HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Sitruuna-yrttikana ja tahiniriisi

Sitruuna-yrttikana valmistetaan joko uunissa tai ulkona kaasuliedellä hauduttamalla. Kannen alla padassa kypsyvät samalla ihananmakuiset juurekset sekä tomaatti-mantelikermakastike. Grillikausi voi alkaa.

Viime viikon uutisissa keskusteltiin kookosöljystä.

Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on noussut hittituotteeksi, johon kytketään mitä ihmeellisimpiä terveysväittämiä.

Kookosöljyn on muun muassa luvattu auttavan kilpirauhasen toimintaan, ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä hillitsevän painonnousua. Villeimmissä väitteissä kookosöljyn on esitetty jopa tuhoavan syöpäsoluja ja päihittävän lääkkeet Alzheimerin hoitamisessa.

Ruokavillitys näyttää lähteneen joillakin lapasesta.

Yle haastatteli terveysuutisessaan Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtasta, joka tuomitsi kookosöljyyn liittyvän hypetyksen. On aivan liioiteltua kuvitella, että kookosöljyllä pystyttäisiin parantamaan lähes kaikki vaivat.

Virtasen mukaan kookosöljyn terveysväitteille ei löydy tieteellistä näyttöä, minkä vuoksi öljyyn on turha kytkeä makunautintoa kummempia odotuksia.

Sen sijaan Virtanen pitää kookosöljyä kiinnostavana muun muassa siksi, että kookosöljy sisältää fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina estäen matala-asteista tulehdusta elimistössä.

Jos kookosöljy valmistetaan kylmäpuristamalla, fenoliset yhdisteet säilyvät öljyssä paremmin verrattuna muihin öljylaatuihin. Kylmäpuristettu kookosöljy ei sisällä juurikaan terveydelle haitallisia hapettuneita rasvahappoja.

Mielestäni makunautinto on ihan pätevä peruste hyvänmakuisen neitsytkookosöljyn käyttöön sen suurempia vaikutuksia odottamatta. Kookosöljyllä saa hienon, eksoottisen maun niin ruokiin kuin makeisiin leivonnaisiin.

Jos kokkailuun ei suhtaudu ryppyotsaisesti, keittiöön mahtuvat sekä pehmeät öljyt että kovat rasvat. Joka paikkaan jotakin.

Ja jos oikein kiristää, voi kookosöljyä hieroa vaikka otsaan. Sekin tuntuu hyvältä.

Tämä sitruuna-yrttikana saa nimensä mukaisesti makunsa sitruunasta, luomulaatuisista yrteistä sekä kylmäpuristetusta neitsytkookosöljystä. Makuyhdistelmä toimii!

Pitkään uunissa haudutettu kana on ihan parasta viikonloppu- ja juhlaruokaa. Kanan voi laittaa aamupalan jälkeen uuniin ja painella itse superpitkälle lenkille. Mikä ilo onkaan nostaa valmiiksi uunissa tekeytynyt ruoka pöytään.

Käytän kanafileiden hauduttamiseen aina kannellista pataa, sillä kansi estää kanan kuivumisen.

Marinoitujen kanafileiden päälle lisään juureksia, tuoretta tomaattia, kevyesti maustettua mantelikermaa ja kookosöljynokareita. Kun tomaatti on uunissa riittävän kauan, se sulaa mantelikerman ja kookosöljyn kanssa herkulliseksi kastikkeeksi ilman erillistä vaivannäköä.

Kanapadassa haudutettuja juureksiakaan ei tarvitse erikseen kaupitella. Ne loppuvat yleensä kesken.

Viime viikonloppuna innostuin viimein puutarhahommista.

Minulla on paha taipumus näännyttää kerran keväässä itseni henkihieveriin haravoimalla, saksimalla ja repimällä. Teen siis kaikki pihatyöt kerralla ja kiittelen mielessäni sitä pariskuntaa, joka kymmeniä vuosia sitten suunnitteli ja rakensi tähän taloon oikean ikipihan. Se takaa minulle leppoisan kesän puutarhatuolissa.

Pihahommia tehdessä tuli samalla viriteltyä kaasugrillikin esille, ja pata nostettiin tällä kertaa kaasuliedelle kypsymään.

Kolme ohikulkijaa pysähtyi talomme kohdalla, ja jokainen esitti lähestulkoon saman kysymyksen: Anteeksi, saanko kysyä, mitä teidän grillissä on – tuoksuu niin hyvälle?

Sitruuna-yrttikanaa.

Olen käyttänyt tämän ruoan maustamiseen Mill & Mortarin mustan maustearkun luomumausteita. Tuotteet ovat osa Herkän vatsan kokkikoulua, jossa opetellaan ruoanlaittoa, maustamista ja leivontaa ilman FODMAP-hiilareita.

Tämä ruokamäärä mahtuu vetoisuudeltaan kolmen litran pataan. Padasta riittää syötävää 6–8 henkilölle. Valmiin kanan voi myös pakastaa.

Ainekset:

noin 1 kg maustamatonta broilerin rintafileetä

Marinadi:
1 sitruunan mehu
1 dl vettä
½ dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia tai kookossokeria
1 tl kuivattua hienonnettua rosmariinia
4 kpl laakerinlehteä
3 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua sitruunatimjamia
1 tl jauhettua paprikaa
2 tl Himalajan ruususuolaa
reilusti mustapippuria myllystä

Lisäksi:
2 porkkanaa
3 tomaattia
iso pala lanttua
2 rkl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
½ ruukku sitruunamelissaa varsineen silputtuna
½ ruukku tuoretta persiljaa varsineen silputtuna

Mantelikerma:
200 ml mantelikermaa
½ tl Himalajan ruususuolaa
½ tl jauhettua paprikaa
ripaus mustapippuria myllystä

Padan pohjalle: loraus kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä

Ohje:

Ota kanafileet huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sekoita kulhossa kaikki marinadin ainekset. Laita kanafileet kokonaisina marinadin sekaan ja pyöräytä sekaisin. Kumoa kanafileet ja marinadi oliiviöljyllä voideltuun kannelliseen pataan.

Kuori ja paloittele porkkanat ja lanttu. Huuhtele ja lohko tomaatit ja silppua tuoreet yrtit. Lisää porkkanat, lanttu, tomaatit ja yrtit pataan kanafileiden päälle. Lisää kookosöljy juoksevana tai pieninä palasina kasvisten päälle.

Kaada mantelikerma erilliseen kulhoon ja sekoita kerman joukkoon suola, paprikajauhe sekä rouhittu mustapippuri. Valuta mantelikermakastike pataan. Voit käännellä aineksia varovasti lusikalla hieman sekaisin.

Sulje padan kansi ja nosta pata uunin alatasolle. Anna kanafileiden hautua uunissa 2–3 tuntia.

(Lisäys 13.5.2015) Jos valmistat kanan kaasugrillissä, paistoaika kannattaa mitoittaa grillin tehokkuuden mukaan. Meidän ulkokaasugrilli on ainakin sen verran tehokas, että paistoaika lyheni puoleen.

Tarjoile sitruuna-yrttikana salaatin ja tahiniriisin kanssa.

Tahiniriisin valmistamiseen olen käyttänyt Urtekramin luomutuotteita.

TAHINIRIISI (neljälle)
4 dl vettä
2 dl täysjyväbasmatiriisiä*
loraus kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
½ tl Himalajan ruususuolaa*
1–2 rkl tahinia*
kuorellisia seesaminsiemeniä*

*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta.

Ohje:

Laita vesi kuumenemaan kattilaan. Huuhtele riisit siivilässä kylmällä vedellä ja lisää ne kattilaan jo ennen kuin vesi alkaa kiehua.

Lisää joukkoon oliiviöljy ja suola. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin.

Sekoita tahini kypsän riisin sekaan. Siirrä riisi tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram