HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Juurespata

Juurespadan uudet tulokkaat ovat myskikurpitsa ja rumannäköinen mukula. Koleaan vuodenaikaan keho kaipaa jotain lämmintä. Juurespata on hyvä vaihtoehto joulupöytään niille, joiden vatsa ei kestä perinteistä perunasalaattia, rosollia tai punajuuripaistoksia. 

Olen hankkinut keittiööni kunnon padan. 

Pitkään haaveilin Sarpanevasta, mutta päädyin sitten kuitenkin ihan tavalliseen marketin keraamiseen. Konepesun ja pakastimen kestävään. 

Heti ensimmäisenä ajattelin kokeilla tomaattikastikkeessa haudutettuja juureksia. Sellaista, jossa on kunnolla makua. Tavoitteena oli, että maku tuntuu juureksissa asti. Ei niin kuin yleensä, että kastike maistuu mutta juurekset eivät.

Sivusta tuli heti pari kommenttia.

”Ilman chiliä”, pyysi nuorimmainen.

”Ilman juureksia”, toivoi seuraava.

Huomioin ensimmäisen.

Jos bataatti sopisi FODMAP-ruokavalioon, olisin pilkkonut pataan ensin sellaisen. Punajuuriakin mietin kaiholla. Nyt päädyin isoon myskikurpitsaan.

Kaupan infolappusesta luin, että myskikurpitsa on maukas ja makeahko. Ei säikähdä voimakkaitakaan mausteita. Kaipaa kaverikseen jotain aromikasta, jopa kitkerää.

Juurespuolelta se kaveri sitten löytyi. Rujonnäköinen ilmestys: mukulaselleri. Tunnetaan myös juurisellerinä. Minulle uusi tuttavuus. Olenhan vuosikaudet vältellyt kaikkea selleriin liittyvää sitten nuoruusaikana litkittyjen paastomehujen. 

Kotimaiset Kasvikset ry:n verkkosivujen mukaan juuriselleri on peräisin Välimeren keittiöstä. Tiettävästi juuresta on käytetty muinaisessa Egyptissä jo 1100 eKr. Pohjoismaissa juuriselleri on tunnettu 1300-luvulta lähtien – aluksi lääkekasvina. Se sisältää runsaasti proteiinia ja tärkeitä hivenaineita, kuten kaliumia.

Selvisi myös, että juurisellerin ulkonäkö on hieman kärsinyt sivujuurien ja lehtien jättämien arpien takia. Maku hyvittää kuitenkin sen, minkä mukula on ulkonäössään menettänyt. 

Laitoin pataan lisäksi kotimaista porkkanaa ja lanttua.

Tähän juurespataan hauduttelin tomaattikastikkeen, jota höystin intialaiseen keittiöön kuuluvalla garam masalalla sekä mantelijauhoilla. Juurekset saivat marinoitua yön yli tomaattikastikkeessa ennen paistamista. Siinä maun salaisuus.

Juurespata testattiin jo suvun pikkujouluissa.

Upposi!



Kolmen litran pataan mahtuu:

500 g myskikurpitsaa kuorittuna*
400 g lanttua kuorittuna
400 g porkkanaa kuorittuna
100 g juuriselleriä kuorittuna

*myskikurpitsa sisältää jonkin verran FODMAPeja, joten vaihda se tarvittaessa spaghetti- tai hokkaidokurpitsaan.

TOMAATTIKASTIKE:
4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien marinoitua öljyä
kourallinen kevätsipulin vartta silputtuna 
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
4 pientä palaa pakastepinaattia
10 kpl aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl sitruunan mehua
1 tl kookossokeria
400 g tomaattimurskaa
4 dl vettä
1 tl kuivattua basilikaa
2 tl Himalajan ruususuolaa
3 tl garam masalaa
1 dl mantelijauhoja
ripaus mustapippuria myllystä

Padan pohjalle: loraus oliiviöljyä

Ohje:

Valmista ensin tomaattikastike.

Laita öljy kuumenemaan kattilaan. Lisää kuumaan öljyyn silputut kevätsipulin varret, ruohosipuli ja jäiset pakastepinaatinpalat. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt ja pinaatinapalat sulaneet.

Lisää kattilaan paloitellut aurinkokuivatut tomaatit, sitruunanmehu, kookossokeri ja puolet tomaattimurskasta. Jatka hauduttamista kannen alla kymmenen minuuttia.

Lisää loppu tomaattimurska, vesi, basilika, suola ja garam masala. Hauduta kastiketta vielä hiljalleen kymmenen minuuttia.

Lisää mantelijauho ja ripaus mustapippuria. Anna kastikkeen jäähtyä.

Kuori ja paloittele kurpitsa, lanttu ja porkkana isohkoiksi paloiksi. Kuori ja paloittele juuriselleri pieniksi paloiksi.

Lado juurekset oliiviöljyllä voideltuun pataan. Kaada jäähtynyt tomaattikastike juuresten päälle. Sekoittele vähän lusikalla, jotta kastike leviää juuresten sekaan tasaisesti.

Laita kansi padan päälle ja nosta pata yöksi jääkaappiin. Ota juurespata jääkaapista huoneenlämpöön tuntia ennen kuin laitat sen uuniin. 

Laita pata kylmään uuniin kahta tuntia ennen tarjoilua. Käännä uuni 200 asteeseen ja anna padan porista uunissa noin kaksi tuntia.

Tarkista juuresten kypsyys paistoajan loppupuolella. Itse tykkään syödä juurekset al dente, eli hampaille pitää olla hieman pureskeltavaa. Makuasia.

1 Comment

  1. Pirjo
    13.2.2024 @ 16:45

    Eikö lanttu sisällä fodmap-hiilareita?

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram