Tässä kasvis-tofurisotossa on häivähdys intialaista ruokakulttuuria: hyviä mausteita, paljon kasviksia ja riisiä. FODMAP-ruokavaliota noudattavan kannattaa myös kokeilla itsemarinoitua tofua, sillä se on hyvä proteiinilisä rajoittuneeseen ruokavalioon. Sopii myös vegaaneille.
Ystäväni tuli luokseni illanviettoon ja toi minulle ihanan lahjan: Gummeruksen (2014) kääntämän keittokirjan Intian keittiö – aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa.
Tällainen keittokirja on aarre, joka muistuttaa siitä, että keittiön ei tulisi olla pelkkä ruoanlaittopaikka vaan kodin keskipiste, jossa ystävät ja perheenjäsenet kohtaavat.
Teoksessa esitellään intialaisia ruokia ja reseptejä Intian erilaisista maakuntakeittiöistä. Intialainen keittiö on kokonaisuudessaan monipuolinen, ja mausteiden käyttö on runsasta.
Kirja on upeasti kuvitettu ja se vie lukijan kiehtovalle ruokamatkalle Intiaan.
Kirjan alkuosassa esitellään, mistä erilaiset intialaiset ruoat tulevat. Käsite ”intialainen ruoka” kertoo loppujen lopuksi varsin vähän siitä ruokien ja mausteiden historiasta, josta makunystyröitä hivelevät maut ovat kotoisin.
Esimerkiksi kuuluisat tandoori-ruoat ovat kotoisin Pohjois-Intiasta, jossa asuvat ihmiset nauttivat tuhdista ruoasta. Pohjois-intialaisen keittiön curryt valmistetaan usein kermaiseen kastikkeeseen, ja ne ovat koostumukseltaan sakeita.
Etelä-Intian keittiöitä hallitsevat puolestaan meren antimet. Ruoanlaitossa käytetyimpiä mausteita ovat muun muassa mustapippuri ja vihreä kardemumma – mausteiden kuningas ja kuningatar. Lisäksi ruokia maustavat mausteneilikka, inkivääri ja kaneli. Meren antimista syntyvät mahtavat kalacurryt.
Teoksen mukaan Itä-Intian maakunnissa ruoanlaitto saa vaikutteita kiinalaisesta ja mongolialaisesta ruokakulttuurista. Makuyhdistelmät ovat suoraviivaisempia, ja ateriat kevyempiä. Rasvassa paistamisen sijaan ruoanlaitossa suositaan höystämistä.
Intian länsiosassa ruoanlaitto nojaa pitkälti hindulaisuuteen. Erilaisia kasvisruokia on valtavasti. Goalla vaikuttaa lisäksi portugalilaisen keittiön perinne, minkä vuoksi ruokien maut ovat usein vahvoja ja tulisia.
Tämä kasvis-tofurisotto on ensimmäinen kokeiluni tästä keittokirjasta. Reseptin alkuperäinen nimi on munakoiso-tomaattiriisi, ja riisiruoka on kotoisin Maharashtrasta.
Meidän perheessä pidetään riisiruoista. Varsinkin risotot ovat nuorison mielestä mitä parhainta lapporuokaa.
Tein munakoiso-tomaattiriisistä oman muunnokseni, joka sopii myös FODMAP-ruokavalioon. Niinpä ohjeesta jäi heti kättelyssä pois iso määrä sipulia ja valkosipulia. Reseptistä jäi oikeastaan jäljelle tuoreet tomaatit, pieneksi silputtu munakoiso ja mahtava listaus rakastamiani mausteita.
Lisäsin ruokaan munakoison ja tomaatin lisäksi muitakin kasviksia sekä vatsaystävällistä kevätsipulin vartta ja ruohosipulia.
Kaikkea sipulia ei tarvitse onneksi FODMAP-ruokavaliossa unohtaa.
Lisäksi höystin riisin tahinilla ja uskaltauduin laittamaan kattilaan myös tofua.
Monissa FODMAP-ruokavalioon liittyvissä kirjoituksissa on todettu, että ärtyvän suolen oireyhtymää sairastava voi turvallisesti syödä soijamaidosta valmistettua tofua. Vaikka soijamaito ei lähtökohtaisesti sovi IBS-potilaalle, kaikki soijamaidosta valmistetut tuotteet eivät kuitenkaan ole keskenään samanlaisia. Toisissa on enemmän FODMAPeja kuin toisissa.
Esimerkiksi FODMAP-ruokavalioon perehtynyt asiantuntija ja ravitsemusterapeutti Patsy Catsos esittää, että tofu on mitattu laboratoriossa FODMAP-ruokavalioon sopivaksi.
Omiin kokemuksiini nojaten, en ole kuitenkaan Catsosin ja kumppaneiden mittauksia uskonut.
Olen monta kertaa valinnut ravintolassa lautaselleni tofua, ja kerta toisensa jälkeen todennut, että se ei sovi vatsalleni. Kolmen tunnin vatsanväänteet eivät houkuta.
Jossain vaiheessa tuli mieleeni, että voisiko ongelman sittenkin aiheuttaa joku muu ruoka-aine tai mauste, jota tietämättäni ravintolaruoan mukana syön.
Näin todellakin oli. Kun marinoin tofun kotona, mitään oireita ei tullut.
Että ilo voi olla pienestä kiinni!
No, tässä sitä tofua nyt on.
Jos et syystä tai toisesta halua käyttää tofua, voit jättää sen ohjeesta poiskin. Alkuperäisessä reseptissä sitä ei edes ollut.
Tämän kasvisruoan valmistaminen on helppo mutta monivaiheinen. Siksi ruokaa kannattaa valmistaa kerralla hieman isompi annos ja pakastaa loput ruoasta kiireisten päivien varalle.
Ruoan valmistamiseen tarvitset vetoisuudeltaan 4 litran kattilan.
TOFUN MARINOINTIIN:
1 pkt (270 g) maustamatonta luomu jalotofua
2 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 rkl vaahterasiirappia tai kookossokeria
ripaus Kalaharin suolaa*
ripaus mustapippuria myllystä*
RIISIN KEITTÄMISEEN:
8 dl vettä
4 dl basmatiriisiä
1 tl hienoksi jauhettua Kalaharin suolaa*
3 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
2 rkl tahinia (esim. Urtekram)
KASVIKSET:
4 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
5 keskikokoista porkkanaa
1 munakoiso
4 tomaattia
iso pala lanttua
100 g kevätsipulin vartta
1 mieto punainen chilipaprika
10 kpl aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
3 laakerinlehteä*
2 rkl kuivattua ruohosipulia
2 tl hienoksi jauhettua Kalaharin suolaa*
1 tl jauhettua paprikaa*
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua inkivääriä*
½ tl jauhettua kanelia*
½ tl jauhettua vihreää kardemummaa*
¼ tl jauhettua neilikkaa*
½ sitruunan mehu
6 dl vettä
ripaus mustapippuria myllystä*
LISÄKSI:
1 dl täysrasvaista kookosmaitoa (esim. Pirkka)
½ ruukku tuoretta korianteria silputtuna
½ ruukku tuoretta persiljaa silputtuna
*Tässä ruoassa maistuvat Mill & Mortarin luomulaatuiset mausteet, jotka olen saanut veloituksetta. Voit käyttää ruoan valmistukseen myön aivan tavanomaisia mausteita.
Ohje:
Laita ensin tofu marinoitumaan. Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa ja kuutioi sekaan tofu noin 2 x 2 cm:n kokoisiksi paloiksi. Nosta jääkaappiin maustumaan.
Huuhtele riisinjyvät ja keitä ne kypsäksi suolalla ja oliiviöljyllä maustetussa vedessä. Keitä riisiä niin kauan, että lähes kaikki vesi on imeytynyt riisinjyviin. Älä huuhtele. Sekoita joukkoon tahini. Nosta kattila pois liedeltä ja jätä riisi kannen alle hautumaan.
Valmistele risottoon tulevat kasvikset.
Huuhtele munakoiso ja viipaloi se. Ripottele munakoisoviipaleiden päälle suolaa. Suola saa munakoison ”itkemään”, jolloin koisokasville ominainen kitkerä maku poistuu. Huuhtaise munakoisojen pinnalle noussut neste pois kylmällä vedellä ja kuivaa viipaleet talouspaperiin.
Pilko munakoiso noin 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi.
Kuori ja pilko porkkanat ja lanttu. Huuhtele tomaatit ja lohko ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Huuhtele kevätsipulin varret ja hienonna pieneksi silpuksi.
Huuhtele chilipaprika ja halkaise se pituussuunnassa. Poista siemenet. Pilko chilipaprika hienoksi silpuksi.
Lorauta oliiviöljy kattilan ja kuumenna hieman. Lisää öljyyn silputtu kevätsipulin varsi, chilisilppu ja aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
Lisää kattilaan kuivattu ruohosipuli, suola, mausteet, sitruunan mehu, vesi ja laakerinlehdet. Rouhi sekaan reilusti mustapippuria. Kuumenna seos kiehuvaksi.
Lisää porkkanat, munakoiso, tomaatit ja lanttu. Hauduta kasviksia kattilassa kannen alla noin 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat haluamassasi kypsyydessä.
Lisää lopuksi marinoitu tofu, kookosmaito ja silputtu korianteri sekä persilja. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
Kääntele keitetty riisi kasvisten joukkoon ja kumoa valmis risotto tarjoilukulhoon.
Järvenpään Aarikka-yrittäjä lahjoitti Aarikan puiset servettirenkaat tähän kattaukseen.