maanantai, 03 elokuu 2015 08:18

Lehtikaali-pinaattiletut

Lehtikaali-pinaattiletut ovat nopeatekoista ja helppoa arkiruokaa, joka maistuu koko perheelle. Maidottomiin ja gluteenittomiin viherlettuihin tulee makua tuoreesta ruohosipulista ja sitruunamelissasta. Rautainen voimaruoka toimii mainiosti myös koululaisten suolaisena välipalana.

Olin koirani kanssa asioimassa paikallisella eläinlääkäriasemalla ja näin odotushuoneen pöydällä jotain kiinnostavaa.

Muovitaskuihin oli työnnetty kuvia pullakoista koirista. Kuvien ympärillä oli minämuotoon kirjoitettuja tarinoita siitä, miten raskaalta tuntuu joutua laihdutuskuurille.

Koirien elämäkertoja oli huvittavaa lukea. Inhimillistäminen nauratti jopa lastani, joka muutaman kärsimyshistorian luettuaan huomasi omistajien pilanneen koiriensa elämän: koiran lihavuus on ihmisen aiheuttamaa. 

Eläinten painonhallintakursseille on ollut sosiaalinen tilaus. Kärsimyksestä on tehty bisnestä.

Painonhallintakursseilla omistajille opetetaan kädestä pitäen, miten eläintä pitää ruokkia niin, että se pysyy terveenä.

Ihmisten herkkuruoat, kuten leikkeleet, letut, leivänpalat ja juustot, ovat koirille epäterveellistä syötävää. Vääränlainen ravinto sairastuttaa ja lihottaa eläimen. Oikeanlainen ruokakin on pahasta, jos sitä annetaan liikaa.

Ovatko lemmikit sitten omistajiensa näköisiä, kuten sanotaan?

Meidän perheessä sanonta ei ainakaan pidä paikkaansa.

Olen valovuoden päässä kääpiövillakoirastani Valkosta, joka on pieni ja valkoinen sekä erittäin karvainen.

Minä olen pitkä, tumma ja melko lailla karvatonkin.

Koirallani on sirot jalat ja pyöreäksi trimmattu takapuoli. Ja kävelytyylikin on kuten muotovaliolla: askel lyhyt, ylväs ja tepsuttava.

Minä puolestani joudun farkkuostoksillakin pyytämään myyjältä housumalleja, jotka sopivat tämmöisille vähän paksummille reisille. Ja jos farkut istuvat hyvin takapuolesta, ne jäävät isoiksi vyötäröltä.

Trimmaus on vähän niin kuin kesken.

Ja mitä askellukseeni tulee, minä en ole mikään hienostunut lantionkeikuttaja. Muotivalion sijaan näytän pitkillä jaloilla loikkiessani lähinnä arojänikseltä.

Valkolla ja minulla on kuitenkin muutama yhteinen piirre. 

Ensinnäkin olemme molemmat temperamenttista ja jästipäistä sukua.

Olemme myös nirsoja ruoan suhteen. Joskin ihan eri syistä.

Minulle kelpaavat FODMAP-ruokavaliosta johtuen vain tarkkaan valikoidut raaka-aineet.

Valko taas menee säännöllisesti syömälakkoon. Syömättömyys johtuu tyypillisesti siitä, että ruokaa enemmän hänellä tekee mieli Naapurin Elsaa. Ulko-oven raosta leijaileva tyttökoiran tuoksu riittää hengenravinnoksi jopa viikoksi. Ja näkisittepä koirani happaman ilmeen, kun pyydän häntä siirtymään pois oviaukosta: tyyppi kiroilee!

Nirsoilun lisäksi meillä molemmilla on herkkä vatsa.

Stressaava tilanne vetää vatsan kuralle, ja maitohappobakteereja tarvitaan säännöllisesti.

Valko saa myös viljoista allergista kutinaa korviin, ja ruokien sisältämät lisä- ja säilöntäaineet sekoittavat suoliston lopullisesti.

Näistä syistä koirani tarvitsee puhdasta ruokaa säännöllisesti ja pieninä annoksina sekä tasaisen elämäntilanteen voidakseen hyvin.

Olipa kyse sitten koiranmuonasta tai omasta ravinnostani, joudun lukemaan ruokien tuoteselosteet tarkkaan läpi.

Koiranruoassa pääsemme helpoimmalla, kun pysyttelemme puhtaassa raakaruoassa. 

Omalle vatsalleni sopivat parhaiten puhtaat raaka-aineet ja yrteillä ja mausteilla ryyditetty kunnon ruoka.

Se, mikä sopii minulle, ei sovi koiralleni. Ja sama toisinpäin. 

Nämä gluteenittomat lehtikaali-pinaattiletut ovat mitä parhainta arkiruokaa: helppoa ja nopeatekoista.

Perinteisten pinaattilettujen sijaan olen ihastunut kahden vihreän värin yhdistelmään. Ravintoaineita tulee näin rutkasti enemmän. 

Jos olet kerännyt nokkosia, voit käyttää lettuihin myös niitä.

Lehtikaali-pinaattilettujen valmistaminen käy käden käänteessä, sillä hurautan pinaatit ja lehtikaalit tehosekoittimessa tuoreiden yrttien, kaurakerman ja riisimaidon kanssa sileäksi taikinanpohjaksi. Sitruunamelissa ja ruohosipuli antavat lettutaikinalle mahtavan maun.

Maidottomien maitojen ja kermojen valinta on tässäkin reseptissä makuasia. Letut voi valmistaa halutessaan myös laktoosittomaan maitoon. 

Puhtaasti gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voivat vaihtaa kaurapohjaisen kasviskerman esimerkiksi manteli- tai riisikermaan.

Minun vatsalleni kaurapohjaiset maidonkorvikkeet sopivat.

Gluteenittomien jauhoseosten sijaan vihreisiin lettuihin saadaan ruokaisuutta hirssihiutaleilla sekä täysjyvämaissi- ja riisijauhoilla. Karheiden jauhojen joukkoon sopii parhaiten hienoksi jauhettu psylliumkuorijauhe, jota löytyy monelta eri merkiltä, kuten Farinalta, Finaxilta, fiberHuskilta ja CoCovilta.

Hieno psylliumkuorijauhe tekee gluteenittomasta lettutaikinasta sopivan sitkeää. Sen ansiosta letut on helppo kääntää pannulla.

Tämä lehtikaali-pinaattilettutaikina on tietoisesti hieman paksuhko, koska pidän mukavan paksuisista pikkuletuista. Jos haluat letuista ohkaisempia, voit notkistaa taikinaa hieman riisimaidolla.

Yksinkertainen ja paras lisuke lehtikaali-pinaattiletuille on mielestäni kevyesti sokeroitu puolukkasose.

Pikaruokakin voi tehdä rautaisen olon ja hyvän mielen.

Tällä ohjeella valmistat noin 30 pientä lehtikaali-pinaattilettua.

100 g (4 lehteä) lehtikaalia ruotineen
150 g pakastepinaattia tai tuoretta baby pinaattia
1 ruukku sitruunamelissaa varsineen
½ ruukku tuoretta ruohosipulia
250 ml Oatly! Ruokaan kauravalmistetta
400 ml riisimaitoa
3 munaa
½ dl oliiviöljyä
2 tl Himalajan suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 dl hirssihiutaleita*
1 dl täysjyväriisijauhoja*
1 dl täysjyvämaissijauhoja*
2 rkl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)

*Urtekramin luomutuote

Paistamiseen: voita tai oliiviöljyä

Lisäksi: 
survottua tai soseutettua puolukkaa
raakaruokosokeria maun mukaan

Ohje:

Huuhtele lehtikaali ja revi se blenderiin. 

Sulata pakastepinaatti tai huuhtele tuore pinaatti ja laita se tehosekoittimeen. Lisää joukkoon vielä sitruunamelissa, ruohosipuli, kaurakerma ja riisimaito. Jauha ainekset tasaiseksi.

Kumoa vihreä maitoseos kulhoon. Sekoita munat, oliiviöljy, suola ja mustapippuri vispilällä maitoseokseen.

Yhdistä toisessa kulhossa hirssihiutaleet, jauhot ja psyllium. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia.

Paista paksuja, kauniin ruskeita pikkulettuja voilla tai oliiviöljyssä voidellussa lettupannussa.

Nauti kevyesti sokeroidun puolukkasoseen kanssa.

Luettu 13043 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 22:56