tiistai, 28 heinäkuu 2015 18:06

Lakritsissa haudutettu kana ja lehtikaalimuhennos

Kurkistus pataan: lakritsimarinoidun kanan alta paljastuu herkullisen makuinen lehtikaalimuhennos. Tällä ohjeella valmistat kerralla samassa padassa pääruoan, trendikkään kasvislisukkeen ja kanakastikkeen

"Voi miten kaunis sä olit tuossa kuvassa – noin pitkät hiukset ja ilman silmälaseja".

Aikuinen ei aina kuule lapsen suusta haluamaansa.

Silmälasien aiheuttamaa muutosta ulkonäölleni en ole päivääkään harmitellut. Sen sijaan kymmenen vuoden takainen hiustenlähtö on kieltämättä ottanut hieman koville.

Sulkasato ei naisen mielialaa kohenna ulkonäkökeskeisessä ajassa.

Sulkasato kytkeytyy virallisesti lintujen luonnolliseen höyhenpeitteen uusiutumiseen. Sama ilmiö ei ole toivottavaa ihmisrodun puolella, mistä syystä hiustenlähtö aiheuttaakin usein emotionaalisen kriisin.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski esittää eilisessä Hesarin uutisessa, että yleisimmät syyt hiustenlähtöön löytyvät kehon tulehdustilasta, ravinnon vajauksesta, stressistä ja hormonaalisista tekijöistä. Yksittäisen syyn sijaan hiustenlähdön taustalla on yleensä aina monta tekijää.

Artikkeli kolahti.

Muistan ajan, jolloin pitkä, lasimaisen sileä tukkani alkoi karheutua. Pikku hiljaa koko hiuslaatu muuttui. Parturini suositteli vaihtamaan rakennetta tuovat hiustenhoitotuotteet silottaviin.

Kosmetiikka ei auttanut.

Päivän aikana poninhännälle sitaistu tukkani takkuuntui niskasta, ja selvittelyn tuloksena hiusharjasta irtosi aina kourallinen hiuksia. Tuntui, että pää tyhjenee lopullisesti.

Tyypillinen suomalainen vanhenevan naisen hius, parturini lohdutti.

Eniten ärsytti se, että mieheni ei suostunut näkemään koko hiusongelmaa. Kuulemma liioittelin.

Esittelin kerran miehelleni föönäyksen jälkeen pystyyn noussutta vauvatukkaani todistaakseni, että minä todella kärsin hiustenlähdöstä.

Kauhistelun sijaan hän kehotti minua kurittamaan itsepäisiä hiuksia hiusvahalla.

Lopulta kynitin tukkani lyhyeksi ja päätin alistua kohtalooni: olen poikkeus suvun pitkätukkaisten vanhenevien naisten joukossa.

Tuolloin kukaan ei kertonut minulle, että ravinto on merkittävin hiusten hyvinvointiin vaikuttava tekijä.

Hius saa ravinnon ainoastaan siitä, mitä ihminen syö, hiustutkija muistuttaa. Mitään muita rakennusaineita ei yksinkertaisesti ole.

Hagros-Koski vertaa ihmisen hiuksia osuvasti kasveihin, jotka kukoistavat parhaiten silloin, kun ne saavat monipuolisesti ravinteita ja vettä. Tämän lisäksi hiusten hyvinvointiin tarvitaan riittävästi unta ja liikuntaa.

Kokemukseni pohjalta uskon joka sanan.

Suolisto-ongelmien ja ravintoaineiden imeytymättömyyden lisäksi kärsin jatkuvasti kiireisen elämäntilanteen aiheuttamasta unen ja liikunnan puutteesta.

Itselläni kehon tulehdustila ja jatkuvat suolisto-ongelmat päättyivät FODMAP-ruokavalioon.

Ruokavaliomuutos toi avun myös hiusongelmaan: sitä ei enää ole.

Parturini hämmästykseksi hiuksiini ei saa enää takkuja aikaan edes tupeeraamalla. Tarvitaan taas karhentavaa hiuspuuteria.

Tukkani ei edelleenkään ole sellainen, millainen se oli ennen, mutta vauvahiuksien pituus kertoo siitä, että kasvu on päässyt vauhtiin.

Kehon toipuminen on puolestaan laskenut stressitasoa ja auttanut tajuamaan, että hyvä olo ei ole itsestäänselvyys. Sen eteen pitää tehdä työtä.

Tiedän monia, jotka kokevat suolisto-ongelmien kesyttämisen työläänä ja aikaa vievänä prosessina. On mukavampaakin tekemistä kuin ruoanlaitto ja keittiötyöt.

Niin varmasti onkin.

Omasta puolestani voin vakuuttaa, että panostaminen itselle sopivaan ruokavalioon kannattaa, sillä hyvä olo ei rajoitu ainoastaan vatsaan. Kun suolisto voi hyvin, keho saa aineksia uudistaa itseään sekä henkisesti että fyysisesti.

Ruoalla on ihmeellinen voima siihen, mitä olet ja millaiseksi itsesi koet.

Koska FODMAP-ruokavaliossa joutuu välttelemään kasvikunnan proteiineja, olen erikoistunut viime aikoina kanaruokiin.

Tämä lakritsissa haudutettu kana ja lehtikaalimuhennos ilmentää minulle tyypillistä tapaa tehdä kanaruokia. Entisenä kasvissyöjänä en nimittäin millään pysty laittamaan ruokaa ilman kasviksia.

Niinpä ruokaan tarvittavien ainesosien listaus voi näyttää melko pitkältä. Tämä johtuu siitä, että samassa padassa ja samalla vaivalla kypsyvät niin pääruoka, kasvislisuke kuin kastikekin.

Minä pidän sitä helppona.

Tämän lakukanan inspiraation lähteenä on Ceestan upea herkkutuote: sweet liquorice syrup. Sain makean ja suolaisen lakritsisiirapin Ceestalta veloituksetta uusien reseptien kehittämistä varten.

Olen tutustunut Ceestan herkkutuotteisiin Taste of Helsinki -tapahtumassa ja postannut jo muutamista tuotteista gluteenittoman kasvislasagnereseptin yhteydessä.

Lakrids by Johan Bülow -merkkisen makean lakritsisiirapin valmistusaineina ovat: melassi, raakalakritsijauhe ja anis. Salty liquorice syrup on edellä mainittujen lisäksi terästetty ammoniumkloridilla. Siinä on astetta vahvempi lakritsin maku. Molemmat siirapit ovat gluteenittomia.

Jos rakastat lakua, olen varma, että ihastut näihin herkkusiirappeihin.

Lakritsisiirappeja voi ostaa Ceestan kivijalkamyymälästä, joka sijaitsee Töölössä, tai tilata herkut verkkokaupasta alle neljän euron postimaksulla.

Lakritsisiirapeissa käytetty melassi on paksu siirappimainen makeutusaine, jota saadaan sokerin valmistamisen sivutuotteena. Kustannusosakeyhtiö Nemon julkaiseman FODMAP-oppaan mukaan melassi soveltuu kohtuullisesti käytettynä myös meille herkkävatsaisille.

Tässä reseptissä lakritsisiirappi ei tee ruoasta mitenkään makeaa, vaan se antaa kanalle mielettömän hienon aromin. Musta ja vahvantuoksuinen lakusiirappi sopii myös suloisenmakeaksi kontrastiksi tuoreelle rosmariinille ja luomulaatuiselle provencen yrttiseokselle.

Tämän kanaruoan kasvislisuke syntyy lehtikaalista ja porkkanasta, jotka hautuvat tuoreen ruohosipulin kanssa lakritsimarinoidun kanan alla meheväksi muhennokseksi.

Terveellinen ja ravintopitoinen lehtikaalimuhennos ei voi enää tätä vaivattomammin valmistua.

Omistan ruokareseptini elämäni miehelle, lakufriikille, jonka mielestä nainen voi olla upea vaikka ihan ilman hiuksiakin.

Ruoan valmistamiseen tarvitset vetoisuudeltaan kolmen litran kannellisen padan ja seuraavat ainekset:

1 kg maustamatonta ohuen ohutta kanafileetä

LAKRITSIMARINADI:
½ dl oliiviöljyä
2 rkl lakritsisiirappia (makeaa tai suolaista) tai raakalakritsijauhetta
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
2 tl Himalajan suolaa
3 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl Provencen yrttiseosta*
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kurkumaa*
1 tl jauhettua paprikaa*
1 oksa tuoreita rosmariinin lehtiä silputtuna
reilusti mustapippuria myllystä*

KANAKASTIKE:
3 tomaattia lohkottuna
½ ruukku tuoretta persiljaa varsineen
½ ruukku tuoretta sitruunamelissaa varsineen
1 dl Oatly! Ruokaan kauravalmistetta tai muuta kasviskermaa
ripaus mustapippuria myllystä*

Paistinpannulle: ½ dl vettä

LEHTIKAALIMUHENNOS:
loraus oliiviöljyä
2–3 porkkanaa
100 g (4 kpl) lehtikaalia
kourallinen tuoretta ruohosipulia
ripaus mustapippuria myllystä*
ripaus myllysuolaa*

*luomulaatuiset mausteet Mill & Mortarin

Ohje:

Marinoi ensin kana. Sekoita lakritsimarinadin ainekset keskenään kulhossa. Puolita kanafileet ja pyöräytä palaset marinadin sekaan. Anna kanan maustua jääkaapissa vähintään 1–2 tuntia.

Ota kana huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

Esivalmistele kasvikset lehtikaalimuhennosta varten. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Levitä porkkanaraaste oliiviöljyllä voidellun padan pohjalle.

Huuhtele lehtikaali ja poista kovat lehtiruodit esim. terävällä veitsellä. (Lehtiruoti ei ehdi pehmentyä riittävästi paistamisen aikana.) Revi lehtikaalinlehdet silpuksi pataan porkkanaraasteen päälle.

Silppua reilusti tuoretta ruohosipulia ja ripottele se pataan.

Rouhaise kasvisten päälle hieman mustapippuria ja myllysuolaa.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Esikypsennä kanapalat.

Kuumenna vesi paistinpannulla kiehumispisteeseen. Kumoa kanapalat ja marinadi kuumalle pannulle. Huuhtele kulhoon jääneet marinadit vesitilkalla ja kaada huuhteluvesikin pannulle.

Paista kanapaloja koko ajan käännellen 5 minuuttia.

Lisää pannulle huuhdellut ja lohkotut tomaatit, persilja- ja sitruunamelissasilppu sekä kaurakerma.

Jatka paistamista vielä 10 minuuttia.

Rouhi lopuksi sekaan mustapippuria myllystä. Tarkista kanakastikkeen maku.

Kumoa esikypsennetty kana pataan kasvisten päälle. Älä sekoita.

Laita kansi padan päälle ja nosta pata uunin alatasolle. Paista 1 tunti.

Anna valmiin ruoan tekeytyä huoneenlämmössä vielä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Nauti sellaisenaan tai riisin ja/tai salaatin kera.

Luettu 2969 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 23 marraskuu 2017 07:51