keskiviikko, 16 maaliskuu 2016 15:39

Tandoori-kanakeitto

Lämmittävä kanakeitto kruunaa kevättalven ulkoilupäivän. Kirkaslieminen, vai pitäisikö sanoa kenties punalieminen, tandoori-kanakeitto on mutkaton valmistaa. Herkullinen maku syntyy aromikkaista luomumausteista, kasviksista, tuoreista yrteistä ja punaisesta kvinoasta, jolla voi korvata perinteiset perunat. Jos vatsa ei kestä chiliä, jätä chilihiutaleet ohjeesta pois.

Tähän aikaan vuodesta minulle tulee aina kaukokaipuu Lappiin. Sinne, missä valkoinen hanki kiiltää kilpaa auringon kanssa.

Rinteet ja ladut ovat parhaimmillaan. Ihmiset näyttävät hyväntuulisilta; kasvot käännettyinä aurinkoon riittävän pitkän kaamoksen jälkeen. Ihmisen ei ole hyvä elää pimeässä eikä oleskella sisätiloissa enempää kuin on pakko.

Päivän laskujen ja ulkona vietettyjen tuntien jälkeen keho kaipaa luonnollisesti jotain hyvää ja ravitsevaa.

Vuodesta toiseen olen ihmetellyt hiihtokeskusten ravintoköyhiä antimia: vehnäpohjaisia pitsoja, burgereita, ranskalaisia, nugetteja ja muuta mättöä. Sillä muka pitäisi jaksaa.

Nuorisolle tuo muona kelpaisi kera tönkkösokeroidun, kermavaahdolla ja suklaasiirapilla kuorrutetun kaakaon: ihan sama, otetaan äkkiä nyt vaan jotakin, jotta päästään takaisin rinteeseen. Joskus on lomannostatushengessä otettukin, mutta tajuttu sitten, että ruoanomaisilla aineksilla ei kovin pitkälle sivakoida.

Minulla onkin melko vakiintuneet käsitykset liikkuvan ja urheilevan ihmisen muonituksesta. Ruoan pitää olla sellaista, että siitä saa energiaa tasaisesti useammaksi tunniksi eteenpäin. Ei auta, että verensokerin saa höttöhiilareilla hetkellisesti kaakkoon, jos lopputulemana on vielä voimattomampi ja uuvahtaneempi olotila.

Huonosta ruoasta kärsii koko kroppa. Sen sijaan oikea ruoka ravitsee ja auttaa lisäksi kehoa palautumaan päivän liikkumisista.   

Joissakin hiihtokeskuksissa on toki tarjolla ihan kelvollisen kuuloista ruokaakin, mutta harvemmin sitä löytyy FODMAP-ruokavaliota noudattavan yksilöllisillä toiveilla. Eikä ainakaan siinä tahdissa, jossa muu perhe saa ruokansa. Itse löydän hyvin harvoin valmiista lounaslistoista vatsalleni sopivaa syötävää. Salaattia lukuun ottamatta. 

Minun takiani (tai juuri sen ansiosta) meillä tehdään lomareissuillakin tottuneesti hyvänmakuista ja hyvää oloa tukevaa ruokaa. Talvisina päivinä parhaimmalta maistuvat lämmittävät keitot, jotka valmistuvat mutkattomasti, ja johon voi heitellä vähän kaikenlaisia antimia.

Punalieminen tandoori-kanakeitto on yksi lemppareistani. Tässä keitossa perunat on korvattu astetta proteiinipitoisemmalla kvinoalla. Minä käytän keitoissa yleensä punaista tai mustaa kvinoalaatua, mutta myös vaalea puuroutumaton kvinoa soveltuu keittoihin perunan sijaan.

Ei silti, ettenkö pitäisi perunasta. Pidän edelleen. Tähän aikaan vuodesta pottulaarit eivät vain oikein enää houkuttele. Perunoiden laatu alkaa pikkuhiljaa olla sen verran huonolla tasolla, että jaksan kyllä kvinoan voimalla odottaa kesän uusia varhaisperunoita.

Tandoorimarinadin pohjalla on kylmäpuristettu ekstraneitsytoliiviöljy, tuorepuristettua sitruunan mehua ja hienoksi silputtua aurinkokuivattua tomaattia. Sekaan huolella valikoidut luomulaatuiset mausteet, joita löytyy esimerkiksi Mill & Mortarilta. 

Minä käytän ruoanlaitossa ja leivonnassa usein hienoksi jauhettua Himalajan ruususuolaa. Viime aikoina olen alkanut maustaa ruokia myös astetta aromikkaammalla sitruuna-merisuolalla tai merilevä-merisuolalla, joita molempia löytyy Mill & Mortarin valikoimista.

Sitruuna-suolahiutaleet ovat erittäin hieno sekoitus suolaa (96,1 %), sitruunatimjamia (2,9 %), sitruunaöljyä (1 %) ja luomulaatuista kurkumaa. Minä käytän tätä ihan terapiasuolana eli laitan suoraan kielelle aina, kun siltä tuntuu.

Monesti on tuntunut.

Sitruuna-suola toimii myös ihananmakuisena viimeistelysuolana, jota voi murustella sormien välissä salaatteihin makuja korostamaan, salaatinkastikkeisiin, öljymarinadeihin ja vaikka focaccia-leipien päälle. Ja ihan parasta kalan maustamisessa!

Merilevä-suolahiutaleet antavat myös ruoanlaittoon uudenlaisen makuvivahteen. Merilevä-suolan seassa on 9 % kuivattua merilevää, joka murenee sormien välissä hienoksi rouheeksi. Tätä kannattaa kokeilla voin sijaan myös leipien dippailuun: lorauta leipälautaselle hieman hyvälaatuista oliiviöljyä, rouhaise päälle mustapippuria myllystä ja murustele sekaan maistuvaa sormisuolaa. 

Huomaat, että hyvään makuun ei tarvita välttämättä lehmää. 

Jos kokkaat mieluummin ihan tavanomaisilla mausteilla, tarkista ainakin, että käyttämäsi tandoorimauste ei sisällä lisättyä suolaa, sokeria eikä cayennepippuria. Kaikki maustesekoitukset eivät automaattisesti sovi herkälle vatsalle. 

Hyvä olo alkaa keittiöstä.

Aurinkoisia kevään ulkoilupäiviä ja päälle lämmittävää kanakeittoa!

tandoori kanakeitto3

Kanakeiton valmistamiseen tarvitset vetoisuudeltaan noin 4 litran kattilan. Ohjeesta tulee ruokaa 4–6 nälkäiselle.

noin ½ kg maustamatonta kanafileetä

TANDOORIMARINADI:
½ dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
2 kpl aurinkokuivattua tomaattia hienoksi silputtuna
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl kuivattua ruohosipulia
2 tl tandoorimaustetta*
1 tl jauhettua makeaa paprikaa*
1 tl jauhettua kurkumaa*
1 tl sitruunatimjamia*
1 tl merilevä-merisuolahiutaleita* tai sitruuna-merisuolahiutaleita*
1 tl kookossokeria
veitsenkärjellinen punaisia chilihiutaleita*
reilusti mustapippuria* myllystä

Kattilan pohjalle: ½ dl vettä

LISÄKSI:
2 tomaattia
1 l vettä
3 porkkanaa
2 dl pakastemaissia
iso pala lanttua
pieni pala juuriselleriä
1 ½ dl punaista tai mustaa kvinoaa
kourallinen tuoretta persiljaa silputtuna
kourallinen tuoretta ruohosipulia silputtuna
ripaus myllysuolaa* ja mustapippuria* myllystä

*Mill & Mortarin tuote

tandoori kanakeitto1

Ohje:

Yhdistä kulhossa kaikki tandoorimarinadin ainekset. Paloittele kana sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja pyöräytä kanat marinadiin. Jätä huoneenlämpöön maustumaan noin puoleksi tunniksi.

Esivalmistele muut keittoon tulevat ainekset. Huuhtele ja lohko tomaatit. Kuori ja paloittele porkkanat, lanttu ja juuriselleri. Huuhtele kvinoa huolellisesti, jotta kvinoan pinnalla oleva karvaanmakuinen saponiini poistuu. Hienonna yrtit.

Laita vesitilkka kattilan pohjalle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kattilaan kanapalat ja tomaatit. Huuhtaise marinadinjäämät kulhosta ja lorauta nekin kattilaan. Kypsennä kanoja kannen alla 10 minuuttia välillä sekoitellen.

Lisää vesi ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää porkkanat, maissi, lanttu, juuriselleri ja kvinoa. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tuoreet yrtit ja anna keiton tekeytyä vielä 5 minuuttia.

Tarkista maku. Viimeistele liemi ripauksella myllysuolaa ja mustapippuria. Tarjoile keitto esimerkiksi tuoreiden gluteenittomien mustaherukkaisten sämpylöiden kera.

tandoori kanakeitto6

Luettu 3588 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 02 marraskuu 2017 10:13
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Sitruuna-yrttikana ja tahiniriisi