HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Kasvis-kookosmunakas

Kasviksilla täytetty kookosmunakas on verensokeriystävällinen pikaruoka: se valmistuu nopeasti ja pitää energiatason tasaisena pitkään. Herkullinen kookokselle vivahtava kasvistäyte syntyy lehtikaalista, pinaatista, porkkanasta ja tomaatista. Ihastut!

”Kaivoa pitää alkaa kaivaa ennen kuin on jano. Terveyttä on alettava hoitaa ennen kuin sairastuu”, sanoo vanha kiinalainen sananlasku.

Näillä sanoilla alkaa FLT Ravintovalmentaja® Annika Havasteen esikoiskirja: Virtaa ravinnosta! Miten löydät kehon ja mielen tasapainon sinulle sopivalla ruokavaliolla.

Kirja kuuluu Viisas elämä -kirjasarjaan, jonka keskeisenä ajatuksena on ohjata ihmisiä kohti elämäniloa, sopusointua ja henkistä hyvinvointia.

Sain kirjasta ilmaisnäytteen ja olen fiilistellyt sen parissa koko viikon. Tätä kirjaa olen odottanut.

Siitä on aika lailla vuosi aikaa, kun astelin ystäväni kehotuksesta Helsingin Pietarinkadulle Annikan vastaanotolle.

Takana oli ankea alkuvuosi. 

Pahan kierre lähti liikkeelle alaselän venähdyksestä. Vedin pahimpaan kipuun vahvoja kolmiolääkkeitä yötä päivää ties kuinka pitkään. 

Selkäongelma rajoitti liikkumista, ja liikkumattomuus puolestaan heikensi unen laatua. Heräsin öisin neljän aikaan ja nukahdin uudelleen vasta juuri ennen kellonsoittoa. Ei ihan paras aloitus aamulle.

Vatsavaivat riivasivat.

Lisäksi iholle ilmaantui yhtäkkiä ihottumaa, jonka hillitsemiseksi kokeilin kaikkea aina ruokasoodasta aloe veraan. Tuloksetta.

Eniten ahdisti ajatus omasta raihnaisuudesta ja iän tuomista krempoista. Rapistumisesta.

Ongelman ydin ei kuitenkaan ollut ikääntyminen vaan se, etten kyennyt hallitsemaan sitä, mitä kehossani tapahtui. Ei ollut välineitä.

Puhdas ravinto parantaa, oli funktionaalisen lääketieteen opeilla toimivan Annika Havasteen teesi. Et ole terve, jos sinulla ei ole hyvä olo. Tarvitset pysyvän elämäntapamuutoksen, jonka lähtökohtana on puhtaan ruoan ruokavalio.

Tasapainon löytämiseksi tarvitset tehokkaita, käsittelemättömiä ja kuitupitoisia ruoka-aineita, laadukkaita rasvoja ja proteiinia sekä vain vähän sokereita, ravintovalmentaja opasti.

Tästä ohjeesta otin kiinni. Aloin ajatella ja laittaa ruokaa uudella tavalla. Päästin irti siitä ruoka-ajattelusta, johon olin vuosikymmenien aikana kasvanut.

Sama neuvo kuuluu Annikan kirjoittamassa uutuuskirjassa: ravinto on mahtava työkalu, jota kannattaa oppia käyttämään terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kun ravinnon laatu paranee, terveys ja mieliala kohenevat. Myönteiset vaikutukset näkyvät niin hormonitoiminnassa, vireydessä kuin ulkomuodossakin.

Kirja tukee painonhallintaa syyllistämättä langennutta. Sama ravinto, jolla suolisto voi hyvin, saa myös vyötärön pysymään hoikkana. Syntyy hyvän kehä, jolloin sinun ei oikeastaan tarvitse tehdä mitään muuta kuin nauttia hyvästä ruoasta. 

Annika ei kannusta teoksessaan kiinnittämään huomiota ainoastaan ruokaan vaan laajemmin koko suoliston terveyteen, stressitasoon, liikuntaan ja henkisen tasapainon löytämiseen. 

Kuten ruokavalio, myös muut elämänhallintaan liittyvät keinot ovat yksilöllisiä. 

Kirjan punaisena lankana on ajatus siitä, että ruokavalion muuttaminen pysyvästi terveelliseksi tukee myös muiden elämänalueiden hallintaa. 

Totta joka sana.

Omalla kohdallani vatsavaivojen loppuminen antoi energiaa paneutua selän hoitamiseen ja sitä tukevan lihaksiston vahvistamiseen. Teetin jopa elämäni ensimmäisen saliohjelman personal trainerilla, kun tajusin, että voin vihdoinkin liikkua vaikka joka ilta. Ilman vatsakipuja.

Keho toipui, ja selkäkivut ja ihottumat hävisivät. Hyvän olon myötä laatuaika alkoi lisääntyä.

Muutos vaati kuitenkin aikaa ja keskittymistä omaan hyvään oloon. 

Havaste korostaa, että vaivannäkö kannattaa, sillä alkuvaikeuksien jälkeen muutoksista tulee tapoja, jolloin ei tarvitse enää ponnistella. Voi nauttia työn tuloksista.

Virtaa ravinnosta! -kirja on tuhti tietopaketti kaikille terveydestä kiinnostuneille. Kirja sisältää myös konkreettisia ruokaohjeita ja tehtäviä, joiden avulla pystyt aloittamaan elämäntaparemontin saman tien.

Jos haluat parantaa terveyttäsi, lisätä elinvoimaasi ja vireyttäsi, hoitaa ihoasi ja ulkonäköäsi sekä vähentää stressiä, aloita suoliston hoidosta! 

Hyvinvoiva suolisto on terveyden perusta, sillä ”Terveys on sielu, joka elävöittää elämän ilot, jotka haalistuvat ja ovat mauttomia ilman sitä” (Lucius Annaeus Seneca).

Olen poiminut tämän kasvis-kookosmunakkaan idean Virtaa ravinnosta! -kirjasta. Sain reseptistä inspiraation kokeilla munakastaikinaan kookosmaitoa ja käyttää munakkaan paistamiseen kylmäpuristettua kookosöljyä. Ainekset sopivat yhteen täydellisesti!

Kookos antaa munakkaalle hienon säväyksen maistumatta kuitenkaan mitenkään erityisen kookokselle.

Minä räätälöin munakkaan täytteen alkuperäistä ohjetta runsaammaksi ja lisäsin pinaatin kylkeen hieman lehtikaalia, porkkanaraastetta, sitruunanmehua, kookosmaitoa, tulehdusta hillitsevää kurkumaa sekä tuoretta timjamia. 

Maistuvan kasvistäytteen olisi ihan hyvin voinut lusikoida ilman munakastakin.

Pakko muuten myöntää, että munakas ei tosiaankaan ole mikään bravuurini, minkä vuoksi päädyn munakkaan sijaan yleensä jonkinlaiseen kokkeliin. Niinpä ajatus kuvauskelpoisen munakkaan valmistamisesta hieman hirvitti.

Päätin kuitenkin yrittää ja kokeilin munakkaan valmistamista Henri Alenin ohjeella. Huippukokin vinkkien mukaisesti onnistuneen munakkaan teko on pienestä kiinni. Tarvitaan vain kuuma pannu, munamassa liikkeeseen ja maksimissaan minuutin pituinen paistoaika.

Homma toimii! 

Tällä ohjeella valmistat ravitsevan kasvis-kookosmunakkaan yhdelle tai kahdelle

KOOKOSMUNAKAS:
4 kananmunaa
4 rkl täysrasvaista kookosmaitoa
½ tl jauhettua paprikaa
½ tl Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Munakkaan paistamiseen: 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

KASVISTÄYTE:
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
4 pientä palaa pakastepinaattia
2 lehtikaalin lehteä
1 porkkana
1 tomaatti
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
1 rkl tuoretta timjamisilppua
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl täysrasvaista kookosmaitoa
½ tl jauhettua kurkumaa
½ tl Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:

Valmista ensin kasvistäyte.

Ota pakastepinaatinpalat huoneenlämpöön sulamaan. Huuhtele lehtikaalit, poista kovat lehtiruodit ja silppua pehmeät osat. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Huuhtele ja lohko tomaatti. Silppua nippu ruohosipulia sekä tuoreet timjaminoksat.

Lorauta kookosöljy paistinpannulle ja kuumenna hieman. Lisää pinaatti, lehtikaali, porkkanaraaste, tomaatti, ruohosipuli ja timjami. Hauduta sekoitellen 5 minuuttia.

Lisää sitruunanmehu, kookosmaito, kurkuma, suola ja mustapippuri. Hauduta vielä toiset 5 minuuttia. Kumoa kasvistäyte kulhoon ja jätä sivuun.

Huuhtele paistinpannu puhtaaksi kuumalla vedellä ja kuivaa talouspaperilla.

Sekoita haarukalla toisessa kulhossa munakkaan ainekset keskenään. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle ruokalusikallinen kookosöljyä.

Kaada munaseos kuumalle pannulle. Liikuta toisella kädellä rauhallisesti edes takaisin paistinpannua liedellä ja liikuttele samaan aikaan munamassaa puuhaarukalla. 

Kun munamassa alkaa rakoilla, (tähän kuluu aikaa noin minuutti), lopeta puuhaarukalla hämmentäminen. Liikuta edelleen pannua, jotta munamassa kasaantuu ja tunnet munakkaan liikkuvan paistinpannulla.

Nosta pannu pois liedeltä ja levitä kasvistäyte munakkaan päälle. Liu’uta valmis munakas lastan avulla pois pannulta ja käännä samalla toinen puoli munakkaasta toisen puoliskon päälle. Nauti heti!

2 Comments

  1. PälviS
    27.8.2015 @ 12:30

    Oijjoi, olipa hyvä munakas – tein heti kahtena päivänä peräkkäin! Kasvikset tulivat pääosin omalta lavakaulusviljelmältä. Meikäläisen kärsivällisyydellä ei (varsinkaan verensokerin ollessa jo alhaalla) kyllä mitään nättejä munakkaita tehdä, mutta hyvältä maistui munakokkelinkin muodossa 🙂

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    27.8.2015 @ 19:10

    Kiitos Pälvi!

    Samaa tavaraahan se kokkelikin on 😉 Olen muuten miettinyt, että montakohan sataa munakasta pitää kääntää ennen kuin voi varmuudella luottaa siihen, että munakas onnistuu ulkonäön puolesta joka kerta. Ei lähde nimittäin minullakaan joka kerta, mutta aina on tullut syödyksi 🙂

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram