsia joitakin itselle epäsopivia ainesosia pois.
Esimerkiksi tästä kanaruoasta valmistimme kurssilla kaksi eri versiota. Toinen marinadi sopi herkkävatsaisille, ja toisesta poistimme närästystä ja refluksioireita aiheuttavat raaka-aineet, kuten sitruunamehun, ruohosipulin ja mustapippurin.
Jälkimmäiseen sekoitimme sitruunamehun sijaan hieman Sverigeskafferietin kylmäpuristettua Basilika-rapsiöljyä makua antamaan.
Toinen kokeilemisen arvoinen öljy on Sverigeskafferietin valmistama kylmäpuristettu Sitruuna-rapsiöljy. Maustetuissa öljyissä on sama raikkaus, tuoksu ja aromi kuin jos käyttäisit oikeaa basilikaa tai sitruunaa.
Näitä luonnollisilla aromeilla maustettuja öljyjä dippailimme myös tuoreen gluteenittoman leivän kanssa. Ja erittäin kiehtova yhdistelmä syntyi, kun lautaselle kaatoi Urtekramin kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä ja lorautti sekaan Sverigeskafferietin Puolukka-balsamicoa. Nami!
Kurssipalautteita oli kiva lukea. Niiden pohjalta voimme myös kehittää toimintaamme. Paras palaute oli kuitenkin nähdä näissä naisissa oivaltamisen iloa ja yhdessä tekemisen meininkiä sekä halua tehdä työtä oman hyvinvoinnin eteen.
Kun itse voi hyvin, on energiaa tehdä hyvää muillekin.
Olisiko tänä keväänä aika suunnata katse ravintoon?
Näillä eväillä kohti aurinkoa ja hyvää oloa!
Tällä ohjeella valmistat herkullisen kana-aterian neljälle:
noin ½ kg maustamatonta broilerin fileetä
Marinadi:
½ dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
2 rkl sitruunan mehua tai Sverigeskafferiet Basilika-rapsiöljyä**
1 tl kookossokeria*
1 tl jauhettua inkivääriä**
1 tl jauhettua paprikaa**
1 tl jauhettua kurkumaa**
1 tl kuivattua sitruunatimjamia**
2 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl Himalajan ruususuolaa*
reilusti mustapippuria myllystä**
Pannulle: ½ dl vettä
Lisäksi:
3 tomaattia
3 laakerinlehteä
1 dl täysrasvaista kookosmaitoa
½ dl kookoskuitujauhoja*
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
Uunivuokaan: loraus kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta
** Mill & Mortarin luomumauste, saatu veloituksetta
Ohje:
Ota broilerinfileet huoneenlämpöön ja paloittele ne sopivankokoisiksi suupaloiksi.
Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Pyöräytä kananpalat marinadin sekaan. Anna kanojen maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuumenna vesi paistinpannulla. Kumoa marinoidut kananpalat kuumalle pannulle. Huuhtele marinadinjäämät kulhosta ja kaada ne pannulle. Lisää laakerinlehdet. Paista kananpaloja viisi minuuttia koko ajan käännellen.
Huuhdo ja pilko tomaatit ja lisää ne pannulle. Lisää hienonnettu sitruunamelissa ja jatka hauduttamista vielä viisi minuuttia.
Sekoita joukkoon kookosmaito ja kookoskuitujauho. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä. Tarkista maku.
Kumoa kananpalat oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan. Paista uunin keskitasossa 30 minuuttia.
Valmista sahramiriisi tai -kvinoa sillä aikaa, kun kana hautuu ja mureutuu uunissa. Sahramiriisin idea on Seija Vilénin ja Anna Kortesalmen teoksesta Sormet sahramissa – Ruokaa ja kirjoja Intiasta. Tämä ohje poikkeaa alkuperäisestä reseptistä niin tekotavan kuin joidenkin raaka-aineiden osalta.
Kurssilla valmistimme lisukkeen ravintorikkaasta kvinoasta, joka päihittää ravintoarvoissa monet muut lisukkeet. Eräs kurssilainen maistoi ensimmäistä kertaa sahramikvinoaa ja kehui sitä oitis paljon paremmaksi kuin riisi!
Kannattaa kokeilla!
SAHRAMIRIISIKAKUT
Tällä ohjeella valmistat kana- tai kasvisruoan lisukkeeksi sahramiriisiä tai -kvinoaa neljälle
4 dl vettä
2 dl basmatiriisiä tai täysjyväriisiä tai kvinoaa
loraus kylmäpuristettua extraneitsytoliiviöljyä
ripaus sahraminsäikeitä
½ tl Himalajan ruususuolaa
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
4 kpl kokonaista neilikkaa
ripaus vihreää jauhettua kardemummaa
½ tl jauhettua kurkumaa
Koristeluun: unikonsiemeniä tai kuorellisia seesaminsiemeniä
— Tuotteet saatu veloituksetta Urtekramilta ja Mill & Mortarilta —
Ohje:
Laita vesi kuumenemaan kattilaan. Huuhtele riisi siivilässä ja lisää se kattilaan ennen kuin vesi alkaa kiehua. Jos valmistat lisukkeen kvinoasta, huuhtele se pakkauksen ohjeen mukaan ennen kattilaan laittamista.
Lisää kattilaan hieman oliiviöljyä, suola sekä kaikki mausteet. Murenna sahraminlangat sormien välissä, jotta sahramin aromi leviää tasaisesti riisin sekaan. Jauha kokonaiset neilikat morttelissa ennen kuin lisäät ne keitokseen.
Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen niin kauan, että vesi on kokonaan imeytynyt riisinjyviin tai kvinoaan. Poista kanelitanko ja laakerinlehti.
Nosta kattilasta desin maustemitalla neljä pientä riisi- tai kvinoakakkusta ja aseta ne tarjoilulautaselle. Viimeistele annokset siemenillä. Voit tarjoilla sahramilisukkeen myös suoraan tarjoilukulhosta.